Előfizetői tartalom

MNB: lendületet adhatnak a lakáspiacnak a legújabb otthonteremtési kedvezmények

Portfolio
A hazai lakáspiaci folyamatokat 2020-ban a koronavírus-járvány megjelenése határozta meg. A második negyedévben a tranzakciók száma 34 százalékkal elmaradt 2019 azonos időszakához képest, Budapesten pedig ennél is nagyobb volt a csökkenés. A fővárosi lakásárak a második negyedév során 5,6 százalékkal mérséklődtek, ezzel a budapesti lakásárak már az egy évvel ezelőtti szintjüknél is alacsonyabbak. A nyári hónapokban ugyanakkor az adásvételek száma már meghaladta az előző évi értékeket, ami a lakáspiac élénkülésére utal - derül ki az MNB legfrissebb Lakáspiaci Jelentéséből.

A lakásépítési aktivitás visszaesett, az építési engedélyek száma 2020 szeptemberéig 37 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2019 első három negyedévében. A csökkenés okai között kiemelt szerepet játszik a kedvezményes lakásáfa korábbi kivezetése, a koronavírus-járvány keresletcsökkentő hatása és a rozsdaövezeti program szabályaival kapcsolatos bizonytalanság is....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái