költözés dobozok
Ingatlan

Térképen mutatjuk, hova költözik a legtöbb magyar

Portfolio
Megingathatatlan a fővárosi agglomeráció vándorlási többlete, de az országban mégsem ez a terület a listavezető: a Velencei-tavat és a Balaton környékét arányaiban még az agglomerációnál is többen
választják, vagyis sokkal többen költöztek oda, mint ahányan elhagyják a térséget - derül ki az Otthon Centrum tanulmányából.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A tanulmány ezer lakosra vetítve az ország 197 járásának vándorlási mérlegét foglalja össze, vagyis, hogy az adott járásban pozitív vagy negatív volt-e az elmúlt három évben az oda- és az elköltözők aránya.

„Továbbra is a fővárosi agglomeráció a legkedveltebb vándorlási célpont. Pest megye szinte összes járásában pozitív volt a mérleg 2017 és 2019 között. Ez azt jelenti, hogy ezekbe a járásokba a vizsgált időszakban többen költöztek, mint ahányan elmentek onnan” – összegezte a legutóbbi három év adatait Soóki-Tóth Gábor.

Lakas_konferencia_2020_1200x628_Sooki-Toth_Gabor
Soóki-Tóth Gábor is előadója lesz a szeptember 10-ei Lakás Konferenciának. Részletek: itt!

Az elemzési vezető azt is elmondta, hogy Pest megye járásai közül, népességarányosan:

  • a legtöbben a Szigetszentmiklósi járást választották (21,1 ezrelék),
  • amit a Szobi járás (19,8 ezrelék)
  • és a Ráckevei járás (19,1 ezrelék) követ a pozitív mérlegű járások rangsorában.

A fővárosi agglomeráció kiemelkedő kedveltségét mutatja, hogy a tíz legnagyobb vándorlási nyereségű járás közül nyolc Pest megyében található. Az oda és elvándorlók abszolút számát tekintve ugyancsak a Szigetszentmiklósi járás áll az élen. Erre a vidékre 2600 fővel többen érkeztek, mint ahányan a térségben található települések elhagyása mellett döntöttek. A második helyen holtversenyben a Gödöllői és a Győri járás végzett 2300 fővel. A legkisebb többletet Pest megye délnyugati részén mutatta ki az elemzés: a Ceglédi és Nagykőrösi járás (3 ezrelék) jelentősen elmaradt Pest megye többi járásától.

Az ország 197 járása közül mégsem egy pest megyei járásban mutatkozott a legnagyobb vándorlási többlet, hanem a Velencei-tónál és a Balatonnál.

Szeptember 10-én két ingatlanos konferenciát is szervezünk: az ingatlanpiac jövőkéről és a járványhelyzet hozta átalakulásokról lesz szó a Property Market RELOADED konferencián.

A vándorlási toplista nyerteseiről Soóki-Tóth Gábor elmondta, hogy

A legnagyobb nyereség a Gárdonyi járásban volt 28,5 ezrelékes többlettel, amelyet Balatonalmádi járás követett 25,5 ezrelékkel. Bár ezek az értékek fajlagosan kiemelkedők, abszolút értékben nézve 1000, illetve 650 fő többletet jelent a két térség számára. Ettől jelentősen lemaradvakövetkezett a Siófoki járás 5,4 ezrelékes értékkel.

A Balaton körüli járások között jelentősen mérséklődött a vándorlási mérlegben tapasztalt különbség. A Balatonfüredi és a Keszthelyi járás vándorlási nyeresége csökkent, csak úgy, mint a Tapolcai, Fonyódi, Marcali járások vándorlási vesztesége. Ezzel szemben a fővárosi kerületek többsége 1000 lakosra vetítve a semleges +/-5 fő zónában mozgott az utóbbi három év átlaga alapján.

Budapesten a legtöbben az V. kerületet választották lakóhelyül, ahol 8,2 ezrelékes többlet jelentkezett, míg a legnagyobb csökkenés a IV. kerületben mutatkozott - 7,5 ezrelékkel.

oc_vandorlas
Forrás: KSH -Otthon Centrum szerkesztés
Szeptember 10-én a két ingatlanos konferencia egyike, a Lakás Konferencia, a kormány rozsdaövezeti lakásprogramjáról fog szólni.

A vándorlás legnagyobb vesztesei továbbra is az ország perifériái: az északkeleti és délnyugati járások többsége évek óta elvándorlással küzd. A legnagyobb veszteség azonban mégsem egy periférikus helyzetben lévő járásban volt, hanem a tíz éve a vörösiszap katasztrófában érintett Devecseri járásban, ahol 1000 lakosonként 26 fővel csökkent a lakónépesség. Ezt a Gönci járás 25, és a Tabi járás 22,5 ezrelékes vándorlási vesztesége követte.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Golden Corner Center Lakópark

Golden Corner Center Lakópark

7624 Pécs, Bálicsi út
56 db lakás
28 – 78 m2 alapterület
23 – 80 M Ft
Átadás:
2021. dec

Ajánlatot kérek
charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
koronavirus_strand_maszk_beach_jarvany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
új lakások