egyetemi diák hallgató koronavírus járvány
Ingatlan

Lerohanják a kollégisták az albérletpiacot? - Nem valószínű, de fontos változások indulhatnak el

Portfolio
Szigorú korlátozó intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor ma délelőtt, melyek kedd éjféltől lépnek életbe. Ennek egyik megállapítása, hogy a felsőoktatás csak online működhet és be kell zárni a kollégiumokat, ami ismét felveti a kérdést, hogy az egyetemisták egy részének megváltozó lakhatási körülményei milyen hatással lehetnek a hazai, elsősorban a budapesti bérlakáspiacra nézve.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Ha ilyen ütemben nő a fertőzések száma, akkor az egészségügy túlterhelődik, ezért korlátozó intézkedéseket kell bevezetni - mondta hétfő délelőtt Orbán Viktor. A korlátozó intézkedésekről ebben a cikkünkben részletesen írtunk, melyek között az oktatásra vonatkozó megállapítások is voltak:

  • Felsőoktatás csak online működhet, be kell zárni a kollégiumokat.
  • Az iskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lesz, 14 év alatt nyitva marad az iskola, óvoda, bölcsőde.
  • Hetente tesztelik a tanárokat.

Országosan az egyházi és magánkollégiumokkal együtt mintegy 54 ezer, Budapesten mintegy 14 ezer kollégiumi férőhelyet érint a döntés, az érintettek többsége feltehetően ezt követően hazaköltözik vidéken élő családtagjaihoz. A kérdés az, hogy hányan lehetnek olyanok, akik különböző okok - például távolról nem végezhető munka - miatt továbbra is a fővárosban szeretnék megoldani a lakhatásukat.

Bár elsőre logikusnak tűnhet, hogy a kollégiumból kiköltöző diákok egy része az alacsonyabb áron hirdetett korábbi Airbnb-s lakásokba költözzön, ez ahogy tavasszal, feltehetően most sem fog tömegesen megtörténni. Ennek egyik oka, hogy a kollégiumi férőhelyek díjainál még a kedvezményes áron hirdetett lakások is jelentősen drágábbak, különösen ha a kéthavi kauciót is beleszámoljuk.

Míg egy kollégiumi férőhely 20 ezer forint körül alakul havonta, addig a járvány előtt Airbnb célra használt kisméretű, 20-25 négyzetméteres lakásokat sokan elkezdték hosszú távra, nagyjából 100 ezer forint körüli összegtől kiadni havonta. Ha egy ilyen lakást két egyetemista közösen bérelne ki, akkor a rezsiköltséggel együtt nagyjából 65-70 ezer forintot kellene fizetniük havonta, ami az átlagos kollégiumi díjnak is mintegy háromszorosa.

Emellett van egy másik ok is, ami miatt ugyancsak nem várható, hogy a kollégiumból kiköltözők tömegesen jelenjenek meg a budapesti bérlakáspiacon, ez pedig a közelgő vizsgaidőszak, amikor sokan egyébként is hazamennek, hogy otthonról készüljenek fel a vizsgákra. Úgy, hogy most az oktatás mellett a vizsgák is az online térben zajlanak, ráadásul az este 8 utáni kijárási korlátozások miatt a szociális élet is erősen leszűkül, még kevésbé valószínű, hogy a vidéki hallgatók a fővárosban maradjanak.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
817 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól

Ajánlatot kérek

Ettől függetlenül nem kizárt, hogy van olyan egyetemista, aki eddig kollégiumban lakott és a munkája miatt a következő hónapokat is a fővárosban fogja tölteni, így potenciális bérlőként megjelenik a bérlakáspiacon. Noha ez feltehetően nem fog akkora keresletet jelenteni a kiadó lakások iránt ami a főváros egészének piacát érdemben befolyásolná, az ilyen irányú igények kis mértékű megjelenése is hatással lehet a még gyerekcipőben járó, de egyre nagyobb hangsúlyt kapó piaci alapú bérlakásfejlesztésekre.

Címlapkép forrása: Getty Images

munkanélküliség
falu házak
koronavirus-353289
számítógép hacker programozó
magyar lengyel cseh
hiflylabs
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
falu házak