lakások budapest
Ingatlan

"Deja vu" a lakáspiacon? - Újraéljük a tavaly augusztust a vásárlásokban

Portfolio
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2020 augusztusában, országosan 11 923 ingatlan adásvétel bonyolódott, ami szinte pontosan megegyezik a tavaly augusztusi értékkel.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az erős július (13 215 adásvétel) után a tavalyi évvel megegyező augusztusi forgalom jellemezte a hazai lakóingatlan-piacot. A szokásos nyári végi enyhén csökkenő szezonalitást mutatja a piac, amely szinte darabszámra megegyezik a tavalyi augusztusi adatokkal.

Szeptember 10-én újabb részletek derülhetnek ki a kormány rozsdaövezeti lakásprogramjáról a Lakás Konferencián.

Az augusztusi 11 923 eladott lakóingatlannal, éves szinten 85 ezerhez közelít a becsült tranzakciók száma, ami 2019-ben ilyenkor már átlépte a 100 ezres számot.

A legfrissebb adatok szinte teljesen megegyeznek a 2019 augusztusi becsléssel, akkor csupán 23 lakással volt nagyobb a tranzakciószám. A tavalyi trendet elnézve a szeptemberi és októberi hónapok erősek lehetnek, (tavaly mindekttőnél 13 ezer feletti tranzakciószsámot jegyeztek) amennyiben a járványhelyzet miatt nem áll le újra a piac, a gazdaság és az egész élet Magyarországon. 

Az előző féléves adatokból látszik, hogy a járvány első hulláma pár hónapra jelentősen visszavette a lakáseladási és vásárlási kedvet, áprilisban 6000, május 8400 tranzakciót becsültek, ezt azonban a nyári jól teljesítő hónapok valamelyest kompenzálni tudták. A tavalyi szintet azonban a csak akkor tudja tartani a piac, ha a járvány második hulláma nyomán nem lesznek társadalmi korlátozások, és megmarad a vásárlási és eladási kedv. 

Töltsük meg együtt élettel a hazai ingatlanpiacot! Találkozunk szeptember 10-én a Property Market RELOADED Konferencián.

Címlapkép: Getty Images

charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
új lakások