budapest lakás
Ingatlan

Itt az állam hatalmas lakáscsomagja – Élőben, első kézből tudhatod meg a részleteket

Portfolio
Egy ingyenes online Lakás Klubot szervezünk ma, azaz május 28-án délután 14 órakor, a beszélgetés témája nem is lehet más, mint a mai nap egyik legnagyobb bejelentése Fürjes Balázs részéről: megfizethető lakhatás érdekében elfogadták a rozsdaövezeti területeken az új lakások építését ösztönző városi otthonteremtési programot. Vagyis 5 százalékos áfa mellett épülhetnek a barnamezős területeken az új lakások. Aki elsőként szeretne értesülni a részletekről, a legfontosabb tudnivalókról most regisztrálhat a limitált férőhelyes online bejelentkezésünkre, ahol Fürjes Balázstól, Banai Ádámtól, Soóki-Tóth Gábortól és Kiss Gábortól tudhatják meg a legfontosabb, exkluzív részleteket. Regisztráció itt!

A járványhelyzet előtti hónapokban a hazai lakáspolitika kérdése egyre gyakrabban került napirendre, és bár az utóbbi időszakban átmenetileg kevesebb szó esett róla, most ismét felgyorsultak az események.

Ma délután 2 órakor ingyenes élő online Lakás Klub a kormány rozsdaövezeti lakásprogramja részleteiről! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár ma foglalta össze a kormány javaslatait egy rozsdaövezeti területeken megvalósuló, elérhető árú új lakások építését ösztönző városi otthonteremtési program teendőivel, első lépéseivel kapcsolatban:

  • Javasoljuk az országgyűlésnek, hogy az építési törvényben hozza létre a barnamezős akcióterületek fogalmát,
  • hatalmazza fel a kormányt, hogy az önkormányzatokkal egyeztetve meghatározzák jogszabályban ezeket a konkrét területeket,
  • az építési szabályok segítsék az építkezések gyorsabb, egyszerűbb engedélyezését,
  • módosítsák az áfatörvényt, ezeken a helyeken alacsonyabb, 5%-os áfa mellett lehessen az új lakásokat megvásárolni,
  • javasoljuk fenntartani a lakásbérlet áfamentességét, vagyis, hogy a lakás bérbevétele után a bérlők ne fizessenek áfát.

A kormány kétféle rozsdaövezeti akcióterület típust javasol, az „azonnalit”, itt az építkezések azonnal indíthatóak, nincs hosszabb előkészítési folyamat, valamint a „közép-, és hosszú távút”, ezek olyan városi rozsdaövezetekre vonatkoznak, ahol a fejlesztések megkezdését hosszabb előkészítő, például talajtisztító munka előzné meg.

lakas2020_online_1140x384-hu-1056
Élőben jelentkezünk az ingyenes Lakás Klubon Fürjes Balázzsal, Banai Ádámmal, Soóki-Tóth Gáborral és Kiss Gáborral. Legyél te, aki elsőként megtudja a részleteket a lakásprogramról. Regisztráció itt!

Szükség van egy összehangolt lakásprogramra

Egy területpolitikával összehangolt lakásprogramra már nagy szüksége volt a piacnak, csak Budapesten 2018 végén közel 30 négyzetkilométernyi barnamezős területet tartottak nyilván, ami a főváros területének több mint 5 százaléka. Ezen kívül az ország több városában - Miskolc, Szeged, Győr - is vannak barnamezős területek, így a jövőben ott induló lakásfejlesztésekre is hatással lehet a döntés.

De a fejlesztők is sokszor nyomatékosították, hogy az 5%-os áfa nélkül, majdhogynem befagyna az újlakás-piac. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt években lezajlott lakásár-emelkedés sokak számára tette elérhetetlenné a saját tulajdonlást, de még a lakótárs nélküli bérlés lehetőségét is. Mint ahogy korábban Matolcsy György, a jegybank elnöke fogalmazott, „a korábbi lakáspolitikai több sebből is vérzett, nem hangolták össze a területpolitikával, a közlekedési fejlesztésekkel, az építőipar és az építőanyag-ipar beruházásaival, valamint a szakképzéssel. Nem volt zöld, nem adott esélyt a bérlésnek, csak a tulajdonnak.”

A programban megfogalmazott "azonnali" területeken elinduló fejlesztések ráadásul a jelenlegi krízishelyzetben egy gyors segítséget jelenthetnek és pörgethetik az építőipart, valamint a gazdaságot.

Az ingyenes Lakás Klubon a rozsdaövezeti, városi otthonteremtési lakásprogramról beszélgetünk a résztvevvőkkel. Csatlakozzon Facebook eseményünkhöz, ahol megtalálható minden aktuális cikkünk, infó és a részletek a holnapi 14 órakor kezdődő Lakás Klubról.

kerékpársáv bicikliút budapest járvány
koronaviruscoronavirus
koronavírus járvány beteg sejt
babyhome
adozas_nav
Véget ért az előrehozott választás Szlovéniában
iránrohani0922
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Elképesztő számok a belvárosban: ennyibe kerülnek ma az üzlethelyiségek