getty, ablak, szellőzetet, levegő,
Ingatlan

Kiemelten figyelnünk kellene az otthonunk levegőminőségére - A járvány terjedése is múlhat rajta

Portfolio
A járvány megjelenése kapcsán a tavalyi évben kiemelt figyelmet kapott az épületeink belső tereinek levegőminősége. Az épületek jó légminőségének biztosításával sokat tehetünk a járvány terjedésének megfékezéséért, ráadásul ez nemcsak a nagyméretű, nagy forgalmú középületek üzemeltetőire vonatkozik, hanem a saját otthonunkra is, még akkor is, ha a home office-ban nem állnak rendelkezésünkre az irodaépületekben, bevásárlóközpontokban, kórházakban telepített csúcstechnológiás légkezelő berendezések. A Siemens szakértői összegyűjtöttek néhány gyakorlati tippet, amelyek segítségével tiszta, egészséges levegőt szívhatunk be és ezáltal csökkenthetjük a fertőzés veszélyét is.

Ami a koronavírus elleni védekezésben az embereknél a maszkviselés, a távolságtartás és a gyakori kézmosás, az épületeknél a felhasznált levegő szűrése, a megfelelő légcsere, valamint az optimális hőmérséklet és páratartalom folyamatos biztosítása.

Duplán veszélyes a szálló por

A szálló por koncentrációja különösen télen, a fűtési szezonban szokta meghaladni Magyarország több településén is az egészségügyi határértéket, ezért ebben az időszakban különösen fontos, hogy megfelelő érzékelőkkel, szűrőberendezésekkel megakadályozzuk ezeknek a nagyon apró (10 mikrométernél kisebb méretű) részecskéknek a bejutását az épületekbe. Összehasonlításként, az emberi haj átlagos vastagsága 60 mikrométer. A szálló por mindig veszélyes, mert a tüdőben megtapadva légúti megbetegedéseket okozhat, ráadásul járvány idején a vírus hordozójaként is működhet. A különleges technológiájú érzékelők, amelyek nagyjából akkorák, mint egy termosztát, a légcsatornában (ahol a levegőcserét végrehajtó légkezelő berendezés beszívja/befújja a levegőt az épület különböző részeibe), illetve különálló helyiségekben is telepíthetők, és időben jelzik, ha a levegőben magas a szálló por koncentrációja.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
CSENGERY PALACE
39–122 m247–190 M Ft
Egressy Liget
46–100 m237.5–81.5 M Ft
Emerald Residence
32–142 m20–0 M Ft
Golden Corner Center Lakópark
28–78 m223–80 M Ft
Metrodom Madarász38
30.3–116.7 m228.6–104.8 M Ft
Sasad Liget 6. ütem
46–186 m239.9–139.4 M Ft

Páratartalom és vegyes gázok az épületben

A páratartalom szabályozása is fontos, mert az apró, lebegő vízcseppeken éppen úgy tapad meg a vírus, mint a szálló poron. Az sem jó, ha a levegő túl száraz, és az sem, ha túl párás. A járvány idején is a megfelelő komforttartománynak a 30-50% közötti relatív páratartalom felel meg. A levegő tisztaságát jelentősen befolyásolhatják a középületekben előforduló, a takarítószerekből vagy akár a nyomtatók festékpatronjaiból és az emberek természetes párolgása nyomán felszabaduló vegyes gázok.

„A járvány idején különösen fontos a káros anyagok kiszűréséért, a levegő cseréjéért, a páratartalom szabályozásért felelős légkezelő berendezések folyamatos tisztítása, üzembiztos működtetése és karbantartása. Az automatizált, távfelügyelettel ellátott rendszerek nem csak a napi üzemeltetést könnyítik meg, azt is előre jelzik, hogy mikor, milyen karbantartásai feladatokat kell elvégezni, amik segítik a tervezést és a munkák ütemezését. A meghibásodások azonnali érzékelésével és a hibajelzések ezzel egyidejű kiküldésével pedig a működési zavarok gyors elhárítását teszi lehetővé az akár több épületet működtető üzemeltetők számára” – mondja Medveczky András, a Siemens Zrt. Smart Infrastructure Building Technologies üzletágának a vezetője.

Szellőztetés, fűtés, home office praktikák

Minél gyakrabban szellőztetnek egy épületben, annál nagyobb az esélye annak, hogy a bent rekedt szennyeződések, vírusok, kórokozók gyorsabban kiürülnek. Mindenki tapasztalhatta, hogy „állott levegőjű”, vagyis a kilélegzett szén-dioxiddal telítődő környezetben romlik a teljesítőképessége, a közérzete és friss levegőre vágyik. Csakhogy gyakori szellőztetéssel kánikulában „bejön”, fagyban pedig „kimegy a meleg”. Erre kínálnak megoldást a hővisszanyerő légkezelő rendszerek, amelyek a belső térben elhasznált levegő hőenergiáját felhasználva nyáron lehűtik, télen felmelegítik a szabadból beszívott friss levegőt, jelentősen mérsékelve a hűtési-fűtési költségeket. Járvány idején azonban változnak a szabályok.

Alkotás Point
1140 m215–15.5
Atenor - RoseVille
15503 m220–20
Bajcsy Irodaház
150 m23150–3500 Ft
Flórián Udvar
1869 m24860–5110 Ft
Green House
KIADVA m213–16
Millennium Tower II
3583 m215.5–17

„Tudomásul kell venni, hogy a koronavírus az energiahatékonyság ellen is dolgozik. Azokat a hővisszanyerő rendszereket, amelyek a belső térben elhasznált levegő egy részét a hőenergia átadásakor visszajuttatják az épületbe, a járvány idején "100% frisslevegő" beállítással ajánlott használni. Inkább legyen kevésbé energiahatékony az épület fűtése, szellőztetése, minthogy visszajusson valamilyen kórokozó. Ilyen helyzetben az emberek egészsége az első, a fűtésszámla másodlagos. A korszerű, például lemezes hőcserélővel ellátott berendezések ezt a problémát is megoldják, mivel a hővisszanyerés folyamán nem kevernek vissza az elhasznált levegőből – tette hozzá a szakértő.

A fertőzésveszély szempontjából az nem jelent különösebb kockázatot, ha valaki otthonról dolgozik, és nem szellőztet gyakran. Az elhasznált levegő ebben az esetben az emberi teljesítőképességet csökkentheti, illetve fáradságot, fejfájást is okozhat, ezért fontos a megfelelő levegőcsere biztosítása. A háztartások döntő többségében a fűtés szabályozása egyet jelent a kívánt hőmérséklet beállításával, szén-dioxid szintet vagy páratartalmat már jóval kevesebben mérnek. Pedig az utóbbiak is jelentősen befolyásolják az otthoni hő-, és kényelemérzetünket, a mérőeszközök pedig ma már könnyedén beszerezhetők.

Címlapkép forrása: Getty Images

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólal a római parlament alsóházában
befektető befektetés terminál trader
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
ujgur tüntetés
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam,vételi, eladási zónak.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
magyar ingatlan panel