Portfolio signature

Csak felújított házakkal és lakásokkal érheti el Magyarország a kitűzött célokat

Portfolio
A teljes energiafogyasztás 16 százalékát takaríthatná meg Magyarország, ha az összes meglévő, elavult energiafelhasználású lakó- és középületet korszerűsítenék - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) megbízásából készült tanulmányban. Magyarországon az épületek számítanak a legnagyobb energiafogyasztónak, a primer felhasználás 40 százalékát teszik ki, amiből az is következik, hogy az energiahatékonysági célkitűzések elérésén a korszerűtlen ingatlanállomány megújítása is nagyot tudna dobni, sőt lényegében az egyik alappillére.

Bár egyáltalán nem tűnik reálisnak, hogy 10 év alatt minden magán- és közintézmény megújuljon, jól szemléltetik a számok, hogy mekkora hatása van egy korszerű ingatlanállománynak a klímastratégiai célokra. Ezen belül, a családi házak különösen kulcsfontosságúak a dekarbonizáció szempontjából, az 1990 előtt épített ilyen ingatlanokat emiatt prioritásként kell kezelni a korszerűsítések során.

a tanulmány Becslése szerint az hazai épületállomány 70-90 százaléka különböző mértékben, de felújításra szorul.

Éppen ezért, az új ingatlanoknak már szigorúbb energetikai követelményeknek kell megfelelni, ami azt is jelenti, hogy az új épületek kizárólag BB, vagy annál jobb energetikai tanúsítvánnyal kaphatnak lakhatási engedélyt, ez ugyanakkor nem vonatkozik a nyaralóingatlanokra. Az eredetileg 2021. január 1-től életbe lépő "közel nulla energiaigényű” jelző azonban még várat magára, az új dátum 2021. július 1-re tolódott. Vagyis az év közepétől lesz kötelező, hogy a házak éves energiafelhasználása 25%-a megújuló energiaforrásból - nem feltétlenül napelemből - származzon. 

Miről szól a cikk?

  • Miért is annyira fontos az épületek korszerűsítése?
  • Mekkora lépést jelent a klímacélok elérésében a lakásfelújítás? 
  • A családi házak és társasházi lakások felújítási költsége

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel követlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések