Előfizetői tartalom

Ezek a legnagyobb kiadások egy irodaház üzemeltetésénél - Részletes bontásban mutatjuk a számokat

Portfolio
Lassan eléri a 4 millió négyzetmétert a budapesti modern bérirodaállomány, melynek kapcsán legtöbbször az üresedési ráta, a piacon megjelenő területek vagy a kivitelezési költségek kerülnek előtérbe, miközben sokkal kevesebb szó esik az üzemeltetési költségekről. Az alábbiakban éppen ezért a hazai irodapiacot üzemeltetési oldalról járjuk körül, a LEO FM Benchmarking III. kiadásának segítségével.

A teljes budapesti modern irodaállomány 2020 II. negyedévében 3 817 305 négyzetmétert tett ki, melyen belül 3 204 915 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 612 390 négyzetméter saját tulajdonú iroda található. Az üresedési ráta az első negyedév után tovább emelkedett, jelenleg 7,3 százalék, ami 1,1 százalékpontos negyedéves emelkedésnek felel meg.

Ahogy már említettük, a kivitelezési költségek kérdése is gyakori témája az irodapiacról szóló beszélgetéseknek, noha egy épület kivitelezési költségein túl legalább olyen fontos annak fenntartási költsége. Évtizedes időtávon ugyanis ez lesz az a tétel, ami egyéb szempontok mellett versenyképessé tehet egy irodát.

Az épületek üzemeltetésével kiemelten foglalkozunk a november 19-i Property Investment Forum 2020 konferencián. Részletekért kattints!

A LEO FM Benchmarking III., 2018-as kiadásában összesen 225 irodaház üzemeltetési költségeit vizsgálták meg tételesen, ami 2,3 millió négyzetméternyi területet fed le. Az egyes épületeknél az építés éve szerinti bontásban állt össze az egy négyzetméterre eső üzemeltetési költség az alábbi tételek összegeként:

A cikkből kiderül, hogy

  • A különböző időszakban épült irodaházaknak mennyi az üzemeltetési díja.
  • Az egyes üzemeltetési díjtételek hogyan alakulnak egymáshoz viszonyítva egy négyzetméterre vetítve.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés