parkolás
Ingatlan

Szerencsére már nem mindenkinek kínkeserves a belvárosi parkoló keresés

Portfolio
Bár a korlátozások alatt jelentősen csökkent az autós forgalom, a díjmentes parkolás bevezetésével a parkolóhelyek kihasználtsága változatlanul magas maradt. Utóbbi sok belvárosi lakos és ott dolgozó életét nehezítette meg. A 2018-ban telepített szenzorok segítségével azonban 2500 darab V. kerületi közterületi parkolóhely valós idejű foglaltsági adatait láthatták a használók egy alkalmazáson keresztül - szerepel a Vodafone közleményében.

Összesen 2500 közterületi parkolóhely valós idejű foglaltsági adatai látszódnak a Parker mobilalkalmazásban, így anélkül is tudják az autósok, hol van épp szabad parkolóhely, hogy felesleges köröket megtéve autóznának a környéken. A Belváros déli részén telepített okosparkolási megoldás alapját a parkolóhelyeken elhelyezett, aszfaltba épített szenzorok adják. A parkolóhely foglaltságát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, ha változik az állapot, a szenzorba épített jeladó a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelez a központi szervereknek. A sofőrök a Smart Lynx Kft. által fejelsztett Parker mobil alkalmazáson keresztül láthatják a szabad parkolóhelyeket a térképen megjelenítve, ahova az általuk preferált navigációs szoftver irányítja őket. 

Mekkora károkat okozott a koronavírus az ingatlanpiacon? Visszafordítható vagy végleges a visszaesés? Ezekről is szó lesz a szeptember 10-ei ingatlanpiaci konferencián.

Ez alapján a járványidőszakban a belvárosi forgalom alakulása: 

  • A koronavírus magyarországi megjelenésével és a korlátozások bevezetésével a belvárosi forgalom szignifikáns csökkenésnek indult, majd az V. kerületi forgalmi adatok szerint beállt egy tartósan alacsony szintre, ami az eredeti átlagos forgalom 36%-át tette ki.
  • Az április 6-ától bevezetésre került ingyenes közterületi parkolást eredményező intézkedés következtében mutatkozott ugyan emelkedés a belvárosi forgalomban, de a kijárási korlátozás ideje alatt az így kialakult forgalmi szint még mindig csak 48%-a volt az eredeti, februári átlagos értékeknek.
  • Az utolsó időszakban azonban a belvárosi forgalom már csak alig 20%-kal maradt el a koronavírus magyarországi megjelenése előtt tapasztalható forgalmi adatoktól.

Bár a korlátozások alatt jelentősen csökkent az autós forgalom, a díjmentes parkolás bevezetésével a parkolóhelyek kihasználtsága változatlanul magas maradt. Április folyamán 3 százalékkal emelkedett a parkolóhelyek kihasználtsága, amely ugyan nem kifejezetten magas szám, de pont ez a növekedés az oka, hogy szinte lehetetlen volt parkolóhelyet találni, ugyanis bizonyos napszakokban soha nem látott, akár a 99%-ot is meghaladó volt a parkolóhelyek kihasználtsága a Belváros déli részén. Ilyen helyzetben igazán reménytelennek tűnhetett, hogy akár a lakosok, akár azok, akik munkájuk vagy halaszthatatlan ügyintézés miatt térnek be a Belvárosba szabad parkolóhelyet találjanak. 

November 19. Groupama Aréna. Egy helyen az ingatlanpiac!

„Az V. kerületben működő okos parkolási rendszer csökkenti a városrészt terhelő forgalmat és a környezetszennyezést, valamint időt és pénzt takarít meg a felhasználóknak. Emellett az önkormányzat és a parkolásüzemeltetés munkáját is segíti, hiszen az applikációban rendelkezésre álló adatok az üzemeltető jövőbeli döntéseinek előkészítését is segíthetik.” – mondta el Király István, a Vodafone Magyarország Vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

„Az okos parkolási rendszer az utcai parkolóhelyek foglaltságáról biztosít azonnali információt az autósoknak és a kerület vezetőinek, segítve ezzel a parkolóhelyekkel való optimális gazdálkodást. A közterületekkel együtt a környezet védelme is kulcsfontosságú, a Parker alkalmazást használó autósok révén már hetente több, mint fél tonna szén-dioxid megtakarítás érhető el.” – mondta el Tábori Tamás a Smart Lynx Kft. ügyvezetője.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Emerald Residence

Emerald Residence

1052 Budapest, Szervita tér 6
109 db lakás
32 – 142 m2 alapterület
Átadás:
2020 H2

Ajánlatot kérek
bull bear
koronavírus
koronavírus_tévhitek
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
kerékpár bicikli bicikliút kerékpárút