nappali szoba lakás belső
Ingatlan

Járványhelyzet ide vagy oda, bérleti díj emelésre is van példa a budapesti lakáspiacon

Portfolio
Az elmúlt pár hónapban sok lakásbérlő kapott valamilyen formában kedvezményt a tulajdonostól, az emberség mellett leginkább azért, hogy hosszú távon is ott maradjon a lakásban. Az új kínálatban is nagy változás következett be: rengeteg eddig rövid távra kiadott lakás került a hosszú távra kiadók közé, ami egy átmeneti időszakra lefelé nyomta az átlagos bérleti díjakat. Ez a nyomott bérleti díj most már korrigálódni látszik, legalábbis az újonnan meghirdetett kiadásra szánt lakásoknál. Mindeközben van olyan történet is, ahol az éves, eddig megszokott emelést éppen most ütemezte a tulajdonos. Felmerül tehát a kérdés, hogy egy ilyen esetben mindenkit és a piacot is megelőzve (bízva az ismételt növekedésben), vagy éppen a hírekről lemaradva hoz döntést egy piaci szereplő.

Áprilisban és májusban a nemzetközi utazások megszűnésével rengeteg Airbnb-s lakás, vagy akár hotelszoba került a hosszú távra kiadó lakások közé, jellemzően nyomott áron, a tulajdonosok nagy része ugyanis csak pár hónapos időszakra hirdette meg a lakását, bízva abban, hogy nyár végére újra kiadhatja az ideérkező turistáknak. A bezuhant bérleti díjak felpezsdítették a lakásbérleti piacot és akár pár nap alatt jó áron juthattak kiadó lakáshoz a bérlők. Május második felére már elfogytak azok a bérbeadók, akik gyorsan kívánták kiadni lakásukat, így az átlagos bérleti díjak hirtelen csökkenése után most felfelé korrigálódnak az árak.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Duna Pearl

Duna Pearl

1133 Budapest, Pozsonyi út 77-79
193 db lakás
50 – 105 m2 alapterület
76.46 – 257.05 M Ft
Átadás:
2022

Ajánlatot kérek

A Rentingo adatbázisában a kiadó lakások meghirdetett átlagos bérleti díja Budapesten idén májusban 162 ezer forint volt, ami 9 százalékos emelkedést jelent az áprilisi adatokhoz viszonyítva. Ezzel az emelkedéssel, lényegében visszatértek a márciusi átlagos bérleti díjak. 

Fontos hozzátenni, hogy az imént említett 162 ezer forint nem budapesti piaci átlag, csupán az adott kereső oldalon meghirdetett lakások kínálati átlagos bérleti díja. Szintén a hirdetőoldalon tapasztalt 9 százalékos drágulás viszont jó mutatója lehet annak a folyamatnak, ami a kiadó lakásoknál lezajlott az elmúlt hónapokban: hirtelen csökkenés, majd egy gyorsabb visszapattanás, a kínálati bérleti díjakban.

Van, akit elkerültek a hírek. Vagy már többet tud mint mások?

Sok történetet lehetett hallani tulajdonosokról, akik részben, vagy akár teljes egészében elengedtek egy-két hónapos bérleti díjat, egyrészt hogy segítséget nyújtsanak a bérlőiknek, másrészt, hogy ne veszítsék el őket hosszú távon. 

Hallani viszont olyan tulajdonosról is, aki a piac változásával éppen ellentétesen gondolkozik és most emelne árat (nem a járvány előtti szintre való visszaemelésről van szó), így a bérlője a XIII. kerületi kislakásért már nem 150, hanem 160 ezer forintot kell, hogy fizessen. 

Nyilvánvalóan mindenki maga határozza meg, hogy milyen áron kívánja kiadni a tulajdonát, és elképzelhető, hogy némely lakás esetében már korábban is a piaci ár alatt volt a lakbér, ami most érett meg az emelésre. Mindenesetre a hasonló egyedi történeteknél - főleg ha az a piaci folyamatokkal ellentétesen történik - felmerül a kérdés, hogy egy lépéssel lemaradva, vagy már mások előtt járva hoz döntést az adott piaci szereplő.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Park West

Park West

1134 Budapest, Szabolcs utca 15-25.
229 db lakás
32 – 79 m2 alapterület
25.8 – 112 M Ft
Átadás:
2021 H1

Ajánlatot kérek
mnb epulet
koronavirus_gyorgyszer_vakcina
Benzinkút
nyugdíjas boldog
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Üzent a NAV vezére - Náluk van a magyar Airbnb-hálózat teljes listája