Előfizetői tartalom

Nagy átalakulások Európa lakáspiacain - Nyertesekből vesztesek, vesztesekből nyertesek

Portfolio
A hazai lakáspiac mellett érdemes néha kitekinteni a környező országok változásaira is, hogy ennek ismeretében tudjuk nézni a magyarországi folyamatokat. Éppen ezért a KSH legfrissebb adatai alapján arra voltunk kíváncsiak, hogy mi történt az elmúlt években az Európai Unió orszgainak lakásáraival és mindez hogyan illeszkedik a hazai lakáspiaci trendekbe.

Az Eurostat lakáspiaci árindexe összevontan mutatja be a használt és az új lakások áralakulását. 2019 IV. negyedévében az uniós tagállamok összesített lakáspiaci árindexe a 2015. évi 122 százalékát tette ki, az eurózónán belüli lakásárindex 120 százalék volt, vagyis öt év alatt mintegy 20 százalékkal emelkedtek a lakásárak az Európai Unióban.

95864417_3223405547671143_6621291458060091392_o
Május 13-án rendezzük meg a második online ingatlanpiaci konferenciánkat, ahol Scheer Sándor, Tatár Tibor, Morvai Zsolt és Reicher Péter beszélget majd az építőipar helyzetéről. Részletekért kattints!

Az EU egészének átlaga és az eurózóna átlaga között nincs nagy eltérés az áremelkedésben köszönhetően annak, hogy az eurózóna népességben és feltehetően az adásvételek számában is több mint 70 százalékot tesz ki az Unió egészéből. Magyarország esetében viszont nem mondunk újat azzal, hogy az elmúlt években az EU átlagánál sokkal magasabb volt az áremelkedés, 2015-höz képest nagyjából 70 százalék.

2019. III. negyedévében az Eurostat módszertana szerint a 2015. évi bázison számított összevont lakásárindex magyarországi értéke egész pontosan 165 százalékon állt. A kiugró I. negyedévi emelkedés után a II. negyedévben a magyar összevont lakásárindex értéke már visszafogottan emelkedett, a III. negyedévi előzetes adat pedig kismértékben csökkent is. A IV. negyedévi összevont lakáspiaci árindex 2,9 százalékkal mérséklődött, de ez nem egyedülálló jelenség. Magyarország mellett még további 10 országban csökkentek a lakásárak a tavalyi év utolsó negyedévében a megelőző negyedévhez képest.

Lakásárak változása az Európai Unióban

  • A cikkből kiderül, hogy az EU átlaghoz képest hogyan változtak a lakásárak 2007 óta Magyarországon.
  • Megmutatjuk, hogy az elmúlt 2 évben negyedéves és éves alapon hol drágultak legnagyobb mértékben a lakások az EU-ban.
  • És kiderül, hogy melyik az az ország ahol évek óta szinte egyáltalán nincs áremelkedés és melyik az, ahol a legnagyobb csökkenés következett be.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés