Előfizetői tartalom

Sokak szerint a lejtő elején vagyunk: megjósolhatatlan, hogy mennyi minden dől még be az ingatlanpiacon

Portfolio
Az építőipari árak túlfűtöttsége a kivitelezést, a fejlesztéseket és végső soron az új lakások árát is megemelte. Ennek vetett most véget a járványhelyzet. Az árak már csökkennek az egyes alpiacokon, projektek állnak le és a bankok is kétszer meggondolják, hogy melyik projekteket finanszírozzák. A piaci hangulatot jól tükrözi, hogy a második alkalommal megrendezett online ingatlanpiaci konferenciánkon a hallgatóság többsége szerint a lejtő elején vagyunk és megjósolhatatlan, hogy mennyi minden dől még be. De mit gondolnak erről a konferencia előadói?

"Sok még a kérdés a járvány körül, lesz-e második, vagy harmadik hullám és mikor? Nem tudjuk. Homályban hajózunk. V-alkú, U-alakú, vagy kád-alakú felépülés? Én gyökjel alakú visszapattanásra számítok. Szerintem visszapattanunk 90 százalékra és onnan egy szenvedős időszak jön" - vázolta fel a helyzetet Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója. A konferencia hallgatósága pesszimista világképet lát egyelőre, 42 százalékuk szerint még csak a lejtő elején tartunk, és megjósolhatatlan, hogy mennyi minden fog bedőlni. 

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója az építőipari helyzetről elmondta, hogy a korábbi negyedévhez képest 5 százalékos a visszaesés az építőiparban. Az eddig külföldön dolgozó magyar szakmunkások elkezdtek visszaszivárogni külföldre és a beruházók bizonytalanok, nincs új feladat, aminek a későbbiekben lesz hatása az alvállalkozókra is. Ha visszatér a verseny a KKV szektorban, akkor az árak is csökkenni kezdenek és ekkortól jöhetnek új megrendelések a beruházóktól, de ez is visszafogottabb lesz a kieső szállodafejlesztések miatt. Morvai Zsolt, a Takarék Csoport, Takarékbank Zrt. vállalati üzletág igazgatója az online konferencián a finanszírozói oldalt mutatta be: "A bank azt vizsgálja elsősorban, hogy a kereslet mennyire állt meg. Vannak projektek, amelyek egyáltalán nem álltak le, például energetikában a naperőművekkel kapcsolatos beruházások. Ahol azt látjuk, hogy eltűnt a kereslet, például a szállodáknál, ott nehéz a nyitásokat számszerűsíteni."

Nem mindegy, hogy melyik piacról beszélünk, Tatár Tibor elmondta, hogy: 

A cikkből kiderül:

  • Mit gondol Scheer Sándor az építőipari árak alakulásáról és mi lesz a BMW gyár kivitelezési munkáival
  • Finanszíroznak-e projekteket a bankok Morvai Zsolt meglátása szerint
  • Mi lesz az új lakások áraival Tatár Tibor szerint
  • Reicher Péter szerint mit eredményez a digitalizáció az építőiparban

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés