STA_7202
Ingatlan

A jövő a zöld vállalatoké - De melyikbe fektessünk be?

Portfolio
A zöld vállalatok a jövő vállalatai. Ők azok, akik a terveikben és a már megvalósított projektekben nem csupán marketingfogásként használják a fenntarthatóságot és a zöld címkét, hanem egy jól átgondolt üzleti stratégiaként. A jövő vállalata fenntarthatóan, a környezetet minimálisan terhelve, de mégis költség- és energiahatékonyan működik. A Sustainable World 2020 konferencián egy vállalat és egy alapítvány is megszólalt a témában.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az, hogy mennyit változott a fenntarthatóság jól mutatja, hogy a koronavírus előtt és alatt hogyan változtak az ezzel kapcsolatos ötleteink és céljaink – mondta el Molnár Ákos, a Telenor ügyfélszolgálati igazgatója. Korábban a fenntarthatóság kapcsán olyan ötleteket és mozgalmakat indítottunk, mint a kerékpározásért adott sütemény, az elektromosautó jegyek, vagy a faültetés. A vírus hatására azonban gyökeresen megváltozott minden, teljesen más kihívásoknak kellett megfelelni.

A cégnél azonnali home office-t vezettek be, emellé jött 80 százalékkal magasabb hívásmennyiség, 600 túlóra és 50 napnyi tervezett szabadság törlése. Ennek ellenére a home office kezdeti szakaszában

 • magas maradt az elkötelezettség,
 • nőtt a bizalom,
 • magas maradt a vezetői bizalom,
 • csökkent a betegség és a fluktuáció,
 • növekedett az egyéb értékesítés,
 • és olcsóbb lett az üzemeltetés
STA_7212

Felmerül a kérdés, hogy tényleg ennyire jó-e a home office. Tény, hogy az otthoni munkavégzés hatékony, olcsó, gyors, digitális, versengő, túlteljesítő, de a kezdeti nagy lendület gyanúsan jó volt. Talán éppen emiatt aztán előjöttek a home office-szal kapcsolatos nehézségek és kérdések:

 • karrier vagy távmunka?
 • csapatépítés vagy elszigetelődés?
 • egészség vagy mozgásszervi betegség?
 • izgalmas újdonság vagy monotonitás?
 • az otthon nyugalma vagy távoktatás?
 • vállalati kultúra vagy családi szokások?

Hamar kiderült, hogy a home office nem annyira jó, mint elsőre gondoltuk. Éppen ezért a covid óta a fenntarthatóság alatt önszerveződő csapatépítést, online reggelit, csoportmeetingeket, garden office megnyitását kell érteni. Ahhoz, hogy minden működjön legfeljebb 70 százalék lehetne a home office maximuma. Ez is bizonyítja azt, hogy a különböző környezetben mennyire megváltozik a fenntarthatóság jelentése.

Melyik zöld vállalatba fektessünk?

A fenntarthatóság ma már egy fogyasztói elvárás, aki nem csinálja, az elveszíti a fogyasztóit. Az alapítvány egyik tevékenysége a szemléletformálás, amit a magánembereknél az óvodás kortól általános iskolán át a középiskoláig végez – mondta el Dr. Sitányi László, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szakmai és gazdasági vezetője.

STA_7243

A magánemberek mellett óriási terület viszont még az, ahol a vállalkozások tehetnek a környezetért – ez a kockázati tőke, mint befektetési forma. Az uniós támogatások gyakran vissza nem térítendők, de ezek elérése, finanszírozása nehézkes, és a hitelhez is kell valamilyen fedezet. A kockázati tőkénél viszont társtulajdonosok vagyunk, így együtt sírunk, együtt nevetünk.

Az, hogy hova fektetünk be nem a szektortól függ, hanem az adott céloktól. Az energetika, közlekedés, hulladékgazdálkodás, biotechnológia, mezőgazdaság és informatika terén is vannak befektetéseink. Az általunk megkeresett vállalkozásoknak a klasszikus kritériumoknak kell megfelelniük, legyenek innovatívak és legyenek megtérülő céljaik.

A társadalmi hasznosságot az alacsonyabb hozamelvárással tudjuk kompenzálni, a minimális cél az, hogy 15 éven át megmaradjon az alaptőke, miközben átlagosan 5 százalék hozamot kell elérnünk, és a sikertelen vállalkozások számát 40 százalék alatt tudjuk tartani.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos

elefántcsontpart
biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
trmp
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
új lakás építés építkezés lakópark