Előfizetői tartalom

Így hathat a lakásárakra Matolcsy új csodafegyvere

Portfolio
Váratlan ötlettel állt elő Matolcsy György a hazai újlakás-piac támogatására. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a jegybankelnök szerint hibás lépés volt az új lakások áfájának visszaemelése, a lakáspiacon kínálati fordulatra van szükség, ezért a zöld otthonok építését olcsó, 0 százalékos jegybanki hitellel kellene támogatni. Az Új Otthon Program elnevezésű támogatás lényege, hogy a jegybank közvetlenül adna forrást az új lakások építőinek és vásárlóinak. Az alábbiakban azt vizsgáltuk meg, hogy mit okozna mindez a hazai lakáspiac fejlesztői, vásárlói, azaz kínálati és keresleti oldalán.

A jegybankelnök szerint ma az erős kereslet nem találkozik hasonlóan erős kínálattal a lakáspiacon, sem a mennyiség, sem a térszerkezet tekintetében, ezért kínálati fordulatra van szükség. Az áfa korábbi kedvezményes mértékének visszaemelése hibás lépés volt, tovább gyengíti a kínálati oldalt, így a mai rendszerben a lakáspolitika inflációt termel és nem új otthont...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés