Brutálisat nőtt a budapesti lakásépítések száma - Erősen indult az idei év
Ingatlan

Megjelent a rozsdaövezeti lakásprogramról szóló rendelet

Portfolio
A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent a már sokat emlegetett "rozsdaövezeti lakásprogramhoz" szükséges feladatok kiírása. Két fontos határidő is szerepel a rendeletben, e szerint szeptember végéig kell elkészülni a közép- és hosszú távú rozsdaövezeti akcióterületek fejlesztésre való jogi - például telekszabályozás, várostervezés - és fizikai (környezeti kármentesítés, bontás, romeltakarítás, közműrendezés, infrastruktúrafejlesztés) rozsdaövezeti konszolidációs akciótervvel. Míg november 30-ig kell kiderülnie, hogy milyen szabályok fognak vonatkozni a lakásbérlőkre és ezekre a társasházakra.

A friss Közlöny tartalmazza a rozsdaövezetekben megvalósuló „Városi Otthonteremtés Program” elindításához szükséges intézkedéseket: 

"A Kormány egyetért azzal, hogy „Városi Otthonteremtés Program” néven városi rozsdaövezetekben lakásfejlesztési program induljon, amelyhez a  Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram Hajrá konstrukciója elérhető finanszírozást biztosít."

Szeptemberben Fürjes Balázs is beszámol a kormány rozsdaövezeti lakásprogramjának újabb részleteiről a Portfolio Lakás Konferencián.

Az új lakások megvásárlása a magánfejlesztőknek nyújtott kereskedelmi banki hitelezéssel, magánügyletek keretében zajlana. Fixálták azt is a rendeletben, hogy a  lakásbérbeadás tárgyi általános forgalmi adó mentes lesz és a kijelölendő városi rozsdaövezetekben felépülő új lakások értékesítésének általános forgalmi adója 5%.

A program célja, hogy akár saját tulajdonú, akár bérelt lakásban segítse az  első vagy új otthon megteremtését a  városi lakosság számára, valamint a gazdaságélénkítő, beruházás ösztönző hatás révén támogassa a munkahelyek megőrzését, új munkahelyek létrejöttét és vállalkozások stabil működését, továbbá a környezet- és klímabarát lakóépületek építésének ösztönzésével – az  ipari műemlékek védelme szem előtt tartásával – előmozdítsa a  kihasználatlan és elhanyagolt városirozsdaövezetek megújítását.

November 19. Groupama Aréna. Egy helyen az ingatlanpiac!

A kormány egyetért azzal, hogy

közlekedési, közmű és intézményi infrastruktúrával ellátott vagy fenntartható módon ellátható, lakó- és más rendeltetés kialakítására alkalmas, jellemzően barnamezős területeket is magában foglaló területek legyenek rozsdaövezeti akcióterületekként kijelölve (függetlenülattól, hogy a barnamezős területek lehatárolása az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerint megtörtént-e)

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól

Ajánlatot kérek

A két típusú besorolást is megjelenítették a rendeletben, lesz:

  • Azonnali rozsdaövezeti akcióterületek: olyan rozsdaövezeti akcióterület, amelyen a  megvalósítani kívántépítési beruházások megindításához szükséges előkészítő munkák elvégzése nem szükséges, vagy azok ütemezhetően elvégezhetőek, és amelyek tekintetében engedélyezett vagy előkészítés alatt álló beruházások megvalósítását tervezik a  tulajdonosok, építtetők.
  • közép- és hosszú távú rozsdaövezeti akcióterületek: olyan rozsdaövezeti akcióterület, amely tekintetében összetett előkészítő munkák, adott esetben környezeti kármentesítés, bontás, közműrendezés és infrastruktúra-fejlesztés, tulajdonrendezés, telekalakítás és településrendezési feladatok elvégzése szükséges, és amelyek fejlesztési célú területként való rendelkezésre állása kormányzati koordinációt, jelentős anyagi ráfordítást és több éves előkészítő időszakot igényel.

A pénzügyminiszternek, az innovációért és technológiáért felelős miniszternek, az agrárminiszternek, az emberi erőforrások miniszterének, valamint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárcanélküli miniszternek 2020. szeptember 30-ig kell előterjesztenie a közép- és hosszú távú rozsdaövezeti akcióterületek fejlesztésre való jogi (tulajdon- és használati viszonyok megteremtése, telekszabályozás, településrendezés és várostervezés) és fizikai (környezeti kármentesítés, bontás, romeltakarítás, közműrendezés, mestertervezés, infrastruktúrafejlesztés) rozsdaövezeti konszolidációs akciótervet.

Ugyanez a határidő vonatkozik a fejlesztésre alkalmassá tett köztulajdonban lévő rozsdaövezeti akcióterületeknek a pályázatalapú jogi és pénzügyi konstrukciójának kidolgozására, biztosítani kell, hogy az  ilyen átadás alapján megépülő lakóépületek környezettudatos, klímabarát és a  hosszú távú fenntarthatóságot szolgáló technológiák alkalmazásával épüljenek meg. Eddig a határidőig fogják továbbá meghatározni a rozsdaövezeti akcióterületeken a felépülő lakóépületek egyedi építési, településrendezési szabályait (egyebek között parkolók száma, lakásméret), különös tekintettel a zöldfelület minimális mértékére.

A lakásbérleti jogviszony, a  társasházakra vonatkozó előírások, valamint a  magánbérleti jogviszonyok tartalmát képező, lényeges jogok és kötelezettségek érvényesítésére vonatkozó egyéb jogszabályok újraszabályozásának a határideje 2020. november 30. lesz. 

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Westside Residence

Westside Residence

1134 Budapest, Bulcsú 5-9
206 db lakás
30 – 108 m2 alapterület
34.9 – 93.5 M Ft
Átadás:
2021 Év vége

Ajánlatot kérek
koronavírus_tévhitek
bicikli horvátország járvány koronavírus
filmforgatás Budapesten
globális felmelegedés jegesmedve jégtábla
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
kerékpár bicikli bicikliút kerékpárút