házépítés, lakásépítés
Ingatlan

Ömlenek a piacra az új lakások és házak - A következő időszakra viszont már sötét felhők sorakoznak

Portfolio
2020 első felében 8697 új lakás épült, ez 34%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 12 475 volt, 32%-kal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában. A most átadott lakások számából látszik, hogy még kitart az előző évek dübörgő fejlesztési tevékenységének lendülete, az építési engedélyek száma azonban drasztikus visszaesést vetít előre. Igaz ugyanakkor, hogy júniusban már mutatkoztak a fellendülés jelei.

A koronavírus-járvány kirobbanása utáni hónapokban az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma átmenetileg visszaesett: 2019 azonos hónapjaihoz képest márciusban kétharmadára, április–májusban alig több mint felére csökkent, júniusra viszont újra megközelítette az egy évvel korábbi szintet (90%).

Budapesten az április–májusi visszaesés még erőteljesebb volt, de júniusban a tavalyinál majdnem kétszer több lakás építését kezdeményezték. A használatba vett lakások számában nem volt hasonló visszaesés:

2020 II. negyedévében mintegy 4,8 ezer lakás készült el, ez 40%-kal több, mint amennyi az előző év azonos időszakában volt. Az egész félévet nézve így már 8,7 ezer lakás épült meg, ami 34%-kal több mint egy évvel korábban.

Ez is mutatja, hogy az előző évek fellendülő fejlesztési tevékenységéből még maradt lendület.

Szeptemberben a Lakás Konferencián újabb részletek derülnek ki a kormány rozsdaövezeti lakásprogramjáról, ami egy újabb nagy löketet adhat a lakásfejlesztéseknek.

Íme még néhány érdekes adat a 2020 első félévében felépített lakóingatlanokról: 

  • Budapesten 1657 lakást vettek használatba, 22%-kal többet, mint 2019 I. félévében. A községekben a fővároshoz hasonló mértékben nőtt a használatba vett lakások száma (23%), a városokban a növekedés erősebb volt (a megyei jogú városokban 40, az egyéb városokban 47%).
  • A természetes személyek által épített lakások aránya 47-ről 45%-ra csökkent, a vállalkozások által építetteké 52-ről 54%-ra nőtt 2019 I. félévéhez képest.
  • Az új lakóépületekben használatba vett lakások 49%-a családi házban, 43%-a többlakásos épületben, 4,2%-a lakóparkban található.
  • A használatba vett lakások átlagos alapterülete 2 négyzetméterrel, 96,6 négyzetméterre csökkent 2019 első feléhez viszonyítva.
ksh_lakep

A második negyedéves adatok a korábban megindult folyamatok folytatódását jelzik. Eszerint a kiadott lakásépítési engedélyek száma tovább csökkent, míg az átadott lakások számának emelkedő trendje nem tört meg (igaz, a friss adat szezonálisan igazítva már stagnálást mutat). Mivel a tendenciák az év eleji várakozásokat tükrözik vissza, nehéz megmondani, hogy a koronavírus-járvány mennyire játszott közre a gyenge eredményekben. Elképzelhető, hogy a hivatalok zárva tartása, vagy egyszerűen a vállalkozói bizonytalanság is kivárásra késztette az új projekteket indítani akarókat, de az év eleji áfa-emelés önmagában is magyarázhatja, hogy miért esett vissza a kiadott engedélyek száma. A rozsdaövezeti projekteknél belengetett kedvezményes áfa azonban új lendületet adhat a fejlesztéseknek, ennek eredménye azonban csak több év múlva fog látszódni az átadásokban.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól

Ajánlatot kérek

Már gyülekeznek a sötét felhők

AZ ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYEK ÉS BEJELENTÉSEK ALAPJÁN ÉPÍTENDŐ LAKÁSOK SZÁMA 12 475 VOLT, 32%-KAL KEVESEBB, MINT 2019 I. FÉLÉVÉBEN.

Az új lakások 39%-át a fővárosban tervezik felépíteni. Az építendő lakások száma minden településkategóriában csökkent 2019 első félévéhez képest: Budapesten 21%-kal, a megyei jogú városokban 51%-kal, az egyéb városokban 34%-kal, a községekben 25%-kal. Az építtetők az esetek 49%-ában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével.

Az engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma a megyék többségében csökkent 2019 első hat hónapjához képest, kivéve Fejér és Veszprém megyét, ahol – sorrendben – 76, illetve 11%-kal növekedett. A kiadott új építési engedélyek alapján 27%-kal kevesebb, összesen 5437 lakóépület építését tervezik az országban, ebbe egyaránt beletartoznak a családi házak, és az akár 100 lakásos lakóépületek. A tervezett nem lakóépületek száma országos szinten 1918, amely 4%-kal kevesebb, mint 2019 I. félévében.

Sok izgalmas kérdést tartogat az ősz az ingatlanpiac számára. Mindenről is szó lesz november 19-én a PIF-en.
moszkva vörös tér oroszország kreml
Frankfurti tőzsde
Duna House
koronavírus, vakcina
ausztria_hegy
arany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Felülünk a trendvonatra és közben vételi és eladási zónákat azonosítunk.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Duna House