Előfizetői tartalom

Itt a nagy lakásárkörkép: egyetlen ábrán 20 év árváltozásai

Futó Péter
A hazai lakásárak alakulásával nagyon gyakran foglalkozunk, az MNB, a KSH és a Takarék Csoport is negyedéves rendszerességgel közöl adatokat erről. Emellett az OTP Jelzálogbank is rendszeresen – féléves gyakorisággal – készíti el Lakóingatlan Értéktérképét, amiben a lakásárindex helyett az aktuális négyzetméterárakra helyezi a hangsúlyt. A kétféle megközelítést együtt vizsgálva ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy az árindexek mögött milyen tényleges négyzetméterárak húzódtak meg az ezredforduló óta az ország különböző részein.

A fenti kérdés megválaszolásához az MNB árindexének kategóriáit, és a NAV adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérképet hívtuk segítségül. Bár a két intézmény módszertana nem teljesen azonos, az OTP adott területegységekre vonatkozó aktuális négyzetméterárait az MNB ugyanazon területegységekre vonatkozó árindexeivel visszaszámolva mind a négyzetméterárakról, mind a területi árkülönbségekről átfogó képet kaphatunk.

A lakáspiac jövőjével kiemelten foglalkozunk a november 19-i Property Investment Forum 2020 konferencián. Részletekért kattints!

A területi és a jogállási különbségek után végül azt is megnéztük, hogy a jövedelmekhez képest hogyan alakultak az elmúlt 20 évben a magyarországi lakásárak. A folyamatok pontosabb megértéséhez három időszakot különböztettünk meg.

lakásárak 20 éve

A válság előtt: 2001-2008

Bár 2001-ben a piac még közel sem volt annyira átlátható és adatokkal jól ellátott, mint manapság, az 1990-es évekhez képest hatalmas fejlődés volt, hogy egyre többen kezdtek foglalkozni a témával. Nem véletlen, hogy az 1990-es évekről az MNB-nek is csak az országos árindex áll rendelkezésére, a területi különbségek bemutatása csak 2000 után vette kezdetét. Éppen ezért a mostani elemzésünkben is 2001 első negyedéve volt a kiindulópont, területileg pedig a hét régió városaira jellemző árakat mutatjuk be.

A cikkből kiderül:

  • Mi jellemezte a hazai lakáspiacot a 2001-2008 közötti, a 2009-2013 közötti és 2014-2020 közötti időszakokban?
  • Hogyan alakultak a régiók városaiban a lakásárak az elmúlt 20 évben?
  • Hogyan szakadtak el a budapesti lakásárak az ország többi részétől?
  • Mennyire voltak drágák a lakások az elmúlt 20 évben a jövedelmekhez képest?
  • Az elmúlt 20 évben mikor érte meg legjobban lakást vásárolni?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái