szent gellért tér budai rakpart
Ingatlan

Térképen is megnézheted, hogy hol lesz pontosan a budai fonódó villamos új szakasza

Portfolio
Egy tegnapi kormányhatározatban megjelent a budai fonódó villamos új szakaszára vonatkozó beruházás terv, melynek értelmében egy 2,8 kilométeres villamosvonalat építenek a Szent Gellért tértől, a rakparton végig, egészen a Kopaszi-gátig. Vitézy Dávid közösségi oldalán még több részletet elárult a projektről, illetve arról is, hogy mikor indulhat el a kivitelezés és merre fog pontosan menni az új vonal.

A Szent Gellért tértől a Műegyetem rakparton az új villamosvonal kiépítésére vonatkozó beruházás részletei és térképek is szerepelnek Vitézy Dávid posztjában. Ahogy írja, a tervezés során kiemelt cél füves vágányok kiépítése, az útszakaszon található lehető legtöbb fa megmentése és a villamosnak a Déli Körvasút terveihez és új Nádorkert vasúti megállójához való illesztése, ahogy a folytonos rakparti kerékpárút megtartása is.

A tervezési munkákat Fürjes Balázs kormánybiztos felügyeletével a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) végzi majd, a BKK-val együttműködésben. 

A kivitelezési munkák elindításáról és a finanszírozásról aFőváros és a Kormány közös fejlesztési testülete, a tervek elkészülte és engedélyeztetése után fog dönteni, ez körülbelül másfél év múlva esedékes.

Újabb részleteket is megtudhat a kormány megfizethető lakásprogramjáról szeptemberben a Lakás Konferencián.

Mik az előzetes tervek?

A Budai fonódó villamoshálózat az óbudai 17-es villamos két irányú meghosszabbításával jött létre, egyrészt a Margit körút - Széll Kálmán tér - Alkotás utca felé (17-es), másrészt az új Margit híd alatt induló szakaszon a Batthyány tér felé a rakparti vonalakkal összefonódva (19, 41).

"A tervezett vonalhosszabbítás a Szent Gellért tértől a Műegyetem rakpart és a Pázmány Péter sétány mentén tárja fel az egyetemi negyedet és az Infoparkot, majd a Dombóvári útra befordulva belvárosi kapcsolatot nyújt a Kopaszi-gáti közparknak és a mellette épülő új lakó- és irodanegyednek is. Itt átszállási lehetőség jön létre a meglévő 1-es villamos és a közeljövőben kiépülő Nádorkert vasúti megállóhely felé is. Az új vonalszakaszról a Szent Gellért téren kapcsolat nyílna északra a 19-es, 41-es és 56-os vonalak felé, illetve Pestre a 47-es és 49-es vonalak felé is közvetlen összeköttetés." - írja Vitézy Dávid. 

bfk_villamos
Forrás: Vitézy Dávid közösségi oldala

A térség így mind a négy (egyszer a jövőben 5) metróvonalhoz közvetlen villamoskapcsolatot kaphat. A pontos vonalhálózatról a BKK dönt majd, az előzetes tervek szerint mindkét irányba, a rakparton át Óbudára és a Szabadság hídon át a Deák Ferenc térre is indulna új viszonylat a Műegyetem rakparti ágról.

új fonódó villamos
Forrás: Vitézy Dávid közösségi oldala

A budai fonódó villamos II. ütemének műszaki tartalma:

  • 6 új akadálymentes megállóhely
  • 2,8 km új, füvesített, kétvágányú villamospálya
  • a Műegyetem előtti felső rakparti szakasz rendezése, a Műegyetem rakparton és a Pázmány Péter sétányon korszerű forgalmi rend és városkép kialakítása
  • a Déli összekötő vasúti híd alatti járda és kerékpárút kibővítése, a folytonos rakparti sétány és kerékpárút megtartása
  • új átszállási kapcsolat a Déli Körvasútra.
Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
CSENGERY PALACE

CSENGERY PALACE

1077 Budapest, Csengery utca
84 db lakás
39 – 122 m2 alapterület
47 – 190 M Ft
Átadás:
2022 Év vége

Ajánlatot kérek

Címlapkép: MTI Fotó/Juhász Gábor

bankkártya utazó utazik kalap fiatal
babel étterem budapest
mobilfizetés shutter
Pf_nyugdijas_768gettyimages-625049826-20191213
wizzair_8
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Pénzt ad a kormány a szúnyoginvázió megfékezésére