pláza belülről bevásárlóközpont
Ingatlan

Raktárrá alakulhatnak át a plázák? - Az óceántúlon már elindult egy folyamat

Portfolio
A Prologis Research új jelentésében megvizsgálja, hogy a koronavírus-járvány miként gyorsította fel a kiskereskedelmi piac fejlődését, és hogy ez a trend milyen hatással lesz a logisztikai ingatlaniparra.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A tanulmány legfőbb megállapításai: 

 • A koronavírus-járvány alig öt hónap alatt több mint ötéves fejlődést hozott a kiskereskedelemben.
 • Az e-kereskedelem és a just-in-case készletezés gyorsuló térnyeréséből eredően egyre nő a kereslet a magas színvonalú és foghíjbeépített logisztikai ingatlanok iránt.
 • Mivel a kereskedelmi ingatlanokat érintő kihívások hangsúlyosabbak, tulajdonosaikat arra késztetik, hogy vizsgálják meg ezen helyszínek disztribúciós célú átalakításával kapcsolatos lehetőségeket.
 • A kereskedelmi ingatlanok átalakításának lehetőségei formátumonként igen eltérőek.
 • A kereskedelmi ingatlanok logisztikai célú újrahasznosításának trendje várhatóan hosszú ideig elhúzódik. Még ott sem zajlanak le gyorsan az átalakítások, ahol a stratégiai és gazdasági megfontolások egybeesnek.
November 19-én ismét együtt a hazai ingatlanpiac! Találkozunk a PIF-en!

Átalakulnak a kereskedelmi ingatlanok

A kereskedelmi ingatlanok átalakítása összetett kérdés, bár a kihívások sokfélék és sokrétűek, kirajzolódik négy fő szempont:

 1. Gazdasági, beleértve, hogy egy új bérlő továbbra is kereskedelmi céllal használja az ingatlant: más, magasabb szintű hasznosítás, beleértve a lakáscélú hasznosítást; magas költség-bázisú logisztikai célú hasznosítás, a helyi szinten versenyképes alternatív logisztikai részpiacok gyakori jelenléte mellett.
 2. Politikai, beleértve a korlátozásokat és jogosultságokat tartalmazó övezeti beosztást: a helyi közösségek ellenkezését; az átminősítéssel kapcsolatos aggályokat, többek között a forgalmi adó kiesésének lehetőségét.
 3. Fizikai, beleértve a meglévő struktúrák átalakításának nehézségét: a helyszín az új célra rosszul hasznosítható kialakítását/alaprajzát; valamint a logisztikai célokra túl kicsi méretét.
 4. Jogi, beleértve a kölcsönös szolgalmi megállapodásokat: a közös bérletből eredő korlátozásokat; és a több felet érintő egyeztetéseket, amelyek akadályozzák vagy késleltetik a logisztikai célú átalakítást.
Portfolio Ingatlan Raktárkereső
Prologis Park Budapest-Harbor

Prologis Park Budapest-Harbor

1225 Budapest, Campona utca 1
Kiadó terület: 0 m2
Bérleti díj: 4.7 – 4.7 EUR
Átadás:
2001 Év eleje

Ajánlatot kérek

Gyakoriak lehetnek a pláza-átalakítások

 • A plázák átalakítása valószínűleg az elkövetkező évek legösszetettebb és leghosszabb távú átalakítási projektjei közé tartozik. A plázák túlkínálata és az ottani bérlők közötti feszültségek miatt ugyanakkor ezek az átalakítások más kategóriákkal összehasonlítva gyakrabban fordulnak majd elő (bár a pláza üzletág kisebb mérete miatt ez a folyamat valószínűleg kevesebb új logisztikai ingatlant eredményez majd).
 • A bevásárlóudvarok esetében a logisztikára történő átállás valószínűleg kisebb mértékű lesz, mivel az ebben a kategóriában működő kereskedők jobb gazdasági helyzetben vannak, továbbá a helyszínnel kapcsolatos más korlátozó tényezők is felmerülnek, például a kisebb alapterület, a nem megfelelő alaprajz és az övezeti besorolás.
 • Az önálló üzletek képezik a legnagyobb kategóriát az Egyesült Államokban, és bár az átalakítás az üzletek mérete és elhelyezkedése miatt nem túl gyakori, mégis ez a kategória lesz az átalakítás legjelentősebb forrása. A plázák külső részén található helyiségeket könnyebb átalakítani.
Portfolio Ingatlan Raktárkereső
ctPark Budapest East - ULL6

ctPark Budapest East - ULL6

2225 Üllő, Ilona út
Kiadó terület: 40950 m2
Bérleti díj: 4.75 – 9.5 EUR
Átadás:
2022 Q1

Ajánlatot kérek

A kutatás az amerikai piacra fókuszált, de az általa azonosított trendek várhatóan Európában is lejátszódnak majd változó mértékben, valamint attól függően, milyen az adott ország kiskereskedelmi szektorának összetétele, és mennyire tud életképes maradni az alternatív, például logisztikai célú hasznosítással szemben.

Ugyanakkor az Egyesült Államok és Európa kiskereskedelmi piacai között fontos különbségek is megfigyelhetők. „Európában több főutca található a történelmi városközpontokban, és kevesebb a problémás, régiókon átívelő kiskereskedő, mint például a JC Penny vagy a Sears az Egyesült Államokban” – mondta Dirk Sosef, a Prologis kutatásért és stratégiáért felelős alelnöke.

Portfolio Ingatlan Raktárkereső
Airport City Logisztikai Park

Airport City Logisztikai Park

2220 Vecsés, Üllői út 807
Kiadó terület: 4680 m2
Bérleti díj: 4.5 – 4.5 EUR
Átadás:
2008

Ajánlatot kérek
koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Négy év alatt megduplázódott az agglomeráció ingatlanforgalma