parkolóház sorompó
Ingatlan

Itt az ingyen parkolás! - Ez most tényleg olyan, mintha bárkit be kéne fogadnunk aludni a lakásunkba?

Portfolio
Erős (de nyilván sok szempontból védhető és indokolható) lépést húzott meg most hétvégén a kormány, amíg a fél ország a hegyekben túrázott vagy bútoráruházban tömörült. Konkrétan szinte mindenhol ingyenessé tette este 7 és reggel 7 között a parkolást, vagyis a magánterületeken is. Inkább hasonlít az intézkedés arra, hogy a belvárosi szállodák engedjék ingyen ott aludni a fáradt embereket délelőtt 10 és délután 5 között (amikor a szállóvendégek általában várost néznek, programoznak), mintsem arra, hogy magánembereknek bárkit be kéne fogadniuk a lakásukba éjszakára, mindenesetre, ha a sokféleképpen értelmezhető jogszabály kiterjed pl. az irodaház tulajdonosokra is, akkor (nyilván picit eltúlozva), de valami ilyesmiről van szó. Az OPL ingatlanjogászát, Tóth Pétert kérdeztük a rendelet értelmezéséről.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

2020. november 23-án hatályba lép a veszélyhelyzet idején a parkolást könnyítő intézkedésekről szóló 512/2020. (XI. 21.) Korm. rendelet (a „Rendelet”), melynek értelmében lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló a parkolási díj megfizetése nélkül vehető igénybe este 7 órától reggel 7 óráig. 

Ugyan a Rendelet célja vélhetően a nyilvánosság számára megnyitott parkolási létesítmények részben ingyenessé tétele, a rendelet megfogalmazásának pontatlansága, általánossága miatt felmerülhet, hogy nem csak azokra a parkolási létesítményekre vonatkozik, amelyeknek ez az egyetlen önálló rendeltetésük, és amelyet a nyilvánosság számára megnyitottak, hanem akár az irodaházaknak a helyiségbérlők és munkavállalóik számára fenntartott parkolóira is.

A Rendelet értelmezését két tényező teszi nehézkessé - mondja Tóth. "Egyrészt a Rendelet nem határozza meg kereskedelmi cél fogalmát. Ha pedig a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény kereskedelmi tevékenység fogalmából kiindulva (kis- és nagykereskedelmi tevékenység, azaz termékek forgalmazása, vagyoni értékű jogok értékesítése, illetve nagykereskedelem esetén ezek továbbforgalmazása valamint ezekhez kapcsolódó tevékenységek) a Rendelet hatálya alá tartoznának az irodaházak parkolói is, hiszen ott az irodát vagy egyéb helyiséget bérlők számára adnak bérbe parkolóhelyeket általában a bérlet tartamára, vagy egyéb („külsős”) bérlőknek havi vagy éves fix bérleti díjért, azaz az irodaházaknak is meg kellene nyitnia a nyilvánosság számára este 7 és reggel 7 között a kizárólag a bérlőiknek fenntartott parkolóhelyeket. Ezt az értelmezést látszik alátámasztani a másik tényező is: a Rendelet nem korlátozza hatályát a kizárólag parkolási létesítmény rendeltetésű épületekre. Így azonban a kötelezettek körébe bele lehet érteni azokat az épületeket is, amelyeknek csak egy-egy része vagy egy önálló rendeltetési egysége parkolási létesítmény, azaz akár az irodaházak parkolójára is."

Ezzel a nézettel ellentétes, hogy a Rendelet szövege az ingyenességet a „parkolási díj” kötelező elengedésével határozza meg, illetve hogy a parkolási díj kiszabásának elengedését bizonyos idősávra határozza meg. A Rendelet szóhasználata e tekintetben inkább azokra a parkolási létesítményekre utal, ahol óradíj alapon fizetnek parkolási díjat a létesítmény használói, nem pedig a havi bérleti díjas struktúrában működő irodaházi parkolókra. Ez azonban a Rendelet szövegéből nem egyértelmű, mivel a parkolási díj fogalmát sem határozza meg a Rendelet.

"Amennyiben a Rendeletet az irodaházak parkolóira is használni kell, az a meglévő bérlőkkel szemben szavatossági problémát jelenthet, hiszen a bérleti szerződétől eltérően a bérbeadó nem tudja biztosítani a Rendelet miatt a parkolóhely használatának kizárólagosságát a bérlő számára. Ez vezethet kártérítéshez, illetve szélsőséges esetben (pl. kifejezett éjszakai bérlet esetében) a bérleti díj csökkentéséhez, elengedéséhez is. Felmerül az a kérdés is, hogy a bérbeadó köteles-e arányosan csökkenteni a parkolóbérleti díjat a rendelet által érintett 12 órára a havi bérleit díjat fizetők esetében, illetve ha igen, akkor csak abban az esetben, ha a bérlő (pontosabban munkavállalói) ténylegesen használják éjszaka a parkolót, vagy pedig ettől függetlenül a teljes hónapra időarányosan."- teszi hozzá a szakértő.

Attól függetlenül, hogy az irodaházak parkolóira alkalmazandó-e az új jogszabály, a Rendelet bármely kötelezettre az ingyenes használaton és az ehhez kapcsolódó szervezési feladatokon túl egyéb kötelezettséget is ró. Így például felmerülhet, hogy az ingyenes parkolás után is keletkezik ÁFA-kötelezettsége a parkolási létesítmény üzemeltetőinek, ha az üzemeltetéssel kapcsolatos beszerzéseikhez kapcsolódóan ÁFA-levonás illette meg őket.

Tóth kitért arra is, hogy: "A Rendelet továbbá nem rendezi azt a kérdést sem, hogy milyen feltételekkel lehet igénybe venni a hatálya alá tartozó parkolási létesítményeket. Ebben az esetben feltételezhető, hogy az volt a jogalkotó szándéka, hogy a parkoló házirendje vagy általános szerződési feltételei változatlanul vonatkozzanak az ingyenes használókra is, természetesen a nyitvatartási időt kivéve, azaz nem lehet arra hivatkozni, hogy az adott parkoló az éjszakai órákban nem üzemel. Ez különösen az irodaházak esetében jelentene problémát, ahol a használókra nem, illetve nem kizárólag egy házirend vonatkozik, hanem a bérleti szerződés szabályozza a parkoló használatának kérdéseit, illetve a tényleges használók tevékenységéért az egy-egy magánszemélynél anyagilag biztosabb üzleti bérlők felelnek a bérbeadók felé. Erre az esetre (amennyiben a Rendelet ténylegesen az irodaházakra is alkalmazandó) az irodaházak parkolója üzemeltetőinek ideiglenes házirendet vagy külön általános szerződési feltételeket létrehozni az ingyenes szolgáltatás igénybe vevőinek."

Ugyan a Rendelet csak 2020. december 11-ig hatályos, ám ez is elég hosszú időszak ahhoz, hogy ezek a kérdések rendezetlenül maradjanak. "Remélhetőleg a Kormány felismeri az ingatlanpiac stabilitásához szükséges igényeket, és ennek megfelelően kiegészíti a Rendeletet úgy, hogy irodaházak, illetve más, hosszú távú bérbeadás útján hasznosított parkolók egyértelműen kikerülnek annak hatálya alól." - bízik az esetleges további kiegészítésekben még az OPL szakértője.

Balaton strand víz felhő vihar
koronavirus
Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus
Zsidai Roy
pf_hinta-20201125
bicoin2
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
új lakások