Előfizetői tartalom

Jósgömb vagy szilárd számítások? - Így változhatnak 2020 derekán a lakásárak az MNB szerint

Portfolio
Jósgömbje senkinek sincs, mégis valamelyest lehet következtetni a következő negyedévekben várható lakásárváltozásra az előző évek tapasztalatai, adatai, a lakáspiaci trendek és ciklikusság alapján, valamint a piaci szereplők racionális viselkedését alapul véve. Ezt teszi az MNB is az előrejelzések elkészítése során, de természetesen számos külső tényező van - mint ahogy a járványt sem láthatta senki előre - ami egy pillantás alatt átrendezheti a "jóslatokat". Az MNB legfrissebb lakáspiaci jelentésében az idei év közepére vonatkozó előrejelezés is szerepel, ez alapján a lakásárak éves növekedési üteme körülbelül 5 százalékig fog lelassulni. Figyelem, a növekedés lassulása nem egyenlő az éves szintű árcsökkenéssel!

Mielőtt bemutatnánk a következő negyedévre vonatkozó előrejelzéseket 4 fontos dolgot érdemes tisztázni a lakáspiaci jelentéssel kapcsolatban, hogy ne vesszünk el a minap megjelent egymásnak néha ellentmondó lakásárakról szóló hírek (főleg címek) között: Valóban csökkentek a lakásárak Budapesten, de még 2019 utolsó negyedévében, (körülbelül 2%-ot, erről korábban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés