FONTOS Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe
 
Előfizetői tartalom

Ennyiért vehetsz most lakást Amerika legnagyobb városában - Részletes számok láttak napvilágot

Portfolio
Nem csak Budapesten kezdett lassulni a lakáspiac az elmúlt hónapokban. A Mansionglobal beszámolója szerint a New York-i lakáspiac már év elején, a koronavírus ottani megjelenése előtt csökkenő számokat produkált. Minden lakóingatlantípust együtt vizsgálva 2020 első negyedévében 16 százalékkal csökkentek az eladások.

Jelentősen lelassult a New York-i ingatlanpiac az első negyedévben. A tavalyi azonos időszakhoz képest 16 százalékkal kevesebb lakóingatlan cserélt gazdát. Ez összesen 8702 értékesítést jelentett, amilyen alacsony számra 2011 utolsó negyedéve óta nem volt példa. A csökkenést jól mutatja, hogy 10,5 milliárd dollárról 8,7 milliárd dollárra csökkent a negyedév során eladott lakóegységek összértéke, ami 7 éves mélypontot jelent. Szakértők szerint a piaci mutatók azt üzenik, hogy a New York-i lakáspiac már a koronavírus megjelenése előtt hanyatlásnak indult, és várhatóan a második negyedéveben is folytatódik a visszaesés.

Fókuszban: jogi kérdések, üzemeltetés, irodapiac, retail

Az első negyedévben egy átlagos New York-i lakás 1,01 millió dollár (330 millió forint) volt, a társasházi lakások átlagára elérte az 1,5 millió dollárt (490 millió forint), ami 15 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. Az USA legnagyobb városában egyébként népszerű az úgynevezett "cooperative housing" (co-op) is, melynek során a vásárló nem az adott lakást veszi meg, hanem részesedést szerez a teljes társasházban. Ilyen módon jellemzően olcsóbban tud lakáshoz jutni, beleszólhat a társasház jövőjét érintő kérdésekbe, de cseré kötelezettségeket kell vállalni, akár a társasház által felvett hitelek tulajdoni arányok szerinti kiszámolt törlesztésével. Emellett a közösséghez tartozás és egy közös üzletben való részvétel élményét is a pozitívumokhoz szokták sorolni. Az első co-op formában értékesített társasházat 1876-ban Manhattan-ben építették fel. A co-op lakások átlagos értékesítési árai a saját tulajdonú lakásokkal szemben a tavalyi első negyedévhez képest 4 százalékkal emelkedtek, elérve a 832 ezer dollárt (272 millió forint).

A felmérés nem tér ki az adatgyűjtés módjára, az azonban mindenképpen érdekes, hogy az eladott lakások darabszáma nagyon hasonló a budapesti eladási számokhoz annak ellenére, hogy New York közigazgatási határain belül legalább ötször annyi ember él. Az eltérést részben magyarázhatják az eltérő tulajdonlási formák, amikor gyakran nem egy lakás, hanem egy egész társasház gazdát cserél a tranzakció során, de még így is alacsonynak tűnnek a számok.

További részletek az árváltozásokról: USA vs. Magyarország

  • A cikk további részéből kiderül, hogyan alakultak a lakásárak Manhattan különböző városrészeiben.
  • Egy grafikon segítségével pedig összehasonlítjuk, hogy hogyan alakultak a lakásárak 1990-től napjainkig az USA-ban és Magyarországon.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés