erkély zöld épület
Ingatlan

Ezzel eddig nem számoltál: az uniós törvény, ami drágítja a lakásokat, mégis jól járhatunk vele

Az utóbbi hónapokban többnyire olyan hírek érkeztek a hazai lakáspiacról, amik az árak csökkenését vagy stagnálását, de semmiképp sem a további növekedését vetítették előre. Van azonban egy fontos szempont, egy uniós szabályozás, amiről gyakran elfeledkezünk, miközben az új lakások árai tovább emelkedhetnek miatta. A jövő év elejétől életbe lépő energiahatékonysági követelmények kapcsán fejlesztők foglalták össze a legfontosabb tudnivalókat, többek között azt, hogy milyen új megoldásokat fognak alkalmazni a most épülő lakásokban és mindez mekkora többlet költséget jelent a fejlesztésnél és mekkora megtakarítást hozhat a havi rezsiköltségekben.

Néhány éve még ritkaságnak számított Magyarországon, ha egy lakóingatlan fejlesztői az energiahatékonyság ígéretével próbálták felkelteni a vevők érdeklődését. Legfeljebb azzal tudtak érvelni, hogy a környezetet kímélő technológiai újításoknak köszönhetően lényegesen le lehet majd szorítani a fenntartási költségeket. Mára gyökeresen megváltozott a helyzet, az új építésű ingatlanok piacán egyre több a környezettudatos vásárló, őket az energiahatékonyság mellett az is érdekli, hogy a beruházók milyen technológiai megoldásokat alkalmaznak.

Szeptember 10-én újra találkozik a szakma a New York Palace-ban, a 2020-as Lakás Konferencián. Látogass el a rendezvényre, hogy első kézből értesülj a legfrissebb hírekről!

Azok a beruházók, akik a jelenleg építés alatt álló projektjeiket még nem az új energiahatékonysági feltételeket figyelembe véve tervezték, most versenyt futnak az idővel, hogy a használatbavételi engedélyt december 31-ig megkaphassák. Azoknak viszont, akik megfelelnek a januártól életbe lépő előírásoknak, nem kell aggódniuk. A szigorodó szabályokat teljesítő lakóingatlanok értékesítése a vásárlói igények átalakulása miatt várhatóan sokkal hatékonyabb lesz, és magasabb megtérülést biztosít számukra még akkor is, ha a korszerű zöld technológiák alkalmazása növeli az építés költségeit – mondta el Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont új építésű projektekért felelős menedzsere. A szakértő szerint hasonló tendencia érvényesül a használt ingatlanok piacán is: egyszerűbben, gyorsabban és jobb áron lehet értékesíteni azt a lakást, amelynek a felújítása nem merült ki a belső tisztasági festésben.

Miben más egy mai épület a 10 évvel ezelőttihez képest?

Fejlesztéseinkben a korábbiakban elterjedt központi gázkazánt felváltja a központi hőszivattyú, a radiátort, mint hőleadót, pedig a felületfűtés, ami nem utolsó sorban hűtésre is alkalmas. Az épületszerkezetek hőtechnikai tulajdonságai sokat javultak az elmúlt 10 évben, jobb a falazat, jobbak a nyílászáró szerkezetek és jobb a hőszigetelés is. Ezekkel párhuzamosan sokat fejlődtek a lakóépületek alkalmazott gépészeti alaprendszerei, amelyek energiafelhasználása is hatékonyabb lett, például fokozatosan kivonták a forgalomból a nem kondenzációs gázkazánokat is - hívta fel a figyelmet Kiss Gábor, a Metrodom ügyvezető igazgatója.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Metrodom Őrmező

Metrodom Őrmező

1113 Budapest, Őrmezei út 33
193 db lakás
31.7 – 117 m2 alapterület
38.5 – 163.2 M Ft
Átadás:
2021 Q4

Ajánlatot kérek

A gondos tervezés sokat javít az energiahatékonyságon, különösen, a tájolás, alaprajzi kialakítás, a határoló falak és nyílászárók egymáshoz viszonyított aránya és az alkalmazott anyagok minősége. Ezen tényezők hatékonyságának növelése már önmagában is csökkenti a lakóépület energiafelhasználást. Nagyon fontos ezen felül az alkalmazott gépészeti és elektromos rendszerek hatékonysága, amik döntően befolyásolják az energiaigényt.

Drágább lesz a lakás, mégis jól járhatunk vele

A hagyományos gázkazán, mint hőtermelő és a radiátor, mint hőleadó rendszerekhez képest a központi hőszivattyú, mint hőtermelő és a mennyezeti felület, mint hőleadó rendszer egy 2 lakószobás lakás esetében átlagosan 1,5 millió forinttal drágább kivitelezési költséget jelent. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az új rendszer már tartalmazza a hűtési megoldást is, hiszen pár évvel ezelőtt nem igazán találtunk klimatizált lakást a piacon, márpedig a klímaváltozás miatt egyre inkább a hűtésre és persze a megfelelő árnyékolásra kell majd koncentrálni - mondta el a szakember.

Töltsük újra együtt a hazai ingatlanpiacot élettel, üzlettel, tapasztalattal! Szeptember 10-én a New York Palace-ban, a Property Maket RELOADED 2020 konferencián.

A környezettudatos vásárlók azért is hajlandók többet fizetni egy magasabb energiahatékonysági kategóriába sorolt lakásért, mert hosszabb távon jelentős megtakarítást érnek el a fenntartási költségekben. Egy ma átlagosnak mondható, FF energiaosztályú 70 négyzetméteres ingatlan éves fűtési célú energiafelhasználásának hozzávetőleges költsége 200 ezer forint körül alakul. Egy ugyanekkora, de BB besorolású lakásnál a teljes éves, a fűtésen kívül minden egyebet is tartalmazó energiafogyasztás értéke 85 ezer forint, míg egy AA++ besorolásúnál 25 ezer forintos éves kiadással lehet számolni átlagos fogyasztás mellett – tette hozzá Homolya Gergely.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Duna Pearl

Duna Pearl

1133 Budapest, Pozsonyi út 77-79
193 db lakás
50 – 105 m2 alapterület
76.46 – 257.05 M Ft
Átadás:
2022

Ajánlatot kérek

Mire figyeljünk vásárlóként?

A leendő vásárlónak a végső döntés meghozatala előtt érdemes alaposan megnéznie a tervezett fűtési rendszerét a lakóépületnek, hiszen a fejlesztők egy része minimális többletráfordítással igyekszik megoldani a megújuló energia részarány biztosítását. A lakásonkénti hőszivattyú (magyarul légkondicionáló) alkalmazásával a helyiség igen gyorsan felmelegíthető, és adott esetben le is hűthető, azonban az állandó levegőmozgás nem feltétlenül okoz komfortos érzést. Lehetőség van továbbá a hatályos szabályozás által meghatározott távfűtésre (/távhűtésre) való rácsatlakozásnak is, ami a beruházó szempontjából az egyik legköltséghatékonyabb megoldás, azonban a jelenlegi szolgáltatói árak mellett a leendő lakónak nem biztos, hogy a leggazdaságosabb. Ezeken a megoldásokon túl létezik egy ugyan magasabb kiépítésű költséggel rendelkező rendszer is, amely viszont a végfelhasználó számára a leginkább pénztárca kímélő lehetőség. A Metrodom hamarosan induló projektjein mi mennyezetfűtést terveztünk az úgynevezett Dual Eco fűtési rendszerrel. Ezekben a lakóépületekben a leendő lakók a központi hőszivattyúk nyújtotta mennyezet hűtés komfortját is tudják élvezni, hiszen a rendszer egyik folyománya, hogy a fűtési rendszer nyáron hűteni is képes a lakásokat - hangsúlyozta Kiss Gábor.

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavírus
bull bear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
kerékpár bicikli bicikliút kerékpárút