nyugati pályaudvar
Ingatlan

Vitézy bejelentette: újabb lépést tesznek a Nyugatit és Kelenföldet összekötő vasúti alagút megvalósítása felé

Portfolio
Budapest vasúti átjárhatóságának tanulmányozására írt ki tendert a BFK. A kiírás szerint a Déli pályaudvar térségén keresztül a Nyugati pályaudvarhoz vezető, új vasúti összekötő alagút létesítésének, a Nyugati pályaudvar központi pályaudvarrá alakításának, a fejpályaudvarok és budapesti vonalszakaszok fejlesztésének, és a vasúti üzem alól felszabaduló területek funkcióváltásának megvalósíthatóságára várják az elemzéseket - írja Vitézy Dávid a közösségi oldalán.

Vitézy Dávid a közösségi oldalán egy hatalmas, a Duna alatt átvezető alagút és vasútfejlesztés kidolgozását lengetett be, mint írja: 

Fontos mérföldkőhöz értünk: ma a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) kiírta a tendert egy jövőbeni lehetséges vasúti alagút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére.

A BFK vezérigazgatója posztjában azt is leírta, hogy ahhoz, hogy több vonat tudjon az elővárosokból Budapestre közlekedni, a belső budapesti szakaszok kapacitásának bővítése szükséges. Az elővárosi forgalomban a vasúton ingázók száma akár 70%-kal is növelhető a BFK felügyeletével készülő Budapest Vasúti Stratégia megállapításai és forgalmi modellezése szerint. Ez vagy a fejpályaudvarok bővítésével vagy a Budapesten áthaladó vasúti szolgáltatások fejlesztésével érhető el. A fejpályaudvarok bővítése a mai helyükön, Budapest belvárosában szinte lehetetlen.

A Budapesten áthaladó vasúti szolgáltatások bővítése viszont nagyon is lehetséges, de kulcseleme a szűkös, elavult és helyben már nem fejleszthető fejpályaudvarok kiváltása, illetve tehermentesítése.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Duna Pearl

Duna Pearl

1133 Budapest, Pozsonyi út 77-79
193 db lakás
50 – 105 m2 alapterület
76.46 – 257.05 M Ft
Átadás:
2022

Ajánlatot kérek

Össze kell kötni a fejpályaudvarokat

Kiutat a fejpályaudvarok összekötése és átmenő rendszerű pályaudvarrá alakítása jelent. Ezt Európa és a világ számos nagyvárosában Londontól Bécsig, Lipcsétől Moszkváig felismerték: az új felszíni vagy felszín alatti vonalszakaszok lehetővé teszik, hogy a vonatok a városközpontot átszelve átszállásmentes kapcsolatot biztosítsanak a várostérség lakóinak. A vasút üzemeltetése is hatékonyabbá válik, területigénye csökken, a belvárosi területekbe ékelődő rozsdaövezetek felszámolhatók. Már a Déli Körvasút fejlesztése is erre a logikára épül, de az önmagában az utasszám-növekedési, fejlődési potenciál teljes kiaknázására nem elegendő.

Korábban már szó volt a Kelenföld állomás és a Nyugati pályaudvar fölld alatti összekötéséről, a felszíni Déli pályaudvar megszüntetésével. 

Most a Budapest Fejlesztési Központ egy részletes megvalósíthatósági tanulmányra írt ki tendert, amely részletesen vizsgálja a Budapest és környékének teljes vasúthálózatán szükséges fejlesztéseket.

Ennek fontos része a Kelenföld állomás és a Nyugati pályaudvar között egy új, Duna alatti vasúti alagút műszaki jellemzőinek, lehetséges legjobb nyomvonalának, gazdasági és társadalmi hasznainak, beruházási költségeinek elemzése is. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére európai uniós támogatások segítségével uniós nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a BFK a mai napon.

- írja Vitézy Dávid.

A fejlesztéssel városrésznyi területek válhatnak alkalmassá közparkok, vagy akár a kormány rozsdaövezeti lakásprogramjának megvalósítására. A tervezés egyik fókuszában a fejpályaudvarból átmenő rendszerűvé alakítandó Nyugati pályaudvar áll, amelyre részletesen kidolgozott tanulmánytervek készülnek, melyek a vasúti területek mellett egységben kezelik a Nyugati teret, a lehetséges ingatlan- és zöldterületi fejlesztéseket, valamint a térség városi közlekedési infrastruktúráját is.

Címlapkép: MTI Fotó/Mónus Márton

Tőzsde
koronavirus_strand
etterem
horvátország tengerpart shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
építész, építőipar, építkezés, digitalizáció, contech, getty