getty, repülő taxi, város, futurecity,
Ingatlan

Hogyan gondoljuk újra a jövőt? - Megszólalt a jövőkutató

Portfolio
Hogyan fog megváltozni a világ a következő 10 évben? Hogyan fog hatni mindez az építészetre és a mindennapi életünkre? Mire fókuszáljanak a mai fiatalok? A Brain Bar-on tartott beszélgetésben Radha Mistry, a The Future Architect jövőkutatója többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A mostani globális bizonytalanság miatt az utóbbi időben nagyobb figyelmet kap a munkánk, mint eddig – mondta el a kutató. A tevékenységünket egy mondatban úgy lehetne összefoglalni, hogy

azelőtt kezdünk el dolgozni valamin, hogy az trend lenne.

Egy olyan fikciós világgal dolgozunk, ami a technológia, a politika, vagy a környezet változásai alapján saját koncepciót hoz létre a világ jövőjére vonatkozóan. A legnehezebb ebben az emberi gondolkodás bizonytalansága, vagyis annak az előrejelzése, hogy az emberek egy adott időben hogyan gondolkodnak a jövőről. Ez ugyanis meghatározza az életmódtól kezdve az épületek funkcióin át a minket körülvevő teret.

A valódi kihívás az, hogy rámutassunk a hamis előrejelzésekre.

Fontos hangsúlyozni azonban, hogy az előrelátás – amit mi csinálunk - nem egyenlő az előrejelzéssel, a munkánkkal inkább provokálunk. A kiindulópontot természetesen az aktuálisan zajló, összegyűjthető adatok adják, ezek alapján készülhetünk az egyes szcenáriókra, így nagy a jelentősége a vizsgált időtávnak.

Tavaly például egy 10 hónapos projektünk keretében 6 hónapig interjúztattunk embereket egy cégen belül és azon kívül is, hogy meglegyen a kellő horizont. Ezután a változásokra fókuszálunk, amihez egy cég esetében például jó forrást jelent a cikkektől kezdve a beérkező önéletrajzokig bármi. Az emberek változását egyébként a közösségi média is nagyon jól mutatja, de kulcskérdés, hogy vegyük észre ezeket a változásokat.

A járvány kapcsán például azt kellett észrevenni, hogy a digitalizációval kapcsolatos korábbi előrejelzések előbbre jöttek, 3-4 éve nem hittük, hogy mostanra ilyen arányban elterjednek ezek a megoldások, amire a mostani online megszervezett Brain Bar is jó példa.

Azt gondolom, hogy a jövőnk középpontjában is az ember fog állni, illetve az általa használt terek.

Ennek során azt kell megtalálnunk, hogy miben jók az emberek és miben jók a gépek. A fiatal generáció számára azt tudom mondani, hogy az emberiségnek biztosan lesz helye a jövőben is és a jövő csak addig félelmetes, amíg meg nem értjük a körülöttünk zajló folyamatokat. Éppen ezért a kíváncsiság és a folyamatos tanulás a legfontosabbak ahhoz, hogy kontrolláljuk a jövőt és azt, hogy mi fog történni benne.

Címlapkép forrása: Getty Images

traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
konferencia property market