építkezés építőipar
Ingatlan

Valami készülőben – Az egész építőipar új alapot kaphat, ha ez megvalósul

Portfolio
Talán nem is lehetne jelenleg jobb az időzítés egy olyan fejlesztés elindítására, ami alapjaitól kezdve forgatja fel az építőipart, a kisebb leterheltség most fellélegzést adott a szereplőknek, miközben továbbra is stabilan zakatol tovább a szektor. A szóban forgó fejlesztés egy olyan, minden részterület szereplőinek az összefogását és együttdolgozását igénylő standardizálás kialakítását jelenti, ami a gyártástól kezdve egészen az építkezések befejeztéig segít az építőipari vállalkozásoknak költséget vágni a kevesebb hulladéktermelés és jobb anyaggazdálkodás által, valamint hatékonyságot növelni a raktározás, a szállítási ütemezés terén, a felhasznált, vagy megrendelt termékek nyomonkövetésében.

A magyar építőipar legnagyobb problémájaként két dolgot szokás emlegetni: a gyenge hatékonyságot és a kapacitás hiányát. A járványhelyzet kevés, de egyik pozitívuma volt, hogy az eddig túlzottan lekötött kapacitások egy része felszabadult a hazatérő munkaerő és a piac tisztulásának köszönhetően. A gyenge hatékonyság javítása viszont egy sokkal bonyolultabb, és hosszabb folyamat, ráadásul az építőipar szinte minden részébe beszivárog. Csak hogy néhányat említsünk azok közül, amiben bőven lenne még mit fejlődni itthon: új technológiák átvétele, beruházások elindítása, digitalizáció, szakképzett munkaerő, strukturált és átlátható munkafolyamatok, környezetkímélő hulladékkezelés.

November 19. Groupama Aréna. Egy helyen az ingatlanpiac!

Valami készülőben

Bár még hosszú az út, kormányzati és piaci oldalról is vannak megmozdulások. Július 1-től megkezdődött az illegális hulladéklerakók állami felszámolása, a Magyarországon keletkezett hulladék nagy része ugyanis építési hulladék, aminek 80 százaléka nem kerül újrahasznosításra, sem szakszerű lerakásra. Nem csak itthon elsődleges cél optimalizálni a hulladékgazdálkodást, a Portfolio Építőipar konferenciáján, Boros Anita, építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár elmondta, hogy az EU-ban az elmúlt években a hulladék nagyon magas aránya, mintegy 34 százaléka származott az építőiparból, többek között emiatt is az EU stratégiát dolgoz ki annak érdekében, hogy 2035-re 10 százalékra csökkenjen az összes szegmensből származó hulladéklerakás.  

Az állami szerepvállalás mellett elengedhetetlen a piaci szféra becsatlakozása, legyen az környezetvédelmi, vagy akár költséghatékonysági szempontokból fakadóan, esetleg egyszerre mindkettő miatt. Sokszor esik szó arról, hogy mekkora szükség lenne az építőipari folyamatok digitalizálására, sok munkafolyamat ugyanis még mindig nagyon elmaradott e tekintetben.

Az egyik ilyen az anyaggazdálkodás is – szorosan kötődve a megfelelő hulladékkezeléshez – az évi 2 ezer milliárdos építőanyag felhasználásban ugyanis továbbra is hatalmas a pazarlás.

A megrendelt anyagok egy része eltűnik, túlrendelés vagy éppen hiány alakul ki, ami a munkák leállását eredményezi. Ezen túl a kivitelezőknek nincs naprakész kimutatása arról, hogy milyen anyagok érkeztek meg, miből mennyi áll rendelkezésre és hol van az adott anyag az építkezésen. A végső következmény, hogy lassabban tudnak haladni és nagy, de mégis követhetetlen hulladéktermeléssel zajlanak a beruházások.

A legnagyobb fejlesztők, kivitelezők már összefogtak

Legyen szó bármilyen munkafolyamat digitalizálásáról, az egységes és sokak által elfogadott, illetve a gyakorlatban is használt rendszerek sokkal hatékonyabbak, mint egy-egy egyéni szintű megoldás. Az anyag-, és hulladékgazdálkodás optimalizálására már folyamatban van egy új építőanyag azonosítási szabvány kidolgozása, a BauApp olyan összefogást szervez fejlesztő, kivitelező, gyártó, kereskedő, fuvarozó cégek bevonásával, amivel egy standard terep-logisztika rendszer valósítható meg. Az újításssal azonosíthatóak az anyagok, a rendszer át tudja venni és kezelni a szállítóleveleket, valamint lekövethetővé válik az is, hogy milyen mennyiségeket adtak ki az alvállalkozóknak és, hogy milyen az aktuális készletszint.

