Előfizetői tartalom

Ezek a legfontosabb kérdések a kormány készülő giga lakásprogramjáról

Portfolio
Az 5 százalékos áfa kivezetésével durva ütést kapott a lakásfejlesztési piac, nem véletlenül volt rengeteg lobbi azért, hogy valamilyen formában mégis fennmaradjon. A legfőbb érv a támogatás megtartása mellett az volt, hogy enélkül drasztikus visszaesés következik be az új lakások számában, és így a megújuló állományban egyaránt. Pár hónappal ezelőtt végül egy olyan megoldást jelentett be a kormány, aminek értelmében a kedvezményes áfakulcsot, csak bizonyos, előre meghatározott területeken vehetnék igénybe a fejlesztők. Az úgynevezett rozsdaövezeti telkek újulhatnának meg nagyobb arányban ezáltal, ezek az ország azon területei, amihez eddig kevésbé nyúltak a fejlesztők a magasabb költségek, vagy a problémás tulajdonosi viszonyok, szabályozási problémák, infrastruktúra hiánya miatt. Mikorra várható a térkép és egyáltalán hogyan kell elképzelni egy ilyen lakásépítési programot? Kiknek adják majd bérbe a kedvezményes árú és bérleti díjú lakásokat? Lesz Magyarországon is igazi bérlakáspiac? Ezekről a kérdésekről lesz szó a szeptember 10-ei Lakás Konferencián.

A már korábban belengetett kormányzati rozsdaövezeti lakásprogramnak két fontos eleme van. Egyrészt a területek integrálása a városszerkezetbe, és ezek megtisztítása, megújítása, ami urbanisztikai oldalról is kiemelt fontosságú, de a megfizethetőség szempontjából sem mindegy, hogy 5, vagy 27 százalékos áfa mellett értékesítenek egy új lakást. Budapesten egy átlagos...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái