Előfizetői tartalom

Nem kegyelmezett a hírhedt "felhőkarcoló-index"

Portfolio
Mi a közös az 1930-ban elkészült Empire State building-ben, a 2008-ban megépült Shanghai World Financial Centerben és az idén átadni tervezett európai viszonylatban extrém magas Varso Place felhőkarcolóban? A közös, hogy mindegyik az adott országban, vagy akár a világon kiemelt fontosságú épület, és valahogy pont akkor épültek meg, amikor beütött a válság. Sokak számára ismerős lehet a felhőkarcoló-index, de vajon valóban lenne párhuzam a felhőkarcolók és a válságok között? Vagy pusztán arról van szó, hogy az ingatlanpiac érett szakaszában készülnek ezek a monstrumok és azt néha egy meredek zuhanás, néha további felívelés követi? Vannak persze történelmi példák, amelyek akár alá is támaszthatnák az elméletet, de ha megnézzük a másik oldalt, számos olyan felhőkarcoló is elkészült, amit nem követett semmiféle válság, főleg igaz ez Kínára és Oroszországra, amelyek bővelkednek az extrém magas épületekben.

Sokak számára ismert lehet az úgynevezett felhőkarcoló-index, egy feltételezés, miszerint ha egy országban megépítenek egy extrém magas felhőkarcolót, beüt a válság. Számos példa van rá a nagyvilágból, ami miatt kialakulhatott ez a párhuzam, 1930-ra lett kész az Empire State building, amit a nagy gazdasági világválság követett, a globális olajválság idején 1974-ben készült...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés