budai vár, várnegyed
Ingatlan

Sokan pórul járnak, ha tényleg szigorít az I. kerület a lakáskiadáson

Portfolio
Új lakásrendeletet helyezett kilátásba az I. kerület az önkormányzati lakások kiadásának szigorításáról, az alacsony bérleti díjak ugyanis évente több száz millió forintos kiesést okoznak a Budavári Önkormányzat költségvetésében. Az önkormányzati lakásokban élők ellenzik, a teljes kerületi lakosság kétharmada viszont szigorítaná ezt a fajta lakásbérlést az I. kerületben - írja a 24.hu.

A tervek szerint megemelné az önkormányzati lakások alacsony bérleti díját az I. kerület önkormányzata. A szigorítási szándék felháborodást váltott ki elsősorban a vári lakosok között, akik aláírásgyűjtésbe kezdtek. Bár az önkormányzat évente több száz milliós bevételkiesést könyvelhet el az alacsony bérleti díjak miatt, az is igaz, hogy a privatizációs hullám a várnegyedben lévő lakásokat elkerülte, többnyire a műemléki védettség miatt. Az így kialakult örökbérleti jog tehát a legfőbb oka az alacsony bérleti díjnak sok önkormányzati lakás esetében. A kiadás pontos menetéről, illetve a díjszabásról, ebben a cikkben számoltunk be: 

Az önkormányzat közvéleménykutatást tartott a kerületi lakosok megkérdezésével, a 600 válaszadó véleményéből kiderült, hogy körülbelül a kétharmaduk támogatja az önkormányzati lakásbérlés szigorítását és egyetértenek azzal, hogy:

  • családonként csak egy önkormányzati lakást lehessen bérelni,
  • az önkormányzati lakásokat ne lehessen kiadni harmadik személynek és üzleti célú szállás szolgáltatásra, (ahogy abból már többször is volt konfliktus)
  • ha pedig a bérlők a jövedelmük alapján megtehetik, akkor fizessenek annyit, amennyibe az önkormányzatnak kerül a lakás fenntartása.
  • Az önkormányzati lakásban élők háromnegyede továbbra is a megállapított szociális lakbért fizetné.
  • A Budavári Önkormányzat 1431 bérlakása közül 800 ingatlan a Budai Várban található, önkormányzati bérlakásban a teljes minta 14 százaléka él, ők nagy átfedésben vannak a váriakkal.
  • Az összes megkérdezett 46 százaléka szerint csak nettó 150 ezer forint alatt, további 26 százalék szerint nettó 200 ezer forint alatt kellene, hogy szociális alapú bérleti díjra legyen valaki jogosult.
Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
BB Házak
30–94 m225–75 M Ft
CSENGERY PALACE
39–122 m247–190 M Ft
Metrodom Zugló Lakópark
29–105 m228–105 M Ft
Metrodom Őrmező
31.7–117 m238.5–163.2 M Ft
Sasad Liget 5. ütem
40–125 m241.5–148.9 M Ft
Sasad Liget 6. ütem
46–186 m239.9–139.4 M Ft
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólal a római parlament alsóházában
befektető befektetés terminál trader
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
ujgur tüntetés
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Hol fordul az árfolyam,vételi, eladási zónak.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
magyar ingatlan panel