Előfizetői tartalom

10 kérdés, 10 válasz az új lakásfelújítási támogatásról

Portfolio
Rengeteg olvasói megkeresést kaptunk a január 1-jétől elérhető, akár 3 millió forintos otthonfelújítási támogatással kapcsolatban, javarészt ezeket a kérdéseket válaszoljuk most meg az alábbiakban.

1. Mekkora támogatás vehető igénybe?

A felújítási munkákról és a felhasznált anyagokról kiállított számlák összegének felére, legfeljebb 3 millió forintra lehet igénylést benyújtani, családonként egyetlen alkalommal. A támogatást tehát összesen 6 millió forintnyi munkadíjról és anyagköltségről szóló számlával lehet teljes mértékben kihasználni, de nem mindegy e kétféle költség aránya (lásd alább az 50-50 százalékos szabályt). 

2. A felújítás több ütemben is megtörténhet, vagy feltétlenül egy ütemben kell megtörténnie?

Lehetséges, hogy a lakást több részletben újíttatjuk fel, és mindegyiket kifizettetjük részben az állami támogatásból. Ehhez az kell, hogy gyűjtsük a január 1-jén kiállított számlákat, és ezeket egyszerre, 2022. december 31-éig benyújtsuk. Fontos, hogy az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül igényelhető a támogatás, és csak a 2021. január 1-je után kiállított számlák fogadhatók be.

3. Hogy kell értelmezni az 50-50 százalékos szabályt?

A támogatás felerészben fedezheti az anyagköltséget és felerészben a munkadíjakat. Fontos, hogy ez az 50-50 százalék nem a teljes költségre vonatkozik, hanem a támogatásra. Például ha valaki 1 millió forintot fizet munkadíjra és 3 millió forintot anyagköltségre a számlák alapján, akkor a 4 millió forintos teljes számlaösszeg felét, 2 millió forintot lehet megkapni, ebből 1 millió forintot a munkadíjra, és 1 millió forintot az anyaköltségekre lehet igénybe venni. Ha a 6 milliós beruházási összeget nézzük, akkor legalább 1,5 milliót el kell érnie mindkét típusú költség számlaösszegének, hogy a 3 milliós maximális támogatást igénybe tudjuk venni. 

Miről szól még ez a cikk?

  • A lakásfelújítási támogatás feltételei
  • A lakásfelújítási támogatás igénylési szabályai
  • Az elvégezhető munkálatok listája

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés