budapest építkezés
Ingatlan

Így hathat a lakásárakra Matolcsy új csodafegyvere

Portfolio
Váratlan ötlettel állt elő Matolcsy György a hazai újlakás-piac támogatására. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a jegybankelnök szerint hibás lépés volt az új lakások áfájának visszaemelése, a lakáspiacon kínálati fordulatra van szükség, ezért a zöld otthonok építését olcsó, 0 százalékos jegybanki hitellel kellene támogatni. Az Új Otthon Program elnevezésű támogatás lényege, hogy a jegybank közvetlenül adna forrást az új lakások építőinek és vásárlóinak. Az alábbiakban azt vizsgáltuk meg, hogy mit okozna mindez a hazai lakáspiac fejlesztői, vásárlói, azaz kínálati és keresleti oldalán.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A jegybankelnök szerint ma az erős kereslet nem találkozik hasonlóan erős kínálattal a lakáspiacon, sem a mennyiség, sem a térszerkezet tekintetében, ezért kínálati fordulatra van szükség.

Az áfa korábbi kedvezményes mértékének visszaemelése hibás lépés volt, tovább gyengíti a kínálati oldalt, így a mai rendszerben a lakáspolitika inflációt termel és nem új otthont teremt.

Az „Új Otthon Program” lényege

  • Kizárólag zöld otthonok építését támogatná 0 százalékos hitellel, amit az otthont építők és vásárlók vehetnének fel. A szigorodó energiahatékonysági követelmények miatt azonban ez lényegében a jövőben épülő összes lakást érintené.
  • A családok mellett az ingatlanfejlesztőknek is forrást kínálna a konstrukció, felső határokkal.
  • Tíz éves futamidejű lehetne, így még nem terhelné hosszú távon a jegybanki mérleget.
  • A teljes forrásszükségletet meg lehetne osztani a jegybanki, illetve a saját, a családi, a baráti, egyéb banki források és a kormányzati támogatások között.
  • Az elbírálási folyamat során igénybe vehető a pénzügyi rendszer szereplőinek előminősítése, amiért a jegybank díjat fizethet.
  • A hitelbírálatnál az állami támogatások (Magyarországon ilyen a CSOK), a megtakarítások és az egyéb pénzügyi források beszámításra kerülnek.
  • A pénzügyi szolgáltatók előminősítése 5 napnál, a jegybank döntése 5 óránál a pénzutalás pedig 5 másodpercnél nem tarthat tovább.
  • Az ügyféladatok hatékony felhasználásához átfogó, megbízható hitelinformációs rendszerek kellenek.
  • A jegybanki forrást biztosítási szerződés biztosítaná jelzálog helyett.

Mindezzel szerinte 30-40 ezer új otthont, erős támogatást a demográfiai fordulathoz, évi 1 százalékos többlet GDP-növekedést és 40-50 ezer új teljes munkahelyet lehetne teremteni.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól

Ajánlatot kérek

Lakáspiaci hatások

A hazai lakáspiac több szempontból is komoly kihívások előtt áll. Részben az 5 százalékos áfa megszűnése miatt a bejelentett lakásfejlesztések száma jelentősen csökkent, amin a rozsdaövezetekre kibővített támogatási rendszer vélhetően enyhíteni fog, de amíg ennek részleteit nem tudjuk, a fejlesztők kivárnak a nagy bejelentésekkel.

Forrás: Budapesti Lakáspiaci Riport

Ahogy a Budapesti Lakáspiaci Riport ábráján is látszik, a mostani feltételek mellett 2021 után szinte alig várhatók lakásprojektek, noha azokat a 2-2,5 éves átfutási idő miatt már be kellett volna jelenteni. A fejlesztések hiánya ráadásul nemcsak azért problémás, mert egy tehetős réteg nem tud magának lakást választani, hanem olyan negatív hatásai is vannak, mint a kapcsolódó iparágak – építőipar, belsőépítészet, lakberendezés – hanyatlása, vagy a lakásállomány elöregedése annak környezeti és költségekben jelentkező minden negatív hatásával együtt. Abban lennénk tehát érdekeltek, hogy a most várhatónál nagyobb legyen a kínálat, amit a mostani program is célként tűzött ki.

Kereslet és kínálat

Az MNB javaslata tehát alapvetően kettős: a fejlesztők számára nyújtandó finanszírozási segítség hatására növekedhet a kínálat, míg a vásárlóknak kínált olcsóbb és jobb források a keresletet erősíthetik. Felmerült a kérdés, hogy milyen hatása lehet ennek az árakra nézve. Ennek kapcsán érdemes 2015-16 környékére visszamennünk, amikor a CSOK és a kedvezményes lakásáfa bevezetése adott egy hatalmas lökést az újlakás-piacnak. Akkor sokan arra számítottak, hogy a kedvezmények miatt a válság alatti alacsony árak mellett fog emelkedni a kínálat, a valóságban viszont nemcsak a lakásfejlesztések száma, hanem az árak is jelentős emelkedésnek indultak.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Budai Walzer I. ütem

Budai Walzer I. ütem

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 – 91 m2 alapterület
32.7 – 92 M Ft
Átadás:
2021 Q3

Ajánlatot kérek

A mostani helyzet viszont más. Jelenleg nem egy válság közepén vagyunk alacsony bázisértékekkel, éppen ellenkezőleg, több éves szárnyalást követően soha nem látott magasságokban vannak az építőipari költségek és a lakásárak. Az biztos, hogy olcsóbb finanszírozással a fejlesztőknek is jobban kijön a matek, a vásárlói oldal finanszírozása viszont inkább az áremelkedés irányába hathat. Ha ugyanis a vevők könnyebben jutnak pénzhez, az felfelé nyomhatja az árakat, viszont a közelmúltban több lakásfejlesztő is úgy nyilatkozott, hogy az építőipari költségszint további emelkedését semmi nem indokolja. 

A néhány héttel ezelőtti Hangulatfelmérésünkben megkérdezett elemzők is azt várják, hogy bár a készletek csökkenésével az áremelkedés korábbiaknál jelentősen lassabb folytatódása lenne várható, a rozsdaövezeti lakásáfa miatt inkább minimálisan csökkenhetnek az árak. A mostani döntés pedig hasonló finanszírozási könnyítést jelentene mind a kínálati, mind a keresleti oldalon, így látunk arra esélyt, hogy a mostani árszintek mellett kezdjen ismét növekedni az új lakások kínálata.

Címlapkép forrása: Getty Images

biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
trmp
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
új lakás építés építkezés lakópark