békéscsaba, templom
Ingatlan

Állami kézbe kerülhet az évtizedek óta üresen álló békéscsabai hotel

MTI
Állami kézbe kerülhet az egykori békéscsabai Körös Hotel, amely évtizedek óta üresen áll a belvárosban. A térség országgyűlési képviselője csütörtökön az MTI-nek azt mondta, hogy az épületet lebontják, és a helyén reményei szerint közparkot alakítanak ki.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Magyar Közlöny október 14-ei számában jelent meg az intézkedés az ingatlan állami tulajdonba vételéről, közösségi hasznosítása érdekében. Ebben azt írták, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján gondoskodni kell az "ingatlan tulajdonjogának a magyar állam javára legfeljebb a független ingatlanpiaci szakértő által meghatározott forgalmi értéken történő megvásárlásáról".

Herczeg Tamás , a térség országgyűlési képviselője közölte: már történtek lépések az ügyben,

az MNV Zrt. levélben megkereste a hotel jelenlegi tulajdonosát.

Véleménye szerint még idén megtörténhet az adásvétel. Hozzátette, társadalmi vitára szeretné bocsátani, és civil szervezetekkel közösen kidolgozni, hogy mi legyen a lebontott szálló helyén, ő legszívesebben közparkot látna a területen.

A politikus emlékeztetett, hogy a szálló és étterem 1970. április 3-án nyílt meg, korabeli cikkek szerint olyan kedvelt volt az 1970-es és 1980-as években, hogy egy váltásban legalább ötvenen dolgoztak a vendégek minőségi kiszolgálásáért. Az 1990-es évek második felében azonban - nem tudva lépést tartani az új igényekkel - a Kőrös Hotel csődbe ment és bezárt. Azóta életveszélyessé vált, többször Békéscsaba szégyenfoltjának nevezték.

Alacsony belmagassága és az elegendő parkolóhely hiánya akadályozta az épület hasznosítását, pedig új szállodát és banki call centert is álmodtak a helyére - magyarázta Herczeg Tamás.

2014 nyarán az ingatlan egy holland befektetőcsoport kezébe került,

amely modern, stílusában a dubaji iroda- és szállodaépületekre emlékeztető ingatlant álmodott meg, ám azon túl, hogy bekerítették és hálóval letakarták az épületet, semmi sem történt. Sajtócikkek szerint részben pályázati forrás, részben szakhatósági engedélyek hiányában nem tudtak belefogni a kivitelezésbe.    

Szarvas Péter polgármester korábban többször elmondta,

a városnak nincs forrása az ingatlan megvételére,

és csekély a mozgásterük is, az elhanyagolt környezet miatt csak felszólításokat tudnak küldeni. A Körös Hotel két társasházi albetétből áll, az egyik maga a szálló, a másik, közvetlenül mellette pedig egy régen babaáruházként szolgáló rész, amelynek más a tulajdonosa. Herczeg Tamás elmondta: az állam a szállót venné meg; tárgyalt a másik rész tulajdonosával is, aki azonban nem akar megválni az ingatlantól.

Címlapkép forrása: MTI / Rosta Tibor

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Négy év alatt megduplázódott az agglomeráció ingatlanforgalma