befektetők ingatlan iroda
Ingatlan

Eljött a vadászat ideje - Ugrásra készek az ingatlanprojektekre és cégekre éhes befektetők

Portfolio
Érezhetően megnőtt az étvágya a magán és intézményi befektetőknek a hazai ingatlanpiacon. Többen a koronavírus járvány miatt gyengélkedő cégeket és projekteket keresnek, de jó állapotban lévő vállalatok jó adottságú félkész ingatlanait és telkeit is kiszemelték – derül ki a VLK Cresa ingatlantanácsadó 2020 első öt hónapjára vonatkozó közleményéből.

Eljött a vadászat ideje a magyar és a közép-és kelet-európai ingatlanpiacon, ami a koronavírus járvány gazdaságot sújtó következménye:

a közepes és nagyobb magán és intézményi befektetők az elmúlt hetekben aktivizálták magukat és „bejelentkeztek” több budapesti és vidéki üzleti célú ingatlanra, készülő vagy tervezett projektre, telekre.

Mekkora károkat okozott a koronavírus az ingatlanpiacon? Visszafordítható vagy végleges a visszaesés? Ezekről is szó lesz a szeptember 10-ei ingatlanpiaci konferencián.

Egész portfóliókat viszont még nem vennének, nyilvánvalóan arra számítva, hogy idővel még alacsonyabb áron juthatnak majd hozzá ezekhez az ingatlanokhoz.

Jelenleg 10-20 százalékos árengedmények jellemzők, de a tulajdonosok többsége inkább kivár

- mondta el tapasztalatait Takács Péter, a VLK Cresa partnere, a befektetési szakterület vezetője, majd hozzátette, hogy „A normál üzletmenetben, a járvány előtt is zajlottak felvásárlások és céges összeolvadások. A járvány azonban padlóra küldött több, főleg kisebb tőkeerejű vállalkozást vagy egyszerűen pénzügyileg bizonytalanná tette egy-egy projekt befejezését, és ezért fordulhat elő, hogy a tulajdonosok az eladásra kényszerülnek. Az év második felében cégbedőlések jöhetnek, főleg az építőiparban, ahol máris jellemzőek a késedelmes fizetések és ismét megjelentek a lánctartozások.”

Takács Péter
VLK Cresa, Partner
Takács Péter értékesítési és marketingszakemberként nemzetközi szállodaláncoknál szerzett tapasztalatot londoni, prágai és budapesti ötcsillagos szállodák sikeres megnyitásában és üzemeltetésében. Röv
Tovább
Takács Péter értékesítési és marketingszakemberként nemzetközi szállodaláncoknál szerzett tapasztalatot londoni, prágai és budapesti ötcsillagos szállodák sikeres megnyitásában és üzemeltetésében. Röv Tovább

Még több cégfelvásárlás és beolvadás jön

A VLK Cresa elemzése szerint a 2008-2009-es válságtól eltérően - amikor szintén felgyorsult az ingatlan szektoron belüli konszolidáció - most más a kiváltó ok, de az eredmény hasonló lesz. Tovább koncentrálódik a tőke, lesznek beolvadásra vagy végleges bezárásra kényszerülő ingatlanfejlesztők és sérülékeny építőipari vállalkozások. Az viszont különbség, hogy több a pénz a rendszerben és jobbak a gazdasági feltételek sok országban, Magyarországon is erősek a fundamentumok.

E két utóbbi faktor akár azt is hozhatja, hogy gyors lesz a visszatérés, de két erősen sérült szegmensben is súlyos zavarokat látni: a hotelpiacon és a kiskereskedelmi ingatlanoknál. Mindkét területen kevés a tartalék, előbbinél pedig hatalmas az előkészített projektek száma: kb. 40-50 új szállodát kellene átadni 2-3 éven belül.

Az ugrásra készen álló hazai és külföldi befektetők a jó helyen lévő, jól kitalált modellben működő szállodákat keresik. Ideális nekik, ha felújítás előtt álló ingatlanról van szó. Szerintem az is fontos változás, hogy megnő a hoteltervezés jelentősége, hiszen eljött a minimalizált humán kontaktok kora, ezt a térhasználatban is ki kell fejezni.

