építkezés shutterstock
Ingatlan

Ezért kerülnek ennyibe az önkormányzati bérlakásfejlesztések

Portfolio
Nemrég írtuk meg, hogy az építőipari költségek növekedése az önkormányzati bérlakásfejlesztések során is az egekbe emelte a kivitelezési árakat, amire egy XIII. kerületi passzívházfejlesztés adta a példát. Ennek kapcsán a kerületi önkormányzat rendelkezésünkre bocsátotta a projekt részleteit, ami ugyancsak alátámasztja, hogy milyen mértékű drágulás ment végbe az elmúlt években és milyen négyzetméterárakkal számolhat az, aki az átlagosnál magasabb minőségben, fenntartható megoldásokkal szeretne ma lakást építeni.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2002 óta folytatja bérlakásépítési programját, aminek eredményeként eddig 11 helyszínen, 632 lakást épített fel. Az utóbbi évek legnagyobb beruházásai között szerepelt 2014-ben a Jász utca 91. számú ingatlanon egy 100 lakásos passzívház megvalósítása, amivel ez lett Magyarországon az első "Darmstadt Passivhaus Institut" által minősített ilyen volumenű épület.

A bérlakás program keretében 2018-ban a Kartács utca 14. szám alatti elkészült egy újabb, 23 lakásos társasház, ami szintén a passzívház kritériumoknak megfelelően valósult meg.

2015-ben döntött a kerület a Lőportárdűlő városrész revitalizációs megújításáról, melynek eredménye lett a 2019-ben többfunkciós létesítményként átadott Klapka Központ. A XIII. kerületi önkormányzati bérlakásportfólió 33 darab lakással történő bővítése mellett, az átadott "kisközpontot" a környék lakosságának kereskedelmi ellátása indokolta.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Kassák Residence

Kassák Residence

1134 Budapest, Klapka utca 4-10.
232 db lakás
30 – 130 m2 alapterület
35 – 110 M Ft
Átadás:
2019 Q4

Ajánlatot kérek

A legújabb fejlesztés kihívásai

A XIII. kerület 2018-ban döntött arról, hogy a 2002-ben indult önkormányzati bérlakásállomány megújítására irányuló, bérlakásépítési programja folytatásaként a Jász utca 72. szám alatti saját tulajdonában álló telken egy 35 lakásos önkormányzati lakóépületet épít.

Az épület kivitelezési munkáira három alkalommal írtak ki nyílt közbeszerzési pályázatot, azonban az eljárás mindhárom estben eredménytelen lett, tekintettel arra, hogy a beérkezett ajánlatok összegei minden esetben meghaladták az eredetileg becsült építési költséget. Ennek fő oka az utóbbi években az építőiparban jelentkező és napjainkban is jellemző munkaerő kapacitáshiány, amely a kivitelezési árak jelentős emelkedését és a kivitelezési időtartamok meghosszabbodását eredményezték.

Az eredménytelen nyílt közbeszerzési eljárások után – a beérkezett ajánlatokban megajánlott összegek figyelembevételével – döntött úgy a XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete, hogy az építési költséget megnövelve, egy Európai Uniós Közbeszerzési eljárást folytat le, amelyet 2019 első felében sikeresen bonyolított le a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

Tavaly június 27-én a Képviselő-testület elfogadta az épület beruházási célokmányát bruttó 2 792 686 000 forint összeggel ami az építési költség mellett az építkezéssel kapcsolatosan felmerülő összes egyéb járulékos költségeket tartalmazza, mint például az épület engedélyezési és kiviteli terv készítésének költségeit, szakvélemények költségeit, az építési engedélyezési eljárás lefolytatásához kapcsolódó illetékeket, a közműfejlesztési hozzájárulások díját, egyéb adminisztrációs költségeket, hatósági díjakat, és bonyolítói díjat.

Az épület közvetlen építési költsége bruttó 2 568 253 000 forint.

Ahogy korábbi cikkünkben kiszámoltuk, a közel 2,8 milliárd forintos teljes beruházási költség lakásonként 80 millió forintos költséget jelentene, azonban az önkormányzat felhívta a figyelmet arra, hogy a lakások és a folyosók, közlekedők, lépcsők, közös helyiségek mellett a pinceszinten egy 877,5 négyzetméter alapterületű, 31 gépkocsi befogadására alkalmas mélygarázst is kialakítanak, valamint lakásokhoz tartozó tárolókat. 

Ha tehát a célokmány összegét az épület összes szintterületével (4308 négyzetméter) osztjuk, úgy bruttó 648 456 forintos négyzetméterárat kapunk, ami a jelenlegi építőipari árakat figyelembe véve már közelebb áll a valósághoz. Egy hagyományos technológiával épülő társasház esetén ez a Jász utca 72. szám alatti épület alapterületeivel számolva az önkormányzat elmondása alapján az alábbiak szerint alakulna:

Egy hagyományos technológiával épülő társasház költségei
  Összes alapterület (m2) Átlagos négyzetméterár (Ft/m2) Ár összesen
Lakás 2165,4 1 000 000 2 165 400 000 Ft
Garázs 839,9 310 000 260 369 000 Ft
Tároló 210 270 000 56 700 000 Ft
Összesen 2 482 469 000 Ft
Forrás: XIII. Kerületi Önkormányzat    

Az itt figyelembe vett négyzetméterár a kerületi új lakások átlagos négyzetméterárát tükrözi, a passzív technológia átlagban 20-30 százalékos árnövekedést okoz. A passzív technológia magasabb árát többek között az alábbi megoldások okozzák:

  • hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése: környezettudatos technológia a megújuló energia felhasználása,
  • a passzív technológia esetében a homlokzati hőszigetelés nagyságrendileg 25-30 százalékkal vastagabb, mint egy hagyományos kivitelezésű épület esetében,
  • hővisszanyerős szellőztető rendszer, amely egy jóval összetettebb légtechnikai rendszer, mint a hagyományosan használt gépészeti technológia,
  • passzív minősítésű nyílászárók (speciális tokkal és üveggel)
  • árnyékolástechnika beépítése
  • mennyezetfűtés kialakítása, mely nyáron az árnyékolórendszerrel együttesen biztosítja a temperált hőmérsékletet

Az elmúlt időszakban a Portfolio-nál sokat foglalkoztunk az építőipari költségek növekedésével, legutóbb a februári építőipari és a tavaszi online konferenciákon volt erről szó. Hogy mi várható a jövőben, arról legközelebb szeptember 10-én, a Lakás Konferencia 2020-on beszélnek majd a szakértők, ahol a fejlesztői, finanszírozói és döntéshozói oldal egyaránt megszólal majd arról, hogy a jelenlegi beruházási költségek mellett milyen megoldásokkal lehetne szélesebb rétegek számára elérhetővé tenni a lakásépítést és a lakásvásárlást. Emellett kiemelten foglalkozunk a rozsdaövezeti áfakedvezmény várható hatásaival és azzal, hogy milyen ösztönzők segíthetnék a piaci alapú bérlakásfejlesztések elindulását.

Szeptember 10-én Lakás Konferencia 2020! Részletekért kattints!

Címlapkép forrása: Shutterstock

koronavírus
tesla
bikuci
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Portfolio HR Revolution 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
pf_lakas_csalad_768x434px_getty-20200714