Ilyen egy skandináv stílusú iroda előtere (képek)
Ingatlan

Sokkal jobb a helyzet mint amire készültünk: az ingatlanszakma nem minden részét küldte padlóra a leállás

Portfolio
Az ingatlanpiac állócsillagaként ismert ingatlanüzemeltetési szegmenst úgy tűnik egyelőre alig érintette a járványhelyzet, az adatok az mutatják, hogy márciusban csak kis mértékben csökkentek ezen cégek bevételei, eredményei és munkavállalóinak a száma, a vírus valódi hatását mutató áprilisban pedig még kisebb mérséklődést tapasztalhattak az FM cégek. Vagyis, sokkal kedvezőbb a helyzet, mint amire sokan számítottak.

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) új kutatást indított a koronavírus hatásainak mérésére (LVKVI) és utólagos elemezésre. A LEO által 2014-ben elindított hangulat index (LVHI) kérdései alapján a létesítménygazdálkodási szolgáltató szervezetek vezetőit kérdezték meg az adott hónap tényadatairól.

Fókuszban: Jogi kérdések, üzemeltetés, irodapiac, retail.

LVHI és LVKVI index összetétele

A LEO minden évben elkészíti a vezetői hangulat indexet (LVHI), a létesítménygazdálkodási és épületüzemeltetési cégvezetők bevonásával. Az eredményt egy számban összesítik, amely leírja, hogy az adott negyedévben várhatóan hogyan alakulnak a cégek bevételei, az EBITDA-juk (adózás, kamatok és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) a kinnlévőségeik és az ott dolgozó munkavállalóik száma.

Ez a szám azelső negyedévre vonatkozóan 50(nincs érdemi változás), amásodik negyedévre pedig 41,57volt (lefelé mutató változást várnak összességében).

Ehhez hasonlóa koronavírus index (LVKVI) ám ez egy számban határozza meg a tényleges bevételben, eredményben és létszámban bekövetkezett változást. A bevétel 30%-os súlyt, az EBITDA 50%-ot, míg a létszám 20%-ot képvisel az indexben.

Ez a szám márciusban 45,22 volt (ténylegesen is csökkenést tapasztaltak), míg áprilisban 48,78 (tényleges csökkenés, ám jóval enyhébb mint a várakozások). A felmérésben az 50 pont jelenti a semleges értéket.

Az év első 3 hónapjában a cégvezetők összességében nem vártak érdemi változást a bevételeiket, a kintlévőségeiket, az eredményt és a munkavállalók számát tekintve, 2020 második negyedévére azonban ezek összességét nézve egy átlagos 17 százalékos visszaesésre készültek fel. 

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a tényleges márciusi adatok alapján (2020 március 11. és április 9. között) körülbelül 11 százalékos visszaesést tapasztaltak az FM cégvezetők a bevételeikben és eredményükben egyaránt, míg a létszámban közel 2 százalékos volt a mérséklődés.

Az áprilisi tényadatok sokkal kedvezőbbek, az LVKVI index 48,78 pont lett, amely enyhe csökkenést jelez. Ez azt jelenti, hogy az FM szolgáltatók által várt jelentős visszaesést a tényadatok nem igazolták vissza. Áprilisban egyszerre két folyamat jellemezte az ingatlanüzemeltetést: egyrészt a fertőtlenítés, védekezés jelentős többlet bevételt generált, másrészt jelentősen visszaestek az egyéb opcionális, beruházási megrendelések.

A kutatás szerint a két hatás eredője 5%-kal vetette vissza az áprilisi bevételeket és 2%-kal a nyereséget miközben a létszám változatlan maradt.

leo

A válaszadók szerint egyelőre az átalánydíjas megbízások volumene egyszámjegyű csökkenéssel stabilizálódott, miközben az eseti munkák volumene jelentősen lecsökkent. A két hónapos leállást az időszakos munkákkal át tudták hidalni, de az év során nem kizárható még egy nagyobb visszaesés. Jelentős többletfeladatot jelent a bérlői kedvezményigények, a járvány és a bezárások miatti nemfizetések kezelése. Az értékesítési és bérbeadási tevékenységeik érthető módon jelentősen lelassultak. A bevételkiesések leginkább az ingatlantulajdonosokat érintette. A megrendelői oldalon azt lehet tapasztalni, hogy akadnak néha irreális kérések a szolgáltatási díjak csökkentésére. 

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Gizella Loft

Gizella Loft

1143 Budapest, Gizella út 51-57.
Kiadó terület: 8200 m2
Bérleti díj: 11 – 13 EUR
Átadás:

Ajánlatot kérek
clock óra
Ennyit drágultak a lakásaink egy év alatt
ml_200529_029
brazilia koronavirus jarvany fertozes vilag200602
Scania
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Ennyit drágultak a lakásaink egy év alatt