BudaPart - 2
Ingatlan

Exkluzív interjú az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztőtől!

Portfolio
Vonzó kihívás az óriási lépték és az egyedi adottságok, mondja Schrancz Mihály, a Property Marketnél a fejlesztési igazgatói posztról frissen ügyvezető igazgatónak kinevezett új első ember. A BudaPart projekt keretében mintegy 3000 lakást és 13 irodaházat fejlesztő cég vezetőjét a jelenlegi piaci helyzetről, a kihívásokról és természetesen a cég terveiről is kérdeztük exkluzív interjúnkban, melyből kiderül, hogy a Property Market kilép a Kopaszi-gátról és elindul az egész városban fejleszteni.

Mi változott számodra attól, hogy fejlesztési igazgatóból ügyvezető lettél?

Ami változott, hogy még világosabban kimondott cél, hogy egyre nagyobb erővel koncentráljunk a BudaParton kívüli projektek fejlesztéseire is. Az alapítás előtt azért kapcsolódtam be a formálódó Property Market munkájába, mert ismertem a tulajdonosi víziót, azt, hogy kifejezetten a különleges lokációjú és nagyszabású városnegyed fejlesztést fogunk megvalósítani. Ezeket a kihívásokkal teli projekteket szeretem, amelyek vagy azért igényelnek speciális hozzáállást, mert óriási a léptékük, vagy azért kell hozzájuk eltérő látásmód, mert egyedi adottságokkal rendelkeznek.

A városrész méretű BudaPart minden szempontból ilyen, de a budai és a pesti oldalon is elkezdtünk előkészíteni vagány hotel, iroda, lakó és vegyes funkciójú fejlesztéseket, amelyek hamarosan láthatóvá is válhatnak, elindulhatnak.

Schrancz Mihály
Property Market Ingatlanfejlesztő Kft., ügyvezető igazgató
 Tovább

Miként látod, hogy a Covid 19 okozta gazdasági válság hogyan fog hatni a budapesti ingatlanfejlesztésekre: a lakáspiacra, az irodapiacra?

Az ingatlanpiacon olyan fejlesztési termékekre van szükség, melyek már a fejlesztési koncepció létrehozásakor fel vannak készítve arra az eshetőségre, hogy valami történik a piacon 3-4 év alatt. Számomra az előző válság azt a saját tapasztalatot hozta, hogy még a legínségesebb piaci helyzetben is lehetett iroda- és lakóház terméket sikeresen értékesíteni, fejleszteni. Az általam 2008-2009-ben projektvezetőként irányított Váci úti irodaház fejlesztésben akkor is jó áron tudtunk évi 10 ezer fölötti négyzetmétert bérbe adni, amikor még az 1000-2000 négyzetméter kiadásáért is harcoltak a piaci szereplők, majd a válság alatt fejlesztőként sikeresen össze tudtunk rakni és el tudtunk indítani egy Alkotás úti irodaház projektet. Valójában ez az ingatlanfejlesztés lényege: a jó üzleti modell, a design, a műszaki tartalom, a megvalósíthatóság, és a finanszírozhatóság olyan mixe, amiből létrejön egy kiváló, válság helyzetben is működőképes, jó piacon pedig magas profitot termelő termék. Ha lassul is a kereslet az irodapiacon, mindig van igény költözésre, mert a régi házak avulnak, és 3- 4. alkalommal már ritkán hosszabbítanak a bérlők, mindig van a strukturális üresedés korlátaiból fakadó igény. A lakáspiacon pedig az előző hónapokhoz képest mindenképpen élénkülést hozhatnak a kormányzat gazdaságélénkítést célzó lépései.

Mi vár az irodapiacra, a retail piacra, az üzemeltetésre? Mekkora sokk érte a szektort? Hogyan nyitunk ki újra? Ezekről beszélgetnek az interaktív konferencián a szakértők. Kapcsolódj!

Véleményed szerint milyen hatással lesz a mostani home office-ban eltöltött időszak az irodapiacra?

A home office nem helyettesítheti az office-t. A vírushelyzet eredményeként nem számítunk olyan átalakulásra, mely radikális irodaterület csökkenést okoz, elképzelheztő, hogy magasabb lesz a home office munka aránya, de a social distancingből adódó ültetési sűrűség csökkenése legalább annyira reális változás lehet. A saját, és általánosan is érvényes tapasztalatunk az, hogy habár lehet otthonról hatékonyan dolgozni, a munkavállalók igénylik a munkahelyi környezetet, és az igazán professzionális üzletmenethez pedig szükséges a személyes emberi interakció. A kollégáim többsége vágyik is arra, hogy bejárjon az irodába. Ami egyértelmű, hogy az értékesítési és stratégiai kommunikációs folyamatokhoz rendkívül fontos látni a másik arcát, a nonverbális kommunikáció érzékelése most nagyon hiányzik. Azt gondolom, hogy várható átstrukturálódás a munkavégzés folyamatában, a jövőben például megnőhet a videókonferencia egyeztetések aránya, de ez az irodai létet alapvetően nem érinti, inkább a napi városon belüli utazások csökkenését hozza majd ez. Az biztos, hogy a világ nem fog átállni mostantól home office-ra.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
BudaPart GATE

BudaPart GATE

1117 Budapest, Dombóvári út 27.
Kiadó terület: 3854 m2
Bérleti díj: 15.5 – 17.5 EUR
Átadás:
2020

Ajánlatot kérek

Hol tart most a BudaPart beruházás? Mi várható az év végéig?

A városnegyed léptékű területet csupán öt éve vásároltuk, az első irodaépületet és az első két lakóházat már birtokba vették a lakók és bérlők. A BudaPart már nem csak vízió, hanem egy meghatározó városépítészeti projekt is a Duna-part ezen szakaszán. A koncepció ma már kézzel foghatóan kirajzolódik az átadott területeken: kiemelten fontos számunkra, az a táj- és szabadtérépítészeti szövet, amely a teljes településrészt funkcionális és design szempontból egyaránt összefogja és egyensúlyt teremt a vízpart, a rekreációs parki területek és a sűrű, belvárosias jellemzők között.

Jelenleg két lakóházunk használatbavételi engedélyezési eljárása folyik, itt heteken belül megkezdjük a birtokbaadásokat. Egy további 182 lakásos lakóház és egy 20 ezer négyzetméteres irodaház kivitelezése is zajlik, ezeket jövő év közepén adjuk át. Hamarosan megkezdjük a belső úthálózat bővítését és a központi park első ütemének kivitelezését is, melyek még az idén elkészülhetnek, emellett négy további projekt, köztük egy hotelépület építési engedélyét tervezzük megszerezni 2020-ban, a piaci helyzet függvénye, de ezek közül adott esetben hármat el is kezdünk építeni.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
BudaPart CITY

BudaPart CITY

1117 Budapest, Dombóvári út 26.
Kiadó terület: 16582 m2
Bérleti díj: 16.5 – 19.5 EUR
Átadás:
2021

Ajánlatot kérek

Miként hatott a Covid 19 helyzet a Property Market tevékenységére? Hogyan kezeltétek a helyzetet az irodában és kint az építkezésen?

Valójában a COVID 19 helyzetet is úgy kezeltük, mintha a projektünk egyik eleme, megoldandó feladata lenne: alakítottunk egy pandémiás munkacsoportot, napokon belül elkezdtük a felkészülést, és meghatároztuk milyen óvintézkedéseket és milyen ütemezéssel kell bevezetni. Az irodai munkatársaink gyorsan átálltak a home office-ra. Digitális platformra tereltük többek között az értékesítést és a vevői kapcsolattartást, de itt folytatódtak a műszaki egyeztetések és a szerződéskötés folyamata is. Habár a biztonság kedvéért egy projekt management szoftvert is bevezettünk, de enélkül is zökkenőmentesen ment volna az átállás. 

Az építkezéseken volt ugyan egy pillanatnyi lassulás, mert a külföldi munkavállalók egy csoportja érthető módon lemorzsolódott, de relatív gyorsan megtörtént a pótlásuk, és azóta gőzerővel megy a munka a higiénés szabályok maximális betartása mellett. A fejlesztő és kivitelező is gyorsan reagált az új helyzetre, hogy ne legyen fennakadás.

A kialakult járványhelyzet egyik következménye, ami jelentősen akadályozza a munkánkat, hogy a hatósági, szakhatósági egyeztetések jelentősen lassultak. A tervek egyeztetése alapvetően személyes jelenlétet igénylő folyamat, ennek hiányában a folyamat nagyon nehézkes.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól

Ajánlatot kérek

Mik a közeljövő prioritásai a Property Marketben?

A BudaPart új elemeinek és további budapesti projekteknek a beindítása, ezek sikeres értékesítése. A minőségi operatív működés finomhangolásán túl, pedig annak a tulajdonosi víziónak a tovább építése, hogy egyre meghatározóbb fejlesztő vállalattá váljunk.

Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
amazonshutterstocksss
fedusa_shutter
spanyolország shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
getty, éjszaka, budapest, panoráma, duna, iroda, város, fények