budapest lakások rakpart
Ingatlan

Budapest főépítésze: évente dupla annyi új lakás is elkészülhet

Portfolio
Többek között az új építésű lakásokról és a pesti rakpart átalakításáról is beszélt Erő Zoltán, Budapest főépítésze a Telexnek adott interjújában. A főépítész elmondta, hogy most 5 ezer új lakás épül Budapesten, ami reményeik szerint megduplázódik a következő években.

A kormányzati tervek egyike többek között a pesti rakpart átalakítása, amelyről a főépítész az interjúban is beszélt. Elképzelései alapján egy sokkal kevesebb autót beengedő, rendezettebb rakpart jöhet létre, ahol már nem lenne helye a hajóállomások környékén lévő jegyszedő bódéknak, a Parlament alatti szakaszon több fa kapna helyet, a Belgrád rakparton pedig eltűnnének a betonelemek a 2-es villamos vágánya mellől. A hajóállomás helyén vendéglátó teraszok lehetnének, az autós forgalom pedig ha mehetne is a rakparton, azt is csak két sávban tehetné meg a három helyett.

A következő években hány új lakás épül Budapesten?

Erő Zoltán az interjúban elmondta, hogy most körülbelül évi 5000 új lakás épül és az 5 százalékos lakásáfától azt remélik, hogy ez évi 8-10 ezerre nő Budapesten.

Ha konjunktúra lesz és nő a lakások iránti kereslet, ötéves távlatban 50-70 ezer új lakáshoz az kell, hogy haladjon a területek előkészítése és legyen piaci kereslet, valamint az, hogy infrastruktúra-fejlesztések le tudják ezt követni. Ehhez fel kell tűrni az ingujjat.

Erő Zoltán
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal, főépítész
Építész, urbanista, a Palatium Stúdió Kft. egyik alapítója, a Kortárs Építészeti Központ alapító kurátora. Munkái egyaránt magukba foglalják az építészeti örökség megőrzésével vagy a városi infrastruk
Tovább
Építész, urbanista, a Palatium Stúdió Kft. egyik alapítója, a Kortárs Építészeti Központ alapító kurátora. Munkái egyaránt magukba foglalják az építészeti örökség megőrzésével vagy a városi infrastruk Tovább

A főépítész azt is hozzátette, hogy a 800 000 – 1 000 000 forintos négyzetméterárú lakások felvevőpiaca egyszer betelik, így talán érdemes lehet egy olcsóbb lakhatási forma kialakításán is gondolkozni:

Ingatlanfejlesztőktől kérdeztem nemrég, hogy mindenképpen csak Mercedest akarnak gyártani, nem tudnak valami olcsóbb típust is? Mondták, hogy persze, Opelt is tudnak meg Skodát is. Azaz nem kell minden lakásnak luxusnak lenni, alacsonyabb árszínvonalon is fognak értékesíteni lakásokat.

A ferencvárosi atlétikai stadionnal kapcsolatban is elmondta a véleményét, miszerint nem a létesítmény nagysága az aggasztó, hanem a zártsága. Vízpartra kevésbé szoktak stadionokat építeni, mert a stadion egy olyan létesítmény, ami befelé működik. Az önkormányzat ígéret kapott ugyan arra, hogy az új atlétikai stadion földszintje, az őt körülvevő parkkal, folyóval kommunikálni fog, de ettől az még nem változik, hogy a Duna-partot erre a célra beáldoztuk. A Nyugati téri felüljáró bontásáról, illetve a környék rendezéséről elmondta, hogy örömteli lenne, ha legalább elkezdődhetne ebben a ciklusban. A forgalomcsillapítási tervekről az interjú során úgy fogalmazott, hogy csőbe van töltve a Kossuth Lajos utca – Rákóczi út tengely forgalomcsillapítása és átrendezése, valamint a Nagykörút megújítása.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
CSENGERY PALACE
43–122 m247–190 M Ft
Harsánylejtő Lakópark
59–75 m259.9–92.9 M Ft
Waterfront City 2
26–60 m226–67 M Ft
Westfalia
42–90 m244–89.7 M Ft
Westside Residence
30–108 m234.9–93.5 M Ft

Alapvetően örülünk a barnamezős, rozsdaövezeti programnak, a szomszédos fővárosokban is ez most az egyik legfontosabb városfejlesztési téma. Fontos azonban, hogy szakértői egyeztetések útján történjen ez a kijelölés, ne csak kormányrendelet útján - hívta fel a figyelmet Erő Zoltán, főépítész a szeptemberben megtartott Lakás Konferencián, ahol még az akkor kiemelten kezelt rozsdaövezetek lakásfejlesztési lehetőségei voltak a fókuszban. Az eseményről a lenti összefoglalót ajánljuk.

frankfurt
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
getty, varsó, lengyelország, iroda, felhőkarcoló, toronyház,