lisztferencrepuloter
Ingatlan

Magyar kézbe kerülhet a budapesti reptér - Például a Molhoz

Portfolio
Magyar kézbe kerülhet a Budapest Airport, ha a reptér tulajdonosai is rábólintanak, ugyanis egy magyarokból álló konzorcium - amelynek többek között a hazai olajvállalat, a Mol is tagja - ajánlatot tett a cégre a Bloomberg értesülései szerint. A hírügynökség szerint a külföldi tulajdonosoknál nem volt eddig tervben a budapesti légikikötő eladása.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Bloomberg az előzetes tárgyalásokhoz közel álló forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy egy magyarokból álló konzorcium ajánlatot tett a budapesti reptérre. A Budapest Airport három jelenlegi tulajdonosa, a szingapúri állami befektetési alap, a GIC, egy kanadai nyugdíjalap, és az AviAlliance, egy reptereket működtető, szintén kanadai cég. A Bloomberg szerint a tulajdonosoknál egyelőre nincs tervbe véve a reptér eladása.

A koronavírus-válság, ami a légiközlekedési szektort különösen súlyosan érintette, lenyomta a repterek értékeltségét, így most olcsóbban hozzá lehetne jutni a reptérhez.

Tavaly, még mielőtt kitört volna a járvány, 3 milliárd euróra becsülték a reptér értékét.

A budapesti reptér forgalma dinamikusan növekedett az elmúlt években a fapados légitársaságoknak köszönhetően, tavaly 43 százalékkal nőtt a Budapest Airport bevétele, 331 millió euróra. De a koronavírus miatt idén mintegy 90 százalékos forgalomcsökkenéssel számol a vállalat.

A konzorcium tagja még a Mol mellett Jellinek Dániel, az ingatlanbefektetésekkel foglalkozó Indotek Csoport alapítója és Magyarország egyik leggazdagabb embere a Bloomberg szerint.

A Budapest Airportot 2005-ben privatizálták, de a reptér magyar kézbe kerülése beleillene az Orbán-kormány céljaiba, nem titkolt  ugyanis, hogy szívesen látnak magyar tulajdont az olyan stratégiai ágazatokban, mint az energia – vagy például az infrastruktúra. A kormány idén már nyitott a légiközlekedés felé, 90 százalékos részesedést vásárolt a sármelléki reptérben.

A Bloomberg közlése szerint sem a kormányzat, sem a tulajdonosok, sem pedig az állítólagos ajánlattevők nem kommentálták az értesüléseket. Az AviAlliance egyedül annyit reagált, hogy hisznek a befektetésük hosszú távú növekedési potenciáljában.

A Molról lehetett tudni, hogy megpróbálja diverzifikálni tevékenységeit az olajipartól, de azt egyelőre nem jelezte, hogy érdeklődik repterek felvásárlása iránt.

(Bloomberg)

Címlapkép: MTI Fotó/Balogh Zoltán

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
spar