városliget
Ingatlan

Folytatódik a Városligetért folyó csata: egy kormányrendelettel adott sakkot a kormány a fővárosnak

Portfolio
A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent egy kormányrendelet, ami a jelenleg hatályos Városligeti Építési Szabályzattal egybecsengően rögzíti a Városliget megújításának építésszabályozási sarokpontjait. Ezáltal a főváros nem módosíthatja a városligeti építési szabályokat.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A kedden késő este megjelent kormányrendelet lényege, hogy annak hatályba lépése után a főváros nem módosíthatja a rendeletbe emelt városligeti építési szabályokat.

Ez rögzíti a parkban felépítendő épületek körét, valamint azt is, hogy a Városligetben a beépítés legnagyobb megengedett mértéke 7 százalék, a legnagyobb párkánymagasság 25 méter, a zöldfelület legkisebb mértéke pedig 65 százalék kell legyen, s ebből a teljes értékű zöldfelületnek el kell érnie a 61 százalékot.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az MTI-nek elmondta, hogy a kedden megjelent kormányrendelet nem jelent változásokat a beruházás folytatásában és minden tekintetben a jelenleg hatályos szabályozást tartja fenn. Hozzátette, a fővárosi vezetés által tervezett módosítás megszüntette volna az érdemi párbeszéd lehetőségét is, a kedden megjelent kormányrendelettel viszont megmaradt a dialógus esélye.

November 19-én ismét együtt a hazai ingatlanszakma! Találkozunk a PIF-en!

A jelenleg hatályos Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosításának folyamatát több mint félévvel ezelőtt indította meg a főváros vezetése. A kormány most a jelenleg hatályos VÉSZ előírásain alapuló rendeletet alkotott a városligeti építési szabályok sarokpontjairól, ezt azzal magyarázták, hogy nem akarják, hogy a kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánított Liget Budapest projekt sorsa a fővárosi vezetés egyoldalú álláspontja alapján dőljön el.

Ezen rendelettel nem lehet ellentétes bármely ezt követő fővárosi szintű szabályozás - mondta el a miniszteri biztos.

Baán László kiemelte, hogy a kormány továbbra is fenntartja, hogy nem kezdi el a fővárosi vezetés által kifogásolt három új intézmény: az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és Városligeti Színház építését mindaddig, amíg ebben a kérdésben nem jut megállapodásra a fővárossal. 

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Egressy Liget

Egressy Liget

1143 Budapest, Ilka utca 3/A
38 db lakás
46 – 100 m2 alapterület
37.5 – 81.5 M Ft
Átadás:
2020 H2

Ajánlatot kérek

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a főváros vezetése által tervezett VÉSZ-módosítás eltörölte volna az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és Városligeti Színház építési helyeit, noha a főváros által készített előkészítő anyagok is egyértelműen leszögezik, hogy a Liget projekt teljes körű, ezen három fejlesztést is tartalmazó megvalósulása esetén jelentősen, a jelenlegi 60-ról 65 százalékra nő a zöldfelületek aránya a Városligetben.

Karácsony Gergely reagált az új szabályozásra

Karácsony Gergely elmondta: "A kormány tehát újranyitja a Városliget-csatát. Mi tartjuk magunkat a programunkhoz. A főpolgármesteri programomban szó szerint így szerepel: „biztosítjuk a zöldterületek jogszabályi védelmét. A Fővárosi Közgyűlés már két határozatban világossá tette, hogy aminek az építése nem kezdődött el a Városligetben, az már ne épüljön ott meg. Beton helyett maradjon meg a zöldfelület. Tegnap a kormány egy rendelettel belenyúlt az önkormányzat elidegeníthetetlen jogába, hogy a saját tulajdonán megmondja, mi épülhet és mi nem."

A Fővárosi Közgyűlés elé ma olyan javaslatot terjesztek, ami a programunknak, az elveinknek és az egy évvel ezelőtt kinyilvánított választói akaratnak felel meg. Ehhez minden körülmények között ragaszkodunk.

Címlapkép: Az épülő Magyar Zene Háza a Városligetben 2020. szeptember 11-én. MTI/Máthé Zoltán

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
felnott_tanul_dolgozik_baba_home office