Az első lépések már megtörténtek, a kivitelezők, fejlesztők közül a Market, a WHB, a Magyar Építő, a Biggeorge Property, Futureal-Cordia már csatlakozott, mint támogató partner és az ÉVOSZ is részt vesz szakmai partnerként a kezdeményezésben. A rendszer akkor lehet a gyakorlatban is működőképes, ha nagyszámú építőipari használó érti, és dolgozik együtt a többi szereplővel. Báthory Balázs, a Market Építő Zrt. vezérigazgató helyettese elmondta, hogy: “Azért álltunk a BauApp standard mellé, mert úgy gondoljuk, hogy a hatékony anyagazonosítás rendszerét csak közösen lehet kialakítani. Ha ez megvalósul, akkor minden szereplőnek, legyen az kis vagy nagyobb generálkivitelező, nagy értéket tud majd teremteni.

Báthory Balázs
Market Építő Zrt., vezérigazgató-helyettes, innováció és stratégiai fejlesztések
Báthory Balázs három évtizedes gyakorlati tapasztalattal rendelkezik üzletfejlesztés és általános menedzsment területen. Szakmai tapasztalatát több szektorban -így például befektetési bank, ingatlanfe
Tovább
Báthory Balázs három évtizedes gyakorlati tapasztalattal rendelkezik üzletfejlesztés és általános menedzsment területen. Szakmai tapasztalatát több szektorban -így például befektetési bank, ingatlanfe Tovább

Minden építőipari anyag lekövethetővé válna

A terep-logisztika kezeli az építkezésen használt nyersanyagokat, amelyek egy tipikus építési projekt költségeinek 60%-át teszik ki. Ahhoz képest, hogy az építőipar az egyik legnagyobb ágazat, meglepő módon ennek logisztikája jelenleg is papír alapon történik, valós idejű adatok használata nélkül. Ez szorosan összefügg azzal is, hogy miért az építőipar az egyik legnagyobb hulladéktermelő ágazat.

Az építőipari terep-logisztika sikeres digitalizációjához elengedhetetlen, hogy egy-egy vállalat önálló megoldása helyett, egy közös használat alakuljon ki a gyártóknál, a forgalmazóknál, a fuvarozó vállalatoknál, a generálkivitelezőnél és az alvállalkozóknál.

Jelenleg az anyagok nincsenek megfelelően címkézve és QR kódokat sem használnak, ebben a rendszerben következhet be nagy változás az új kódolási standard és annak központi, felhő alapú adminisztrációjával.

Ha minden szereplő összefog, az építkezéseken használt termékeknél – függetlenül attól, hogy kihez tartozik az adott projekt - ugyanazt a kódot lehet majd látni egy terméken, és egy mobil-applikáció segítségével bárhonnan visszakereshetőek lesznek az építési anyagok és nem mellesleg rengeteg hasznosítható adat áll majd a projektvezetők rendelkezésére. Ezzel láthatóvá válik a késés, a hibás rendelés, a minőségi probléma.

Az új standard kialakításához az első nagy szereplők mellett további összefogásra van szükség, hogy még gyorsabban kialakuljon az egységes rendszer. Az időzítés abból a szempontból szerencsés, hogy az eddigi nagyon feszített munkatempó után most lehetősége van a szereplőknek valamelyes fellélegezni, és olyan módszereket is bevetni, ami a költségeiket csökkenti, így hosszú távon is versenyképesek maradnak.

A kezdeményezéshez az ÉVOSZ is csatlakozott partnerként, így megkérdeztük Koji Lászlót, a szervezet elnökét, hogy mi a véleménye az új kezdeményezésről: 

"Különösen a közepes- és nagy értékű magasépítési, épületépítési munkáknál tartom előnyösnek, itt sokféle terméket, sok kivitelező koordinációjával kell összerakni. Ehhez az anyagok időben és mennyiségben való rendelkezésre állásának összhangja borzasztóan fontos. Valamennyi szereplő számára ez egy közösen használt logika mentén ad lehetőséget, így a kivitelezés során az építkezés előrehaladtával követhető az anyagszükséglet. A belvárosi foghíj-építéseknél kifejezetten előnyös, ahol korlátozott a felvonulási lehetőség, ahol nem lehet a helyszínen deponálni építőanyagokat, vagy szerelvényeket, hanem azokat egy megfelelő ritmusban kell a területre szállítani. Ezzel az applikációval ezeknek az ütemezése biztosítható. Ezen túl szervezési hatékonyságot, raktározási optimalizálást tesz lehetővé, valamint a hulladékok vonatkozásában a szelektív gyűjtést és az elszállítási ritmus megtervezését segíti."

Koji László
ÉVOSZ, elnök
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke, általános alelnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építőipari Kollégium
Tovább
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke, általános alelnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építőipari Kollégium Tovább

A cikk megjelenését a BauApp támogatta.

Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Duna House