Előfizetői tartalom

Itt a nagy irodakörkép: ezek lesznek a jövőben a főváros legnépszerűbb területei

A hazai irodapiacról a BRF rendszeresen, negyedéves gyakorisággal publikálja a legfontosabb számokat, ezúttal azonban a főváros egészét megbontva, a nyolc nagy alpiacot hasonlította össze. Az alábbiakban ezeket mutatjuk be kiegészítve az Eston keresletre és üresedésre vonatkozó adataival, valamint megnézzük, hogy a következő években mely alpiacok bővülhetnek a legnagyobb mértékben.

A budapesti irodaállomány az idei második negyedévben elérte a 3,8 millió négyzetmétert, és a most zajló fejlesztésekkel akár év végére / jövő év elejére elérheti a 4 milliót. A városon belül azonban meglehetősen egyenlőtlen az irodaterületek eloszlása. Míg a Váci út mentén az elmúlt két évtizedben létrejött a főváros legnagyobb egybefüggő irodafolyosója, addig Észak-Budán vagy az agglomerációban jelentősen kevesebb iroda található.

A hazai irodapiaccal kiemelten foglalkozunk a november 19-i Property Investment Forum 2020 konferencián. Részletekért kattints!
Forrás: BRF

Jelenleg a teljes állomány negyede található a Váci úti folyosón, Pest központ részesedése 17, míg a Nem-központi Pest részesedése 13 százalék. Ezt követi Buda központ és Dél-Buda, 11-11 százalékkal, ami után sorrendben a Belváros, Észak-Buda és az Agglomeráció következik, rendre 10, 9 és 3 százalékos területi részesedéssel.

Idei kereslet

Az Eston felmérése szerint az első hat hónap során az irodapiaci kereslet (168 ezer négyzetméter) jelentős, 38 százalékos visszaesést mutatott az előző év azonos időszakában mérthez képest. A nettó kereslet aránya a teljes keresleten belül is visszaesett, 73 százalékról 51 százalékra. A keresleti visszaesés visszavezethető a COVID-19 világjárvány okozta gazdasági visszaesésre és a piaci környezet bizonytalanságaira. A keresleti visszaesés ellenére, az év első hat hónapjában mért nettó abszorpció 54 ezer négyzetméter volt, ami kedvező a piac stabilitása szempontjából.

A cikkből kiderül:

  • Mekkora volt az egyes alpiacok iránti kereslet az idei év első felében?
  • Hogyan oszlik meg az üres irodaterületek aránya az egyes alpiacok között?
  • Melyik alpiacok lehetnek a következő években a legfontosabbak?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés