Állva hagyta Európát a magyar építőipar
Ingatlan

Vége a hiú ábrándnak - Nincs V-alakú visszapattanás a magyar építési piacon

Portfolio
Rendhagyó módon a kialakult helyzet miatt az Euroconstruct időközi előrejelzést adott ki, mely a júnusi építési piaci előrejelzés revíziója. Az eredményeket Gáspár János, az Euroconstruct magyar kutatóintézetének (Buildecon) vezetője gyűjtötte össze, ezekből többek között kiderül, hogy Magyarország a lista utolsóelőtti helyén szerepel az építési teljesítmény euróban kifejezett értékét tekintve. Illetve, az előrejelzés rávilágít, hogy amennyiben az építkezések korlátozás nélkül tudnak tovább folytatódni, akkor a 2019-es erős bázisévhez képest 8 százalékos visszaesésre számíthat a hazai piac.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A teljes Euroconstruct építési piacának zuhanása idén – a felülvizsgált előrejelzés szerint - várhatóan kevésbé lesz erőteljes.

2021-től megkezdődhet a felívelés, amely azonban nem lesz túl dinamikus, így a 2022-es szint továbbra is a 2019-es szint alatt maradhat. A legfrissebb előrejelzés szerint 2020-ban az országok építési piacán körülbelül 9%-os visszaesésre lehet majd számítani.

Úgy tűnik, hogy a legnagyobb piacok közül az Egyesült Királyságot érintik legsúlyosabban a járvány következményei. Az Egyesült Királyság kivételével reálértéken a többi országnál átlagosan 7% körüli lehet a visszaesés ebben az évben.

November 19-én ismét összegyűlik a hazai ingatlanszakma. Találkozunk a PIF-en!

A felülvizsgálat utáni előrejelzések lefutási pályái elég hasonlóak a júniusihoz, míg a 2019-es építőipari teljesítménynél jóval csekélyebbek. Az északi országokban, illetve Közép-Európában nagyon stabil piacok találhatóak, mindegyikükben - Finnország és Svédország kivételével - 2021-ben a teljes építési piac várhatóan már a 2019-es szint körül lesz. A legnagyobb országok közül a leglassabb fellendülésre Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban lehet számítani. Úgy tűnik azonban, hogy Lengyelország (ismét) ellenáll a válságnak.

2-Country-index-story
Építőipari teljesítmény az egyes országokban: fekete szaggatott vonal - 2019-es szintek; szürke vonal a 2020. júniusi előrejelzés; lila vonal a 2020. augusztusi előrejelzés

Piacméret szerint is van változás az előrejelzésben

Piacméret szerint Lengyelország, Belgium, Portugália és Szlovákia lefelé módosította a 2020-as növekedést. Közülük kettő, Lengyelország és Portugália, volt a legoptimistább a 2020. júniusi előrejelzésnél. Azok közül akik a legpesszimistábbak voltak júniusban (Franciaország, Olaszország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Írország), egyedül Spanyolország hagyta változatlanul az előrejelzést, a másik 4 kevésbé lett pesszimista most mint júniusban.

Magyarország a júniusi előrejelzés szerint -8 százalékos reál építőipari volumencsökkenést könyvelhet el ebben az évben, az augusztusi korrigált előrejelzés szerint viszont egyike vagyunk azoknak az országoknak, ahol nagyobb a baj, mint nyár elején gondolták, így több mint -10 százalékos visszaesés várható 2020 egészét nézve.

3-Country-%25-2020 revision
Építőipari teljesítmény változása az egyes országokban (éves változás 2019-hez képest százalékban): szürke pont a 2020. júniusi előrejelzés; lila pont a 2020. augusztusi előrejelzés

Mit jelent ez pénzben nézve?

A legjelentősebb különbség euróban kifejezve Franciaország, Olaszország és az Egyesült Királyság esetében van. Ami azonban európai szinten elhanyagolhatónak tűnik, az egyes országok szintjén már lényeges különbség. Például Belgium lefelé irányuló felülvizsgálata 1,5 milliárd euróval nagyobb építési teljesítmény esést jelent (2019-es változatlan áras euróval számolva). Írország a jelenlegi előrejelzés szerint (szemben a júniusival) pedig 4 milliárd euróval jobban járhat 2020-ban.

4-Country-EUR-2020 revision
Építőipari teljesítmény pénzben mérve (millió euró) az egyes országokban: szürke pont a 2020. júniusi előrejelzés; lila pont a 2020. augusztusi előrejelzés

A revízió mértéke körülbelül megegyezik egy évnyi bővüléssel 2013 és 2016 között. Mindazonáltal 2020-ra az új előrejelzés is olyan csökkenést vár, amelyre az elmúlt 30 évben alig volt példa. A piacméret pedig a 2016-os szintre eshet vissza.

5-EC19-EUR-long
Építőipari teljesítmény idősoros változása 1992-től (millió euró): szürke terület a 2020. júniusi előrejelzés; lila terület a 2020. augusztusi előrejelzés
Portfolio Ingatlan Irodakereső
Atenor - RoseVille

Atenor - RoseVille

1034 Budapest, Bécsi út 68-84.
Kiadó terület: 15503 m2
Bérleti díj: 20 – 20 EUR
Átadás:
2021

Ajánlatot kérek

Mit várunk Magyarországon?

A Buildecon, az Euroconstruct magyar kutatóintézete többnyire fenntartja júniusi előrejelzését a magyar építési piacra vonatkozóan azon feltételezés alapján, hogy nem kerül majd bevezetésre járvány miatti építési tilalom hazánkban, enélkül azonban a korábban mutatott több mint 10 százalék is reális lehet. 

Idén továbbra is 8%-os várható csökkenéssel számol a Buildecon a teljes magyar építési piacon és 2021-ben is negatív építési teljesítményre lehet számítani (-4%). Tehát az előrejelzési horizonton a lefutási pálya távolról sem V alakú.

Leginkább a lakás- és mélyépítés területén pesszimista a Buildecon előrejelzése. Természetesen sok a kérdőjel és a bizonytalanság még, de az országok közötti összehasonlításnálérdemes hozzátenni, hogy Magyarország magához képest magas bázisról, egy építőipari szempontból kiemelkedő 2019-es évről indult. Érdekeskérdés lehet az is, hogy az állam és magánépítkezések mennyit, és milyen arányban vesznek ki a 8 százalékos várható visszaesésből.Meredek és erős visszaesésről akkor beszélhetünk, ha például az állami beruházásokban nincs érdemi csökkenés, így a magánszektorban csapódik le a 8 százalék nagy része.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Duna Pearl

Duna Pearl

1133 Budapest, Pozsonyi út 77-79
193 db lakás
50 – 105 m2 alapterület
76.46 – 257.05 M Ft
Átadás:
2022 Év vége

Ajánlatot kérek
worker dolgozó ipar gyári munkás
GettyImages-1206945181
kórház doktorok orvos
SZG_9534
Gerendai Károly
Intrum
mnb epulet
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
lánchíd