STA_8101
Ingatlan

Kiéleződik a verseny a hazai irodapiacon, hamarosan kihullanak a csontvázak

Portfolio
A budapesti irodapiacon az első negyedévben 45 ezer, a másodikban 88 ezer, a harmadikban 60 ezer négyzetméternyi irodaterületet adtak át. A bruttó kereslet ezalatt rendre 80 ezer, 88 ezer és 72 ezer négyzetméter volt. Ezek egymás arányában nem tűnnek alacsonynak, de a tavalyi évhez képest mintegy 50 százalékkal alacsonyabb számok. Noha az üresedési ráta felfelé indult, ez még mindig egy egészséges szint, a tranzakciók száma azonban ugyancsak 25-50 százalékkal csökkent. Vajon mi lesz a bérleti díjakkal? Mire kell figyelni a szerződéskötéskor? Milyen lesz a jövő irodapiaca? - tette fel a kérdéseket a Property Investment Forum 2020 konferencián Kalaus Valter MRICS, ügyvezető partner, VLK Cresa.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Egy ilyen helyzet, mint a mostani, újratervezést igényel. Van egy bizonytalanság, keressük a lehetőséget, hogy hol segítsünk a bérlőknek, ami hosszú távon meghálálja magát.

Nem gondolom, hogy lefelé indult a piac, a mi számaink nem ezt mutatják.

A KKV szektor nagy része továbbra is előre néz és keresi a lehetőségeket. Hogy mennyire kell a bérlőkkel kompromisszumot kötni az a bérlőtől függ, van, aki most teljes home officban van, de még nem akarja feladni az irodát. Nagy kérdés, hogy a vakcina mikor érkezhet meg, és mikor indul el a turizmust is érintő gazdasági visszazárkózás. Az építőipar lassulása például pozitívan hat a költségeinkre, mindennek két oldala van. Túl nagy változásra azonban nem számítok, a mostani helyzet egyelőre úgy tűnik, hogy csak egy buktató az életünkben, de a pandémia az ingatlanpiac fundamentumait nem változtatja meg, változás helyett inkább igazodásra lesz szükség – mondta el Kovács András, Sales Director, Indotek Group.

A lockdown alatt nem meglepő, hogy nagyon kevés volt a tranzakció, a fő probléma a bizonytalanság, nem tudják a cégvezetők, hogy mire készüljenek. A bérbeadói oldal ezeket a bizonytalanságokat a fejlesztői és bérlői igények figyelembevételével jól kezeli. Az üresedési ráta 10-12 százaléknál tekinthető egészségesnek, így van még tér a piac flexibilitásának növelésére.

A jövőben el fognak válni a jó termékek és a rossz termékek, akárcsak a jó bérbeadók és a rossz bérbeadók.

Egy belvárosi telken például nem csökkenhet a bérleti díj, így az egyetlen út a színvonal emelkedése lesz. A rosszabb adottságú házaknál viszont - amiket az eddigi konjunktúra elvitt a hátán - most ki fognak esni a csontvázak. Míg korábban azt nem tudták a bérlők, hogy 7 év múlva mi fog történni, most azt sem tudják, hogy 1 év múlva mi lesz. Ha ez kiderül, akkor abból már lehet hosszabb távra is következtetni – hangsúlyozta Salamon Adorján MRICS, vezérigazgató, ESTON International.

(Salamon Adorján 2020-ban a Top50 ingatlanos lista tagja)

STA_8101

Most is vannak befektetői érdeklődések. Tény, hogy nagy cégeknél teret nyert a home office, de

vannak tevékenységek, elsősorban a technológiai kutatás és K+F területén, amiket nem lehet home office-ból végezni.

A fentiek mellett a kisebb irodáknál is látjuk, hogy van piac. A korábbi válság tapasztalatai miatt most nem olyan rossz a helyzet, akkor jelentsen több fejlesztés indult, a mostani fejlesztési volumen felszívható. Úgy tűnik, hogy a pandémia egy év alatt le fog zajlani, miközben egy fejlesztési terv legalább 3 évre szól, így ezt remélhetőleg át fogja hidalni a piac. A WING eddig is BTS és előbérletre fejlesztett, így alacsonyabb a kockázat. Egyetértek azzal, hogy a jobb és a rosszabb minőségű irodák elválnak egymástól, ami a most épülő irodaházaknak kedvez. A piacon sokféle rugalmasságról beszélhetünk. A bérleti területeben viszonylag egyszerű a kompromisszum, a bérleti időszakban már nehezebb: a fejlesztői oldalon ezen nehéz engedni, mert 5 évnél rövidebb szerződésre nincs megfelelő finanszírozás. Itt a finanszírozói oldal rugalmasságára is szükség lenne, arra, hogy ők is higgyenek a piacban. A cégen belül a tanulási folyamathoz, de a támogató, inspiráló környezethez is kell az iroda, akárcsak a cég imidzsének erősítéséhez – hívta fel a figyelmet Schőmer Norbert MRICS, irodafejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettes, Wing Zrt.

Mivel mindenki kivárásra játszik kevesebb a tranzakció, a megüresedett területeket jóval kisebb merítésből kell most feltölteni, ami a verseny kiéleződéséhez vezet.

Fontos viszont, hogy kinek mi a tevékenysége és mekkora cégekről beszélünk. A legkisebb cégek a legkitettebbek a mostani helyzetben, illetve a székházak, ahol most egyáltalán nem lehet a jövőt tervezni. A bérleti díjakban elindultunk egy stagnálás vagy enyhe korrekció felé, de ez a kevés tranzakció miatt még nem jelentkezik a headliningban. Az albérleti, másodlagos piacot képző lehetőségek most jóval nagyobb volumenben állnak rendelkezésre. Vannak olyan több tízezer négyzetméteres területek, amelyek előbérletként hasznosultak, de most visszakerülnek a piacra. Valamiféle veszteség minimalizálásra biztosan szükség van. Valóban nagyon rövid időre látunk csak előre, ami a tervezhetőség és az elköteleződés kapcsán is rányomhatja bélyegét a tranzakciókra a közeljövőben. Összességében arra számítok, hogy általában a home office növekedni fog, az irodaterület iránti igény viszont még egy nyitott kérdés – mondta el Simonyi Balázs MRICS, Leasing Director, CPI Hungary.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos

koronavirus
Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus
Zsidai Roy
pf_hinta-20201125
bicoin2
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
új lakások