Előfizetői tartalom

Valóban ilyen sötét jövő vár Magyarország ingatlanpiacára?

Portfolio
Átfogó felmérést készített az RICS a munkaadói és befektetői hangulat koronavírus miatti változásáról. Az eredményeket országonként összehasonlítva látható, hogy kik voltak a kisebb és kik a legnagyobb vesztesek. A számok alapján Magyarországon sincs túl sok ok az örömre, azonban egy másik, UBS által készített elemzés már optimistább a régió ingatlanbefektetési piacával kapcsolatban. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az országok szerinti listát és a régiós befektetési kilátásokat.

A befektetők és a munkaadók körében tapasztalható gyengébb hangulat előrevetíti a globális gazdaság és az ingatlanpiac járvány miatti rosszabb teljesítményét. Az RICS munkaadói hangulat-indexe globálisan átlagosan 28 ponttal esett, míg a befektetői hangulat-index átlagosan 24 ponttal. A befektetők és a munkaadók arra számítanak, hogy a feltételek romlanak, miközben a bérleti és tőkeértékekre vonatkozó várakozások a következő 12 hónapban hirtelen csökkenni fognak.

Második online ingatlanpiaci beszélgetésünk témája az építőipar és a fejlesztések. Hallgasd meg a legfontosabb szakértők véleményét!

Strukturális változások

Az elemzés szerint az irodapiacra erős hatással lesz, hogy a munkavégzési minták hirtelen megváltoztak. A home office hatására megváltozó munkavégzés az irodák iránt csökkentheti a keresletet. Emellett az e-kereskedelem irányába mutató strukturális változások felgyorsultak és egyre nő a logisztikai központok iránti igény.

A befektetők és a bérbeadók közül sokan attól tartanak, hogy még nem értük el a mélypontot az ingatlanszektorban. Az előttünk álló 12 hónapban a beáramló tőke és a bérleti díjak is csökkenhetnek és a felülteljesítő piacokon lehet a legnagyobb a visszaesés.

Országonkénti összehasonlítást készített az RICS a munkaadói és a befektetői hangulat változásáról

  • A cikkből kiderül, hogy mely országok és mely ingatlanpiaci ágazatok voltak a járványhelyzet legnagyobb vesztesei.
  • Az egyik táblázat a munkaadói hangulatváltozást, a másik a befektetői hangulatváltozást hasonlítja össze a vizsgált 34 országban.
  • Emellett összefoglaljuk a UBS legutóbbi befektetői előrejelzését.
  • Végül egy megkérdezett szakértő részletesen elemzi az ingatlanpiacon kialakult új helyzetet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés