Előfizetői tartalom

Térképen a budapesti rozsdaövezetek lakásfejlesztései

Portfolio
Az újlakás-piac egyik legfontosabb kérdése ma kétségkívül az, hogy hol húzzák meg azoknak a barnamezős övezeteknek a határait, ahol a jövőben is az 5 százalékos áfa lesz érvényben az épülő lakásokra. A Portfolio május végi online konferenciáján Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy remélhetőleg szeptemberben megjelenhet az első kormányhatározat, amelyben nemcsak a fővárosban, hanem máshol is kijelölik a rozsdaövezeti területeket. Addig is a Budapesti Lakáspiaci Riport közzétett két térképet, amelyek egyikén a BFVT alapján barnamezősnek minősülő területeket veti össze az épülő lakások számával, míg egy másikon a projektek becsült értékesítettségét mutatja be.

Várhatóan június végén, július elején törvényt alkot az országgyűlés, miközben a szakmai szervezetekkel, a vállalkozásokkal, a finanszírozókkal el tud elindulni a közös beszélgetés a fejlesztési lehetőségekről. Ezt követően a budapesti és a vidéki önkormányzatok polgármestereinek kell majd kijelölni, hogy a saját településeiken mely részeken alkalmazzák a kedvezményes áfát - mondta el a Portfolio május végi online konferenciáján Fürjes Balázs.

Szeptember 10-én a New York Palace-ban újra találkozik a szakma, hogy megvitassák a legfrissebb lakáspiaci folyamatokat.

Ha elfogadta az országgyűlés a törvényt, akkor már ki lehet jelölni ezeket a területeket, de ez nem egy egyszeri alkalom, tehát ha egy önkormányzat később tesz javaslatot, akár később is kijelölhető egy ilyen fejlesztési terület - tette hozzá. Egy átgondolt, több szereplős, államilag is támogatott átfogó lakásprogramot a Portfolio olvasói is fontosnak tartanának, akik közel 5000-en szavaztak a kérdésről.

Barnamezős területek

Egy korábbi cikkünkben már megnéztük, hogy a Budapest.hu adatai szerint 2018 végén az egyes kerületekben mekkora volt a barnamezős területek nagysága. Ez alapján a XXI.,a X. és a IX. kerület emelhető ki, de a XI. és a XIV. kerületben is viszonylag sok az ilyen jellegű terület.

A cikk további részéből kiderül:

  • Milyen fejlesztések esnek egybe a jelenlegi rozsdaövezetekkel
  • A budapesti lakásfejlesztéseknek milyen a becsült értékesítettsége
  • Melyik kerületben, mekkora a rozsdaövezetek aránya

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés