Előfizetői tartalom

Az irodafejlesztők is behúzták a kéziféket - Ötéves mélyponton a számok

Portfolio
2020 drasztikus csökkenést hozott a megkezdett irodaépítések összegében, amire 2015 óta nem volt példa. Mindössze 72 milliárd forint értékben indultak el építkezések az év első 9 hónapjában. A gyenge első negyedév után a második hozott némi bővülést, de a harmadikat ismét alacsonyabb Aktivitás-Kezdés jellemezte, mindössze 26 milliárd forint értékben léptek építési fázisba projektek - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

Irodaházak

Az irodaházfejlesztőket a koronavírus-járvány irodahasználati szokásokra gyakorolt hatása is elbizonytalaníthatja, jelenleg nem lehet tisztán látni, hogy a home office mostani előtérbe kerülése hosszú távon is átalakítja-e az irodák iránti keresletet. Az elmúlt negyedévben két projekt indult el: a H2Offices I. ütemének kivitelezése, és a Városmajor 12 irodaház megújulását célzó fejlesztés.

November 19-én Property Investment Forum 2020 online konferencia. Részletekért kattints!
iroda1
Az adott időszakban elkezdett és a befejezett irodaprojektek összértéke, és a teljesítmény, vagyis az adott időszakban irodaépítésre fordított összeg, folyóáron. (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2020. 3. negyedév)

Átadásokban ugyanakkor nem volt hiány 2020-ban sem, 159 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Befejezés mutató értéke, ami az eddigi legmagasabb összeget jelentette három negyedév alatt. Az idén készült el például a BudaPart GATE C irodaház, az Aréna Business Campus A épülete, az Agora Tower, az Agora Hub, és a Váci Greens E és F épülete.

A cikkből kiderül:

  • Hogy az irodák mellett hogyan alakult az ipari és raktárépítési piac.
  • Milyen volumenben indultak és fejeződtek be fejlesztések az elmúlt tíz évben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés