látványlépcső egy irodaházban
Ingatlan

Nagyon betett a koronavírus a bérlőknek az egész régióban

Portfolio
Az eltelt két hónap alatt tovább nőtt a terhe a térségünkben kereskedelmi ingatlant bérlő cégeknek, mert mindenhol 10 százalékot romlott a helyi fizetőeszköz az euróhoz képest. Márpedig a bérleti díjakat mindenütt euróban kell kifizetni – derül ki a Colliers International összefoglalójából.

Az elmúlt hetekben többször közöltünk elemzést arról, hogy mennyire visszavetheti a koronavírus-járvány a kereskedelmi ingatlanpiacot. Megírtuk például, hogy a plazák bérlői gyakorlatilag a központok teljes bezárását kérik a kormányzattól, ám erre egyelőre nem kaptak választ a kabinettől. Még Parragh László, az MKIK elnöke is arra az álláspontra helyezkedett, hogy totális bezárásra van szükség, erről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Parragh László
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, elnök
 Tovább

A nemzetközi ingatlan tanácsadók közül többen is megerősítették az elemzéseinkben és cikkeinkben foglaltakat. Most a Colliers International tette meg ezt közvetve. 

Az eurozónán kívüli közép-és kelet-európai országokban irodát, üzlethelyiséget vagy raktárt bérlő cégek további tehernövekedést kénytelen elkönyvelni. Februárban és márciusban ugyanis a helyi devizákban az euróhoz képest nagyságrendileg 10%-os leértékelődés következett be. Az egyetlen kivétel a román lej, amely csak 1%-ot vesztett értékéből a központi bank közbelépésének köszönhetően – utal a fejleményekre a Colliers a „Covid-19 – Lehetőségek és Kihívások Ezekben a Rendkívüli Időkben” című jelentés.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Balance Loft

Balance Loft

1139 Budapest, Váci út 99.
Kiadó terület: 340 m2
Bérleti díj: 13.5 – 13.5 EUR
Átadás:

Ajánlatot kérek

Kevin Turpin, a Colliers International CEE regionális piackutatási vezetője emlékeztetett: “A törvényi előírásoknak megfelelő, vagy önkéntes bezárások a kiskereskedelmi, szórakoztatóipari, vendéglátói, szolgáltatói piacokon, illetve a munkavállalók egészségének megőrzése érdekében az ehhez kapcsolódó irodák és gyártóegységekben tapasztalt bezárások mind a bérbeadókat, mind a bérlőket nagyon nehéz helyzetbe hozza.

Ez kétségkívül mindenki számára ismeretlen helyzetet teremt, a járvány és az egészségügyi óvintézkedések sok egyén és cég számára meggátolják a szokásos működést és ügymenetet. Ennek köszönhetően a közös ‘hozzuk ki a legjobbat a jelenlegi helyzetből’ hozzáállás sokat segíthet mindenkinek hosszútávon”.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
Prologis Park Budapest-Sziget

Prologis Park Budapest-Sziget

2310 Szigetszentmiklós, Leshegy utca 30
Kiadó terület: 2000 m2
Bérleti díj: 4.7 – 4.7 EUR
Átadás:
2001 Év eleje

Ajánlatot kérek

Egyik oldalról, a bérbeadók érthető módon szeretnék megkapni a bérleti díjakat, hogy megvédjék befektetésüket, míg a bérlők szeretnék, ha biztosított lenne működésük és munkavállalóik jövője. Nem fest szép jövőképet egy olyan világ, ahol – bármely ingatlanpiaci szegmensről is legyen szó – a bérbeadók nem tudják kinek kiadni területüket, míg a bérlők nem találnak olyan ingatlant, ahol működésüket folytatni tudnák. 

“A hitelfizetési moratóriumok és egyéb, az országok kormányai által nyújtott segélycsomagok és intézkedések kidolgozás, illetve bevezetés alatt állnak, de amíg ezek hatása érződik, fontos, hogy mindenki megtalálja a működőképes, mindenki számára elfogadható megoldást – bár ezektől nem várható el a minden nehézséget megoldó “csodaszer”.

Ahelyett, hogy azonnal bármilyen jogi vitába bonyolódnánk a fizetésekkel kapcsolatban, egyre több helyen látjuk a bérbeadók rugalmas hozzáállását rövid távú bérleti díj elengedése, vagy a szerződésben foglalt bérleti díjmentesség előrehozatalának tekintetében (melyet általában a bérleti periódus végén szoktak adni).

Ennek köszönhetően a bérlők nyitottak a szóban forgó időszakkal – vagy akár tovább is - meghosszabbítani bérleti idejüket. Keressenek bennünket bizalommal, amennyiben segíteni tudunk hasonló vagy egyéb konstrukció tárgyalásában.” – tette hozzá Luke Dawson, a Colliers CEE regionális ügyvezetője és tőkepiaci igazgatója.

orban varga penzugyi akciocsoport koltsegvetes
koronavirus
maradj ottho
sebastian kurz ausztria
koronavirus franciaorszag
traders
tanker_olaj_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online előadás
Piaci trendeket és extrém árfolyammozgásokat azonosítunk.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
lakások budapest margit-híd