– mondta el Takács Péter.

Portfolio Ingatlan Irodakereső
Atenor - RoseVille

Atenor - RoseVille

1034 Budapest, Bécsi út 68-84.
Kiadó terület: 15503 m2
Bérleti díj: 20 – 20 EUR
Átadás:
2021

Ajánlatot kérek

Magánbefektetők is vennének hoteleket

A tanácsadó cég már idén februári előrejelzésében jelezte: aggasztó, hogy elmaradtak a kínai vendégek. Az első öt hónapot értékelve azonban teljes „kiszáradást” lát rövid távon, főleg a budapesti hoteleknek lesz nehéz visszadolgozni a kiesést.

Az elmúlt hetekben-hónapokban megjelentek a hotelbefektetésekre specializálódott befektetési alapok.

Ezek nem csupán pénzügyi befektetésként vesznek szállodákat, hanem szakmai tudással, nemzetközi tapasztalattal, márkaszinergiákkal, átépítési, újrapozícionálási programokkal tervezik elérni a hozzáadott értéket. Takács Péter szerint: „A jó helyen lévő és jól kidolgozott koncepcióval készült vagy készülő belvárosi szállodák árából nem sokat fognak engedni az eladók, ha feltűnik a vevőjelölt. Eddig inkább magánbefektetők érdeklődtek, de vannak intézményiek is. Döntő, hogy legyen megfelelő exit stratégia, pontos legyen az átvilágítás és az ingatlanértékelés, továbbá a vevő felkészült legyen az üzemeltetői vagy bérleti szerződések tárgyalására."

Kisebb hozamemelkedés minden szegmensben várható

A tanulmány szerint továbbra is vonzó az irodapiac a befektetőknek, ez vélhetően a következő időszakban is meghatározó lesz, amikor célpontot keresnek. Kisebb hozamemelkedés viszont előfordulhat, így a közép-európai alpiacokhoz képest még jó ideig fennmaradhat az elmúlt években megfigyelt különbség.

mnb_irodahozam3

Kalaus Valter ügyvezető igazgató azt emelte ki, hogy jelentős átalakuláson megy keresztül az iroda, mint munkahely, a bérlők erősen gondolkodnak azon, hogy miként alakítsák át a bérelt területeket:

Az új előírások miatt nemhogy csökken, inkább kicsit még növekedhet is az igényelt terület, ezáltal emelkedhet a kereslet a nagyobb összefüggő irodák iránt, s ez a beruházások folytatására ösztönözheti a fejlesztőket. Végsősoron ez kedvez a befektetőknek.

– fűzte hozzá a szakember.

Kalaus Valter
VLK Cresa, ügyvezető partner
Valter két évtizedes átfogó nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a vállalati ingatlan-tanácsadásban és a bérlőképviseletben. Számos Fortune 500 és Fortune 1000 vállalatnak nyújtott támogatást az
Tovább
Valter két évtizedes átfogó nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a vállalati ingatlan-tanácsadásban és a bérlőképviseletben. Számos Fortune 500 és Fortune 1000 vállalatnak nyújtott támogatást az Tovább

Máris nyertes a logisztika

Egyértelműen nyertes a válságban az ipari-logisztika terület. Az összefoglaló szerint ezt a szektort biztonságosnak tekintik a stabilitást kereső befektetők. A tanulmány rámutat a több sebből vérző kiskereskedelmi ingatlan szektorban rejlő lehetőségekre is, akár kisebb hozamfelárral, de külföldi befektetők hajlandók közepes méretű vidéki központokat (nem plazákat, hanem strip mallokat) felvásárolni és átalakítva működtetni. Olyan egységekről van szó, amelyekben még nőtt is a bérleti díj az elmúlt hónapokban a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest.

Kíváncsi vagy mit gondol az ingatlanos szakma a járványhelyzetről és a jövőről? Harmadik online eseményünk részletes videós összefoglalóját most megnézheted!

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
getty, nyaraló, balaton, ház, tihany