panellakás budapest
Ingatlan

MNB: jelentős lakásárcsökkenés Budapesten, a vidék még tartja magát

Portfolio
2020 második negyedévében 5,6 százalékkal mérséklődtek a lakásárak Budapesten, amivel már éves összehasonlításban is mintegy 2,5 százalékos mérséklődés volt tapasztalható - derül ki az MNB legfrissebb elemzéséből. Ilyen irányú változásra a fővárosban 2013 óta nem volt példa. A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex 2020 második negyedévében 2,3 százalékkal emelkedett, míg az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 11,5 százalékról 7,5 százalékra mérséklődött.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet
  • Budapesten 2020 második negyedévében 5,6 százalékkal csökkentek a lakásárak, amivel már éves összehasonlításban is mintegy 2,5 százalékos mérséklődés volt tapasztalható az árakban.
  • A vidéki városokban is csökkentek a lakásárak 2020 második negyedévében, mintegy 0,8 százalékkal. Mindezzel folytatódott az éves áremelkedés ütemének mérséklődése, ami 13,7 százalékról 7,3 százalékra csökkent.
  • A községekben 2019 és 2020 második negyedéve között 13,8 százalékkal emelkedtek a lakásárak, ami az előző negyedévnél gyorsabb, 2019 év végéhez képest viszont hasonló dinamikát
  • Országos átlagban a lakásárak éves nominális növekedési üteme az előző negyedéves 11,5 százalékról 7,5 százalékra csökkent.

A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex 2020 második negyedévében 2,3 százalékkal emelkedett, míg az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 11,5 százalékról 7,5 százalékra mérséklődött. Reál értelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban az előző negyedéves 6,9 százalékról 4,9 százalékra csökkent.

Mindez ellentmond a KSH nemrég megjelent előzetes lakásárindexének, ami az idei első negyedévhez képest is 8 százalékos árcsökkenést mért, hozzá kell azonban tenni, hogy az még egy előzetesen becsült adat volt, ami a következő elemzés megjelenéséig a később beérkező adatok miatt feltehetően módosulni fog.

Az MNB számai

Az MNB lakásárindex legfrissebb értékei szerint Budapesten éves alapon csökkentek a lakásárak nominálisan, amire 2013 óta nem volt példa. A fővárosi lakásárak 2019 és 2020 júniusa között 2,5 százalékkal csökkentek. Negyedéves alapon, 5,6 százalékkal mérséklődtek az árak a fővárosban nominális értelemben, ami 6,6 százalékpontos mérséklődést jelent az előző negyedévben megfigyelt árváltozáshoz képest. A vidéki városokban 7,3 százalékos nominális drágulás volt mérhető éves összehasonlításban, negyedéves alapon azonban kismértékben a vidéki városokban is mérséklődtek az árak, mintegy 0,8 százalékkal. A községekben nominális értelemben negyedéves alapon 13,7 százalékos, míg éves alapon 13,8 százalékos lakásár-emelkedés volt tapasztalható.

Ez a trend éppen fordítottja a korábbi éveknek, amikor Budapesten jelentősen nagyobb ütemben nőttek az árak a kisebb városokhoz vagy a községekhez képest. Ha az árváltozásban ez a különbség több negyedéven át fennmarad, az a főváros-vidék közti árolló csökkenéséhez vezethet. Az mindenesetre már most megállapítható, hogy a korábbi évek általános áremelkedésének vége, eljött a stagnálás időszaka.

A lakásárak alakulásával kiemelten foglalkozunk a november 19-i Property Investment Forum 2020 konferencián. Részletekért kattints!

Éves összehasonlításban valamennyi régió városaiban mérséklődő, de továbbra is pozitív lakásár-dinamika volt mérhető. A legintenzívebb éves áremelkedés a dél-dunántúli, a közép-dunántúli, a nyugat-dunántúli és az észak-alföldi régiók városaiban volt tapasztalható, ezekben a régiókban nominálisan 7 százalékot meghaladó áremelkedés valósult meg 2019 második negyedévéhez képest. A dél-alföldi és az észak-magyarországi régió városaiban 6,2, a közép-magyarországi régióban pedig 1,8 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető éves szinten. Negyedéves alapon az ország északi és középső régióiban csökkentek, a Nyugat- Dunántúlon stagnáltak, míg a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon kismértékben emelkedtek a városi lakásárak.

Címlapkép forrása: Getty Images

bika spx csucs
covid kórház koronavírus járvány
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

kerékpár bicikli bicikliút kerékpárút