getty, tető, budapest, panoráma, buda
Ingatlan

Ezekben a kerületekben folytatódhat a távhő térhódítása Budapesten - Jelentős fejlesztéseket végzett a Főtáv

Portfolio
Jelentősen korszerűsödött a Főtáv műszaki infrastruktúrája az összesen 1,46 milliárd forintos projektje megvalósulásával, amely a primer energia megtakarításon és üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkenésen túl az ellátásbiztonság javítását is eredményezi - ismertette a Főtáv Zrt. stratégiai igazgatója kedden a projektet záró online rendezvényen.

Hódosy Béla elmondta: a projekt összesen 1,46 milliárd forint értékben, 50 százalékos mértékű, 729,83 millió forint összegű európai uniós támogatással valósult meg a Környezeti és energiahatékonysági operatív programban (Kehop).

A több elemből álló projekt megvalósulásával összességében jelentősen korszerűsödött a FŐTÁV műszaki infrastruktúrája, ami hatékonyabb, ezáltal környezetkímélőbb távhőellátást eredményez. Emellett az érintett körzetekben magasabb üzemeltetési színvonal, ennek révén pedig az ügyfelek magasabb szintű kiszolgálása valósul meg. 

A pályázat keretében 17 új fogyasztó távhőrendszerbe történő bekapcsolása, 502 db hőközponti távfelügyelet kiépítése, 7 db hőközpont teljes felújítása és 218 db hőközponti keringtető szivattyú cseréje, valamint a III. kerület Zápor utcai gerincvezeték felújítása valósult meg.

Jelenleg Budapest épületeinek hőellátása nagyrészt földgázzal üzemelő egyedi hőtermelő berendezésekkel történik, ami hátrányosan befolyásolja a levegő szennyezettségi szintjét is. Az új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával Budapest levegőminősége javítható, továbbá fosszilis energia megtakarítás érhető el a meglévő vagy eredetileg tervezett, földgáz bázison helyben előállított hőenergiákhoz képest, amelyekhez a KEHOP-5.3.1-17-2017-00004 számú projekt is jelentősen hozzájárul.

Új fogyasztók

Az új fogyasztók közül a projekt megvalósítása során  a FŐTÁV hálózatba kötötte többek között a Budapalota (volt Postapalota) épületét az I. kerületben, a Krisztina körúton a MillPark Irodaházat, a Heltai téri piacot és az Edil-fin Kft. épületét a III. kerületben, a Milestone Kollégiumot a IX. kerületben, a Klapka Szolgáltatóházat a XIII. kerületben, a Klapka utcában. Több lakópark és irodaház új fogyasztóként csatlakozott a távhőrendszerbe: az Orgonaliget lakópark, a XIII. kerületben a Váci Greens irodaház „D” épülete, a V47 Irodaház, az Advance Tower irodaház, illetve a XIII. kerületben a Glória lakópark, a XI. kerületben az Elite lakópark I. üteme, a Kopaszi gáton a BudaPart BRA és BRC épülete, a IX. kerületben az Allure Residence lakópark I-II. és III-IV. üteme. Mindemellett a X. kerületben lévő Harmat utca 88 szám alatti tornacsarnok és a BGYH Zrt. Pesterzsébeti fürdőjének távhővel történő ellátása is megtörtént a projekt keretében. Az új ügyfelek összesen 20,643 MW hőteljesítmény-igényt képviselnek.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Duna Pearl
50–105 m276.46–257.05 M Ft
Emerald Residence
32–142 m20–0 M Ft
Metrodom Panoráma
30–147 m221–132.5 M Ft
Metrodom Őrmező
31.7–117 m238.5–163.2 M Ft
Waterfront City 3
27.56–148.55 m228.5–152 M Ft

További fejlesztések

A korábban telepített hőközpontok alkotóelemei technológiailag elavultak, energiaveszteségük a kor színvonalához képest magas. A beépített keringtető szivattyúk fordulatszáma nem szabályozható, így a hőközpontok korszerűsítése szükségessé vált. A projekt részeként a XXI. kerületben a Mars u. 1-3  és a Kossuth L u 112-122, a XI. kerület Tétényi út 20-30., a XI. kerület Rátz László utca 5-7., valamint szintén a XI. kerületben az Egry József utca 19-21., a XIII. kerület Pozsonyi utca 21-23., illetve a III. kerület San Marco utca 55. címen a pályázat keretein belül a hőközpontok teljes felújítása valósult meg, aminek eredményeképpen az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján 3,5% hő- és 23% villamosenergia-megtakarítás realizálható.

A vállalat nemcsak a fentebb említett fejlesztéseket hajtotta végre, hanem további 218 db hőközpontban elvégezte a fűtési keringtető szivattyúk cseréjét. A korszerűsítés eredményeképpen az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján 23%-kal csökkenhet ezeknek a berendezéseknek a villamosenergia-felhasználása.

A projekt keretében folytatódott a hőközpontok távfelügyeletbe kapcsolása is; 502 db hőközpontot csatlakoztattunk a rendszerre. A távfelügyeletbe kötés eredményeképpen az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján 1,17% hő- és 6,36% villamosenergia-megtakarítás becsülhető.

A projekt további részeként, meglévő távvezeték technológiaváltó felújítása keretében a III. kerületi Zápor utcában folytak munkálatok, amelynek eredményeképpen 70%-kal csökken az érintett vezetékszakasz hővesztesége.

Atenor - BakerStreet
17093 m216–18
Atenor - Váci Greens
21622 m217–18
Bartók ház
1184 m214–15
City Gate Irodaház
2061 m213.5–15
Millennium Tower III
KIADVA m215.5–17
myhive Átrium Park
1129 m213–17

A projekt összesített eredményeként elmondható, hogy évente 51 641 GJ-lal csökken a primerenergia-felhasználás, ami mintegy 1450 átlagos háztartás éves földgázfogyasztásának felel meg. A megvalósult fejlesztések révén évente 3538 tonna üvegházhatást okozó gázkibocsátás marad el, ami megfelel közel 240 hektár erdő szén-dioxid-megkötő hatásának.

Jelenleg közel 240 ezer budapesti lakás és számos más közintézmény, irodaház részesül távhőben. A Főtáv Zrt. célja, hogy a jövőben is több ezerrel bővüljön az új fogyasztók száma, amely a következő években egyrészt a kéménymentes belváros projekt keretében az V., VI. és VII. kerületben valósul meg, emellett a XI. és a XIII. kerületben is folytatódik a piacbővítő tevékenység.

Címlapkép forrása: Getty Images

oltás vakcina
cubic houses, rotterdam, hollandia, kocka, lakás
koronavírus járvány sejt
teszt koronavírus
parlament budapest
oltas vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Piaci aktualitások, grafikonelemzéssel vegyítve.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
cubic houses, rotterdam, hollandia, kocka, lakás