Előfizetői tartalom

Nyughatatlanok a lakásárak - Ennyibe kerül most egy új otthon Budapest kerületeiben

Portfolio
Kijöttek az új lakásokra vonatkozó legfrissebb budapesti átlagos négyzetméterárak: a Budapesti Lakáspiaci Riport gyűjtése alapján a fővárosi kínálati átlag 2020 végén 965 ezer forint négyzetméterenként. Bár az átlag négyzetméterár stagnált a korábbi negyedévhez képest, közben elképesztő ármozgások mentek végbe a projekteknél, némelyiknél több millióval csökkentek, máshol emelkedtek a lakásárak. Érdemes lesz majd megnézni nemcsak a mostani és a január 1-je utáni 5%-os áfás átlagárakat, hanem akár "a bizonyos bejelentés" előtti átlagokat is. Nem lenne nagy meglepetés, ha némely 27%-os áfás projektnél az idei nyári és a 2021. januári lakásárak végül alig különböznének egymástól, áfa-csökkentés ide vagy oda. Köszönhetően mindez a most év végén látott emelésnek és az ezt követő árcsökkentésnek, ami az egyenlet végén megközelítőleg kioltja egymást.

Stagnáló átlagárak jellemzik a 2020-as évet az új lakások piacán, legalábbis a  Idén év elején a budapesti átlagos négyzetméterár 946 ezer forint volt az új lakásoknál, ami őszre alig 1,2%-kal emelkedett 958 ezer forintra, a legfrissebb kínálatra vonatkozó adatok szerint pedig 2020 negyedik negyedévében sem lettek érdemben drágábbak az új lakások: 2020 Q4-ben a budapesti...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái