Előfizetői tartalom

Ideje eldönteni: Csúcséveiben is gyengén teljesített a lakáspiac, vagy az elvárásokkal van a gond?

Portfolio
Ha újlakás-építésről és a lakásállomány megújulásáról van szó, sokszor előkerül a 40 ezres szám, vagyis, hogy évente Magyarországon ennyi új lakásnak kellene megépülnie, ha elfogadjuk, hogy 100 év egy lakóingatlan életciklusa. Hosszú évek óta, tavaly építették a legtöbb új lakást, több mint 21 ezret, ami még így is csupán fele lenne a bűvös 40 ezres számnak. Felmerül tehát a kérdés, hogy ennyire gyengén teljesített még a csúcsidőszakban is a magyar piac, vagy az állomány megújulása annál bonyolultabb, minthogy csupán egy számra támaszkodjunk a kérdésben.

 A lakásállomány megújulása kapcsán legtöbbször évi 40 ezer új lakásról és 100 éves megújulási ütemről lehet hallani, de vajon mire alapozható, hogy 100 év alatt lelakunk például egy jobb minőségű téglalakást, miközben azt látjuk, hogy még az a körülbelül 800 ezer, 1960-as évektől épült panellakás is tovább bírja annál az 50 évnél, mint amire tervezték eredetileg?...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés