radetzky-latvanyterv3_1500
Ingatlan

Végleg megújulhat Buda egyik legkülönlegesebb épülete - Itt az első látványterv!

Portfolio
Korábban volt szó lehetséges bontásról is, de a legújabb tervek szerint egy nagyobb léptékű fejlesztési terv keretében megőrzik a Bem téri homlokzatot. A projektet Csillag Katalin vezető tervező (3h Építésziroda) és Schrancz Mihály (Property Market, ügyvezető igazgató) mutatta be részletesen az Octogonnak.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Dunára néző épületrészből egy mintegy 130 szobás szálloda lesz, míg nyugatra, a szálloda mögött irodafunkció létesül

A korábbi beruházók fejlesztési elképzelései számos, az épület városképi jelentőségéhez kötődő szempontot figyelmen kívül hagytak, ennek mentén indultak meg bizonyos bontási munkák, melyeket hatósági úton állítottak meg. A jelenlegi tulajdonos egy részben lebontott, jelentősen leromlott állapotban lévő épületet vett át – egy félbehagyott bontást. A befektetők felkérésére az építész tervezésre egy, a műemléki felújításokban nagy tapasztalattal rendelkező irodát kértek fel, akik UNESCO-szempontoknak is megfelelve lehelnek új életet nemcsak az épületbe, hanem annak környezetébe is, mindezt folyamatosan egyeztetve az illetékes hatóságokkal. 

„Ez egy kiemelten fontos hely és épület a város életében, az épített környezetben. Minden érintett szereplő érezte ezt a felelősséget, így az elmúlt másfél évben nem kapkodtunk, körültekintő és gondos előkészítő munkát folytattunk, számtalan alkalommal egyeztettünk az érintett hatóságokkal, a II. Kerület és a Főváros korábbi és jelenlegi képviselőivel, főépítész és polgármester urakkal egyaránt – húzta alá Schrancz Mihály.

A terveinkbe az ezeken a megbeszéléseken elhangzott hatósági és vezetői kéréseket, segítő városépítészeti, építészeti és műemléki szakmai észrevételeket fokozatosan beépítettük. A szereplők visszajelzései alapján kialakultak a megfelelő megoldások. Örülünk, hogy az elkészített tervek elnyerték a Polgármester úr tetszését is. Egy történeti szempontból jelentős, de használhatatlan épület kap új, a mai, valós igényeket kielégítő funkciókat."

radetzky-latvanyterv3

Látványterv - Forrás: 3h Építésziroda, Octogon

elharult-az-akadaly-megujulhat-a-pusztulo-budai-epulet-302375Fotó: MTI - Az épület jelenlegi állapota

Az átalakítás nem csak az épületről szól: rendezik a környék közlekedését, illetve épület előtti Bem teret is rendezik majd, valamint renoválják a közterületeket.

Az építkezést megelőzi egy régészeti feltárás, amelynek során nagy valószínűséggel római kori emlékek is előkerülnek majd. Majd közel 400 autót befogadni képes, mínusz három szintes mélygarázs épül meg az új épület alá.

A kivitelEZést a Market Építő Zrt. végzi

Az épületnek némileg hányattatott a (közel)múltja. Az épületet 2016-ban a HB Reavis ingatlanfejlesztő vásárolta meg, hogy egy irodaépületet hozzon létre, a kezdeti bontási munkák során azonban a Fővárosi Kormányhivatal műemléki védettségre hivatkozva leállította a bontást. Az épülettel 2018 december közepéig nem nagyon történt semmi, amikor is a műemléki védettség megszüntetése ismét lendületet adott az átalakításnak.

2017 februárjában, vagyis közel 2 évvel korábban a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elutasította a HB Reavis (akkori tulajdonos) előterjesztési keresetét, ami a Bem téri Radetzky-laktanya felújítására és funkcionális átalakítására vonatkozott - közölte akkor az MTI.

Most azonban úgy fest, hogy a legjobb úton halad a sokkal jobb sorsa ítélt épület felújítása és megújítása, ami a környék számára is komoly (további) felértékelődéssel jár majd.

Címlapkép: Octogon, 3h Építésziroda

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
iroda angyalföld